ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση Oruc Reis: Αυστηρό διάβημα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2020, 19:28
Πρόκληση Oruc Reis: Αυστηρό διάβημα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα στο τουρκικό ΥΠΕΞ
Facebook Twitter Whatsapp

Άμεση η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας στις προκλήσεις της Άγκυρας. Οι ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μόλις εκδόθηκε η προκλητική τουρκική NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, έδωσε από το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της προκλητικής κίνησης του Oruc Reis να βγει για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως εξηγούσαν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας αμέσως μόλις εκδόθηκε η παράνομη Τουρκική NAVTEX ήταν άμεση. Αρχικά εκδόθηκε αυστηρή ανακοίνωση «δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές, εκτός από τις οδηγίες για το αυστηρό διάβημα, ακολούθησαν «τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.