current views are: 11

3 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση03:58

Το μεγάλο στοίχημα του Μητσοτάκη – Στα άδυτα της task force που θα διαχειριστεί τα 72 δισ – Ο οδικός χάρτης – Τι θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

To ερχόμενο Φθινόπωρο  θα είναι δύσκολο και η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί σωστά ένα πακέτο 72 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για να κρατηθεί «ζωντανή» η ελληνική οικονομία.

 

Δημοσίευση 03:58’

To ερχόμενο Φθινόπωρο  θα είναι δύσκολο και η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί σωστά ένα πακέτο 72 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για να κρατηθεί «ζωντανή» η ελληνική οικονομία.

 

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης του αλλά και τις επόμενες κινήσεις του αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Και δεν είναι άλλο από τη βούληση του για την ανάταξης της οικονομίας αλλά και δημιουργίας μιας ασπίδας με τα χρήματα του πακέτου ανάκαμψης στην προβλεπόμενη και επερχόμενη ύφεση.  

Η δημιουργία ειδικής, πενταμελούς task force για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί οδηγό, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές στο newpost και για τις επερχόμενες κυβερνητικές διορθώσεις.

Το Φθινόπωρο που έρχεται θα είναι δύσκολο και ο χειμώνας βαρύτερος εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία. Το ισχυρό εμβόλιο για την αποφυγή οικονομικής «πνευμονίας» είναι τα 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρώπης και όπως σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό» αποκαλύπτοντας τις πρώτες κινήσεις του για τον τρόπο συντονισμού της κυβέρνησης στους επόμενους μήνες.

Η  πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, για την εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, μπορεί να ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο, όμως ουσιαστικά έχει ξεκινήσει δουλειά από τις 10 Ιουλίου. Ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου  του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού έχουν ήδη αρχίσει τις συναντήσεις και έχουν σχηματοποιήσει τον τρόπο δουλειάς τους. 

Οι πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούν:

–           Την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

–           Την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

–           Την απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας

–           Τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

–           Τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

 Ήδη ο Αλέξης Πατέλης έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τον τρόπο δουλειάς και η Ελλάδα είναι μπροστά από τις περισσότερες χώρες στην προετοιμασία, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα θετικό απόηχο στην ΕΕ για τη χώρα αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος. Παράγοντες στις Βρυξέλλες από Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία ζήτησαν know-how για το πώς οργανώνουμε την επεξεργασία των προγραμμάτων.

Σε κάθε επιτροπή θα συμμετέχουν 10-15 άτομα, τεχνοκράτες και στελέχη των αντίστοιχων υπουργείων. Αύριο ή την Τρίτη αναμένεται και η «επίσημη πρεμιέρα» της Επιτροπής ενώ αναμένεται και δεύτερη συνεδρίαση εντός της εβδομάδας κι εντατική δουλειά όλο τον Αύγουστο αφού ως τις 24 Αυγούστου πρέπει να έχει παραδοθεί ένα πρώτο σχέδιο το οποίο θα αξιοποιηθεί και για το πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Οι διακοπές λοιπόν για τους συμμετέχοντες θα είναι από ελάχιστες έως καθόλου, όπως λένε στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει ευρύς διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα γίνει και συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Το αναπτυξιακό σχέδιο είναι μια θετική ατζέντα κι εκεί καλούνται να αναμετρηθούν οι πολιτικές δυνάμεις με τις προτάσεις τους.

Ένα πρώτο σχέδιο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες ως τις 15 Οκτωβρίου ενώ το τελικό σχέδιο πρέπει να κατατεθεί ως τις 15 Απριλίου.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να είναι πράγματι εθνικό. Να υπηρετεί δηλαδή συνολικά τις ανάγκες της χώρας κι όχι να εξαντλείται σε κάποια τοπικά μικροέργα υπηρετώντας πελατειακές σκοπιμότητες. Τα προγράμματα λοιπόν που θα καταρτιστούν θα είναι μεγάλα κι εμβληματικά υπηρετώντας ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο. 


σχετικα αρθρα