ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση Oruc Reis: Οι όροι που βάζει η Αθήνα για τον διάλογο – Τα μηνύματα Δένδια – Πρωτοβουλία Μέρκελ για αποκλιμάκωση αλλά και ίσες αποστάσεις

Δημοσίευση 15 Αυγούστου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 15 Αυγούστου 2020, 15:30
Πρόκληση Oruc Reis: Οι όροι που βάζει η Αθήνα για τον διάλογο – Τα μηνύματα Δένδια – Πρωτοβουλία Μέρκελ για αποκλιμάκωση αλλά και ίσες αποστάσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζει το διπλωματικό ντεμαράζ έναντι της τουρκικής παραβατικότητας η Αθήνα. Βερολίνο και Ουάσινγκτον πιέζουν για αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο. Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν στις 20 Αυγούστου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκάκι σε διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο, με προσεκτικές, συντονισμένες και όχι βιαστικές κινήσεις, «παίζει» η Αθήνα, με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 Η Παρασκευή ήταν μια εξόχως πυκνή σε επαφές ημέρα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Βιέννη και είχε επαφές τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όσο και με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Την ίδια στιγμή, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την διπλωματική πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ για αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ όπως έγινε γνωστό στις 20 Αυγούστου αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο στην παραθεριστική του κατοικία, προκειμένου να συζητήσουν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σαφή τα μηνύματα από την Αθήνα – Διάλογος μόνο εάν φύγει το Oruc Reis από την υφαλοκρηπίδα

Η Αθήνα εκπέμπει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα αλλά και στους εταίρους μας, διαμηνύοντας σε κάθε τόνο πως η Ελλάδα λέει «ναι» στο διάλογο για υφαλοκρηπίδα και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αλλά με συγκεκριμένους κανόνες. Και αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός κατά τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ. Ένα μήνυμα που φρόντισε να καταστήσει σαφές και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τις επαφές του στη Βιέννη.

«Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», τόνισε ο κ. Δένδιας χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας είπε πως του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς». Περαιτέρω επισήμανε: «ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Εστιάζοντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, είπε πως στο Συμβούλιο παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και οι εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε πως οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών. Διάλογος, συνέχισε, διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς, όχι επί παντός του επιστητού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομπέο «εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή [της Ανατολικής Μεσογείου], που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δένδιας παρουσίασε στον αμερικανό ομόλογό του ντοκουμέντα με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημέρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τον ευχαρίστησε για την άμεση δήλωση στήριξης προς τη χώρα μας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αμέσως μόλις άρχισε να πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis.

Τα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών

Στο ζήτημα της αλληλεγγύης, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιβεβαίωσαν εκ νέου την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, υπογράμμισαν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να γίνουν σεβαστά. Μάλιστα, ανακάλεσαν τις θέσεις της ΕΕ και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ης Μαρτίου 2019, όπως και του Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, πρόσθετα με τη Δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020.

Παράλληλα, οι υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες για όλη την ΕΕ, όπως και για την ανατολική Μεσόγειο.

Για το ζήτημα της αποκλιμάκωσης, οι υπουργοί τόνισαν ότι οι πρόσφατες ναυτικές ενέργειες από την Τουρκία δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης. Αντιθέτως, οδηγούν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης και δημιουργούν αυξανόμενο ρίσκο για επικίνδυνα ατυχήματα. «Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία θεωρήθηκε κρίσιμη» αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Δεν νοείται λύση διαφορών με μονομερείς δράσεις και κινητοποίηση ναυτικών δυνάμεων

Όσον αφορά στον διάλογο, οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που δίνουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας και όχι μέσω μονομερών δράσεων και της κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων.

Οι υπουργοί υπενθύμισαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου. Επίσης, εξέφρασαν ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ να επαναφέρει το διάλογο και να διευκολύνει την εκ νέου δέσμευση με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος καλείται να ετοιμάσει επιλογές σε περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν υποχωρήσουν.

Όπως κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών, μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα διεξαχθεί αργότερα τον Αύγουστο.

Τσαβούσογλου: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου» - Τι απαντά στην ΕΕ

Νέο μήνυμα προς Ελλάδα και Κύπρο υπέρ του διαλόγου έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ωστόσο, επισημαίνει ότι θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το κάλεσμα της ΕΕ για διάλογο, αποκλιμάκωση και αλληλεγγύη δεν απευθύνεται στην Τουρκία αλλά σε εκείνους που λαμβάνουν προκλητικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Το κάλεσμα της ΕΕ δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς αλλά σε όσους λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο και εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σήματα αποκλιμάκωσης

Πάντως, τις τελευταίες ώρες, εκπέμπονται σήματα αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα, στον απόηχο των τηλεφωνικών επικοινωνιών της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι τούρκοι έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων υπέρ της… διπλωματίας.

Όπως μετέδωσε δε ο ΣΚΑΪ, βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης της έντασης από το Βερολίνο. Μια πρωτοβουλία που σύμφωνα με πληροφορίες προσδιορίζεται σε επίπεδο συμβούλων και συγκεκριμένα ρόλο αναμένεται να παίξουν η Ελένη Σουρανή από την ελληνική πλευρά και ο Ιμπραήμ Καλίν από την τουρκική. Κατά πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους συμβούλους του πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου μέσα στο επόμενο διάστημα. Κατά τις ίδιες πηγές, στην παρούσα φάση δεν αναμένεται δια ζώσης συνάντηση. Πάντως, η ελληνική πλευρά βάζει ορισμένες προϋποθέσεις για διάλογο: Να μην εξαντλήσει η Τουρκία τον χρόνο της NAVTEX και να αποσυρθεί το Oruc Reis και στρατιωτικός στολίσκος που το συνοδεύει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα την Παρασκευή. «Με τη Μέρκελ μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση. Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με την Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του μίλησε για μια ελβετική διαμεσολάβηση και πρωτοβουλία και συγκεκριμένα είπε «ισορροπημένη, αντικειμενική, καλοπροαίρετη διαμεσολάβηση και είπαμε ναι δήλωσε ο Τσαβούσογλου ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων «περιμένουμε τους γείτονές μας στην Άγκυρα» 

Το Βερολίνο δείχνει διάλογο – Ίσες αποστάσεις

Ίσες αποστάσεις κρατάει το Βερολίνο καθώς τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, όσο και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ζήτησαν να διεξαχθεί «απευθείας διάλογος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας.

Στον ίδιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος επιβεβαίωσε τις επικοινωνίες της Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Καγκελάριος μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ερντογάν και ότι ασφαλώς μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση μας έχει αναφερθεί εδώ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφής: αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία. Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση. Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή είναι η θέση την οποία η Καγκελάριος - είναι βεβαίως και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης - υποστήριξε σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Βερολίνο εφαρμόζει πολιτική ίσων αποστάσεων, σε αντίθεση με την Γαλλία, η οποία έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν θέλει να εκφράσει περαιτέρω αξιολόγηση για το θέμα και πρόσθεσε: «Η Καγκελάριος μίλησε και με τις δύο πλευρές της - αν θέλετε - διένεξης. Είναι σημαντικό και οι δύο εμπλεκόμενοι να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδιώξουν μια λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων σε απευθείας συνομιλίες. Η έκκλησή μας για αυτό απευθύνεται και στους δύο και αυτό υπηρετούν και τέτοια τηλεφωνήματα, όπως τα πραγματοποίησε χθες η Καγκελάριος».

Ερωτηθείς εάν η αποστολή γαλλικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή συμβάλλει στο να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει ενημερωθεί σχετικά. «Ισχύει αυτό που είπα, ότι πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε.

Μακρόν: Ενημέρωσα τον Τραμπ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και λίγες ημέρες μετά την ηχηρή παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν υπέρ της χώρας μας, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις προκλήσεις της Άγκυρας.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συμπίπτουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι κοινό και θα το επιβάλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr