ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα σε Αθήνα: Δεν ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές – Τσαβούσογλου: Άκυρη η συμφωνία με Αίγυπτο για την ΑΟΖ

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 6 Αυγούστου 2020, 22:51
Άγκυρα σε Αθήνα: Δεν ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές – Τσαβούσογλου: Άκυρη η συμφωνία με Αίγυπτο για την ΑΟΖ
Facebook Twitter Whatsapp

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε γράψει το Newpost προ ημερών, υπήρχαν επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016 και συγκεκριμένα τον Μάρτιο εκείνου του έτους. Ωστόσο τίποτα δεν είχε οριστικοποιηθεί, πολλώ δε μάλλον ανακοινωθεί επίσημα.

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Έτσι, μετά την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και την παράνομη NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, η Άγκυρα διαμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν προτίθεται να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε γράψει το Newpost προ ημερών, υπήρχαν επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016 και συγκεκριμένα τον Μάρτιο εκείνου του έτους. Ωστόσο τίποτα δεν είχε οριστικοποιηθεί, πολλώ δε μάλλον ανακοινωθεί επίσημα.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται έπειτα από την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας στην ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. «Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Μάλιστα η Άγκυρα εξέδωσε και NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 11 έως τις 20 Αυγούστου.

Μάλιστα, σε νέα του δήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουύσογλου  αναφέρει πως: «Κοιτάξαμε τις συντεταγμένες όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Όμως από τις συντεταγμένες παραβιάζει(σ.σ. η συμφωνία) την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης. Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουν δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη. Και ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το Ισραήλ ή Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία. Εμείς για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας κάναμε κινήσεις καθώς εκτός από σεισμικές έρευνες συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μας. Όπως είπα η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό θα το αποδείξουμε και θα συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Επίσης σημειώνει πως «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Εξέδωσε και NAVTEX η Άγκυρα

Μάλιστα, η Άγκυρα εξέδωσε και NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η η διεξαγωγή ασκήσεων, από 10 έως 11 Αυγούστου, με χρήση πραγματικών πυρών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Αναλυτικά η NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1016/20

MEDITERRANEAN SEA

  1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 – 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;

36 26.11 N – 029 07.47 E

36 28.32 N – 028 46.26 E

36 19.56 N – 028 43.46 E

36 08.56 N – 029 18.56 E

36 14.52 N – 029 18.58 E

CAUTION ADVISED.

  1. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.