ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των σχολείων

Δημοσίευση 20 Αυγούστου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 20 Αυγούστου 2020, 13:12
Πέτσας: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των σχολείων
Facebook Twitter Whatsapp

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Τι είπε για την πανδημία και για τις τουρκικές προκλήσεις.

Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση σήμερα στη Βουλή των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

«Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τρεις προκλήσεις: την τουρκική προκλητικότητα, την πανδημία του κορωνοϊού και τιςσυνέπειές  της στην κοινωνία και την οικονομία» τόνισε στην έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εγχώρια χαλάρωση»

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, «ο πιο αδιάψευστος δείκτης της πανδημίας οι θάνατοι και η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση ανά εκατομμύριο κατοίκους», ενώ υπογράμμισε ότι «η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών είναι η απάντηση σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση κρουσμάτων δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα αλλά στην εσωτερική χαλάρωση». 

Ακόμα, πρόσθεσε πως «υπάρχει άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες. Αυτό επέβαλε μέτρα όπως η επιβολή ωραρίου στα μπαρ.
Τώρα είναι που χρειάζονται περισσότερα τεστ, όχι στην αρχή την πανδημίας που ίσχυαν μέτρα περιορισμού». 

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι «προγραμματίζεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, δηλαδή με όλους τους μαθητές σε κάθε τάξη, με ενισχυμένα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα», ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Επιπλέον, ανέφερε ότι «αποφασίστηκε η διενέργεια τεστ σε οδηγούς μέσων μαζικής μεταφοράς που επιστρέφουν από διακοπές». 

Όσον αφορά στους οίκους ευγηρίας, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε τροφίμους και σε εργαζομένους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «προετοιμάζεται ένα άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ στους εργαζόμενους».

Ενίσχυση του συστήματος Υγείας

«Πήραμε και θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε αναλυτικά:

«Από τον Μάρτιο έως σήμερα ολοκληρώσαμε περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. Δρομολογήσαμε παράλληλα, όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων 1.023 γιατρών και 1.209 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.Από τις 14 Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο Σύστημα Υγείας 1.650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας».

Επίσης σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, «παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 557 κλίνες Μ.Ε.Θ.,  βρισκόμαστε τώρα στις 901 και μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε πιάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο των περίπου 1.200 κλινών» σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι, κατά την κορύφωση της πανδημίας την 'Ανοιξη «είχαμε αναπτύξει στο Σύστημα Υγείας 1.017 κλίνες Μ.Ε.Θ., στελεχωμένες με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Παράλληλα, αυξάνουμε τον αριθμό των Νοσοκομείων Αναφοράς για τη νοσηλεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 και αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως σημείο πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον κορωνοϊό».

Τονίστηκε από τον κ. Πέτσα, ότι τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι Ογκολογικοί Ασθενείς, δρομολογούνται μέτρα για τη διασφάλιση των εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε τα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορωνοϊού που της αναλογεί, με βάση τη συμφωνία προαγοράς που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον αυτό περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές. 

«Εφόσον όλα πάνε καλά θα έχουμε διαθέσιμες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και οι υπόλοιπες δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός πρόκειται για ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται σε φάση δοκιμών» είπε ο κ.Πέτσας, αλλά επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλα αυτά να συνοδευτούν από «αυξημένη εγρήγορση» τώρα και τους επόμενους μήνες.

«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατικοποίησης που παίζει η Τουρκία»

«Χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τη Λευκορωσία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, για Λευκορωσία και Τουρκία»

«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατικοποίησης που παίζει η Τουρκία» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Για το τι θέτει ως στάδιο αποκλιμάκωσης η ελληνική κυβέρνηση πλην της απομάκρυνσης του Oruc Reis, σημείωσε ανέφερε «αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στην παράνομη τουρκική NAVTEX, αλλά αν υπάρξουν άλλα στάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης θα συνεκτιμηθούν». 

«Στη Βουλή σήμερα οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο»

«Σήμερα κατατίθενται στη Βουλή οι συμφωνίες με Ιταλία και Αιγυπτο για την ΑΟΖ, με προγραμματισμό να κυρωθούν την προσεχή Τετάρτη», ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας. 

Για τη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν

Για τι αναμένεται από τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν, σημείωσε πως «όλοι οι εταίροι μας μας επιδιώκουν συνεχώς να αναδεικνύουν ότι όπου υπάρχει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, μπορούμε να πιάνουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών». 

Για την Οικονομία

«Η Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μια τεράστια οικονομική δύναμη πυρός ύψους 72 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. Η Κυβέρνηση, δεν θα σπαταλήσει, αλλά θα επενδύσει τους πόρους αυτούς για να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Για αυτό προετοιμάζει το ολοκληρωμένο Σχέδιό της ώστε να το καταθέσει μέχρι 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο κ.Πέτσας, αναφερόμενος στην οικονομία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr