ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση Oruc Reis - Αυστηρό μήνυμα Αυστρίας σε Άγκυρα: Η ΕΕ να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία

Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2020, 20:46
Πρόκληση Oruc Reis - Αυστηρό μήνυμα Αυστρίας σε Άγκυρα: Η ΕΕ να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Την ώρα που το Oruc Reis πλέει εντός υφαλοκρηπίδας και τούρκοι αξιωματούχοι κλιμακώνουν την ένταση, αυστριακός ΥΠΕΞ, τόνισε πως οι τελευταίες εξελίξεις «θα πρέπει να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία».

Μήνυμα σε αυστηρό τόνο στην Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, σε κοινές δηλώσεις του με τον ομόλογό του των ΗΠΑ. Την ώρα που το Oruc Reis πλέει εντός υφαλοκρηπίδας και τούρκοι αξιωματούχοι κλιμακώνουν την ένταση, ο αυστριακός ΥΠΕΞ, τόνισε πως οι τελευταίες εξελίξεις «θα πρέπει να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία».

Αναλυτικά η αναφορά της Αυστρίας στην Τουρκία, η οποία έγινε πριν από τη συνάντηση με τον κ. Δένδια:

«Ένα ζήτημα που συζητήσαμε συγκεκριμένα [σ.σ. με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ] ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Πρέπει να πω ότι η Αυστρία ανησυχεί πολύ για την επικίνδυνη και ανησυχητική κατάσταση που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί (…).Αυτό είναι ένα θέμα επείγοντος και μεγάλης σημασίας για όλους και ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι οι ενέργειες ορισμένων κρατών στη Μεσόγειο από τη Λιβύη, τη Συρία, έως το βόρειο Ιράκ - ακόμη και την επαναλειτουργία ενός παγκοσμίου φήμης μνημείου, της Αγίας Σοφίας, ως τζαμί - θα πρέπει να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεκτιμήσει τις σχέσεις με την Τουρκία».