current views are: 10

4 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση16:33

Πυρά της αντιπολίτευσης για το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη – «Θα είναι σαν να έχουμε μνημόνιο»

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης έφερε η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία δημοσιεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 16:33’

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης έφερε η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία δημοσιεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση την ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, που προβλέπει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται για ενδιάμεσο κείμενο που τίθεται σε διάλογο, ενώ η οριστική έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ασκήσουν σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για το σχέδιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «μνημόνιο» και το ΚΙΝΑΛ για «βαθιές συντηρητικές επιλογές στις κατευθύνσεις του πορίσματος».

Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

 Ως «συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το «πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη».

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι το σχέδιο «παρουσιάστηκε μισό, σε μία πρωτοφανή ένδειξη προχειρότητας, με κεφάλαια να απουσιάζουν αλλά να προαναγγέλλονται σε τίτλους». Ειδικότερα, αναφέρει ότι «περιλαμβάνει διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων». Επιπλέον αναφέρει, πως «δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο “ζόμπι”».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θα έχουμε μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «τη στιγμή που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, δεν μπορούμε να συζητάμε για αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος» και σημειώνει ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα βλέπει την εργασία ως βάρος αλλά ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης», «που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες εισοδήματος και πλούτου», «για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στην χώρα».

Σχολιάζει, τέλος, πως «ένα από τα λίγα θετικά του κειμένου είναι ότι για ακόμα μία φορά υπάρχει έμμεση παραδοχή ότι όλο το αφήγημα της ΝΔ για την “καταστροφή” που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται πανηγυρικά», καθώς «μια ματιά στα διαγράμματα που συνοδεύουν το κείμενο, για παράδειγμα αναφορικά με την απασχόληση, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια της οικονομίας, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους».

Αχτσιόγλου: «Ανατριχιστική η έκθεση Πισσαρίδη»

«Ανατριχιαστική» χαρακτηρίζει την έκθεση Πισσαρίδη η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας πως είναι «καθαρό» ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σαν πρόβλημα».

Αναφέρει ειδικότερα, ότι «στη βάση αυτού σχεδιάζει ακόμη ευκολότερες απολύσεις, μείωση των αποδοχών για τις υπερωρίες, μείωση των παροχών μητρότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, συρρίκνωση του πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων». Προσθέτει ότι η έκθεση «επαναλαμβάνει όλα τα ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερα κλισέ: οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους γιατί δεν είναι αρκετά ευέλικτοι ή σωστά καταρτισμένοι. Κι ας ζούμε σε μια χώρα που το brain drain γίνεται ενδημικό φαινόμενο. Οι παροχές στους ανέργους δεν είναι προϋποθέσεις επιβίωσης σε ένα σύγχρονο κράτος, αλλά χατίρια που πρέπει να καταργηθούν».

Τσακαλώτος: «Περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους»

«Περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, καμία ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο «πέραν από αυτά που λέει για εργασιακά και για το ασφαλιστικό, είναι αποκαλυπτικό και στον τομέα της φορολογίας».

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Οικονομικών σχολιάζει πως κατά το κείμενο της έκθεσης δεν υπάρχει γενικά υπερφορολόγηση και σημειώνει πως η επιτροπή από τη μία προτείνει «προοδευτικότητα στους φορολογικούς συντελεστές (περισσότερους φόρους για τους πολλούς -τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, λιγότερους φόρους για τους λίγους με τα υψηλά και πολύ υψηλά), και άρση της “προτιμησιακής μεταχείρισης των αυτοαπασχολούμενων”». Από την άλλη, «φοροελαφρύνσεις στους μεγάλους όπως σε εταιρίες που μπαίνουν στο Xρηματιστήριο, αλλά και σε όσους επενδύουν στο Xρηματιστήριο». Προσθέτει ότι η επιτροπή προτείνει «μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο που σημαίνει ότι οι ακριβές περιοχές θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές με ότι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εξακολουθούν να λείπουν τρία κεφάλαια μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση και η διακυβέρνηση του», με τον ίδιο να σχολιάζει ότι «μάλλον πρόκειται για δευτερεύουσας σημασίας θέματα». Ειδικά, συνεχίζει, «όταν ο στόχος σου είναι να προετοιμάσεις τον κόσμο για τα σκληρά μέτρα που σχεδιάζεις για παράδειγμα στα εργασιακά -όπου σκιαγραφεί μία επίθεση στον κόσμο της εργασίας- ή για ένα ασφαλιστικό -όπου προτείνει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το ύψος των σημερινών συντάξεων».

Ν. Παππάς: «Επαναφέρει ό,τι δεν πέρασε με τα πρώτα δυο μνημόνια»

«Το σχέδιο Πισσαρίδη απορρίπτεται άνευ επαίνων. Αφενός δεν συντονίζεται με τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις, αφετέρου δίνει την αίσθηση ότι θέλει να αφήσει την ύφεση να εξελιχθεί, δικαιολογεί τη στάση των τραπεζών απέναντι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υιοθετώντας μάλιστα τον όρο “ζόμπι”, και επαναφέρει το θέμα της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων».

Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, προσθέτοντας πως το σχέδιο «βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών και επαναφέρει ό,τι δεν πέρασε με τα πρώτα δυο μνημόνια» και πως αναμένεται να αποτελέσει «μια οδυνηρή πολιτική για το σύνολο της εθνικής οικονομίας». Είπε ότι από το σχέδιο δεν φαίνεται πώς θα μειωθούν οι φόροι, ότι «αγνοεί συστηματικά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας στη χώρα και δεν εισηγείται πολιτικές για να αναζωογονηθεί η εγχώρια αγορά». Για το ασφαλιστικό είπε ότι «η προσδοκία όλων να έχουμε μια αξιοπρεπή σύνταξη ανατρέπεται όταν προσδένεται στις χρηματαγορές». Σχολίασε ότι οι συντάκτες του σχεδίου «δεν μπορούν να παρακάμπτουν το γεγονός πως είχαμε ύφεση επί ΝΔ και πριν τον κορονοϊό ή να αναπαράγουν την προπαγάνδα περί “αναιμικής ανάπτυξης” επί της δικής μας διακυβέρνησης».

Ανέφερε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «με βάση τις συλλογικές του αποφάσεις, δουλεύει για να μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα το οποίο θα συσπειρώνει ανθρώπους από την Αριστερά έως τους προοδευτικούς πολίτες του κέντρου» και ότι «πρόκειται για έναν στόχο, συλλογικά διαμορφωμένο και ομόφωνα ψηφισμένο, τον οποίο είμαι σίγουρος ότι υπηρετούμε όλοι με σθένος και αποφασιστικότητα».  

Η στάση του ΚΙΝΑΛ

«Βαθιά συντηρητική επιλογή κάνει η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό “Σκυλακάκη” και τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, που προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι «αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα. Φρόντισε βέβαια», προσθέτει, «να αναβαθμίσει τους δικούς του ανθρώπους, για να ελέγξει απόλυτα τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης».

Στην κριτική του προς τον πρωθυπουργό, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «βλέπει την οικονομία μόνο από τη σκοπιά των ισχυρών, μιλά μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, ενώ απουσιάζουν οι πολιτικές για τους πολλούς, τους μικρομεσαίους, τα ασθενέστερα στρώματα, το κοινωνικό κράτος».

Όμως, συνεχίζει, «στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες αγνοούνται, οι ανισότητες θα μεγαλώσουν. Οι πολιτικές για την κοινωνική συνοχή εξαντλούνται σε “κάποιο εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα“, τονίζουν μάλιστα ότι θα φορολογείται.

Για τους εργαζομένους επιφυλάσσει πλήρη ευελιξία στις απολύσεις και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όσον αφορά το ΕΣΥ, καμία ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές», καταγγέλλει το Κίνημα Αλλαγής.

Τελικώς, «ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει απτόητος τον συντηρητικό δρόμο του, που δημιουργεί ερείπια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Με τους εκλεκτούς του μακριά από την κοινωνία και τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει:

«Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει τη δική μας εναλλακτική πρόταση για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Είμαστε ανάχωμα στις συντηρητικές πολιτικές, ασπίδα για τη Δημοκρατία και στήριγμα για την κοινωνία».

Χρηστίδης: «Μεγάλες αδικίες της κυβέρνησης στα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα»

Επιφυλασσόμενος για περαιτέρω επεξεργασία της μελέτης που συνέταξε η Επιτροπή υπό το νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, εστίασε αρχικώς στα ασφαλιστικά: «Η λογική της ιδιωτικοποίησης του δευτέρου πυλώνα της ασφάλισης -όπως προτείνεται στη μελέτη- καθώς και μια σειρά ακόμα μέτρων, για παράδειγμα η απουσία μηχανισμών στήριξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία μάλιστα έχει χτυπηθεί σφοδρά από την οικονομική κρίση, κρύβουν μια ιδεοληψία την οποία έχει δείξει η ΝΔ τους τελευταίους δώδεκα μήνες που κυβερνά τη χώρα. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τους προβληματισμούς μας και σε αυτό θα είμαστε απέναντι», προειδοποίησε ο Π. Χρηστίδης, εξηγώντας παράλληλα και το «γιατί»:

«Τα μέτρα αυτά δεν λαμβάνουν χώρα πουθενά στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση -και αυτό είναι κάτι που δεν εξυπηρετεί αυτούς που είναι τα μεγάλα θύματα των ανισοτήτων, που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την δεκαετή οικονομική κρίση και την παρελκόμενη κρίση της πανδημίας. Προφανώς, αυτό έρχεται να αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα σε μια σειρά μεγάλων αδικιών που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση στα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα και τους συνταξιούχους», εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.


σχετικα αρθρα