current views are: 14

25 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση15:59

Πηγές ΕΕ: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε εξ ολοκλήρου τις σχέσεις με την Τουρκία – Εξετάζονται διάφορες επιλογές

Πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Βερολίνο, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου τις σχέσεις με την Τουρκία.

Δημοσίευση 15:59’

Πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Βερολίνο, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Διαφορετικές επιλογές απέναντι στην παράνομη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο» αναμένεται να παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, όπως υπογράμμισε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

O ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφορικά με τις κυρώσεις, επισήμανε ότι ο όρος «επιλογές» καλύπτει μια πιο ευρεία έννοια.

Παράλληλα, τόνισε η ΕΕ πρέπει «να αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου τις σχέσεις με την Τουρκία», καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση.

Ευρύτερη συζήτηση και αποφάσεις αναμένονται στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Ερντογάν: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας στην Αθήνα, Χάικο Μάας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται και δεν θα υπάρξει διάλογος με τη γειτονική χώρα υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων και τόνισε παράλληλα ότι περιμένει από τον Ζοζεπ Μπορέλ την παρουσίαση του καταλόγου κυρώσεων προς την Τουρκία, στο άτυπο συνέδριο, σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες πράξεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Συζητήσαμε για τη Λιβύη, χαιρετίσαμε από τη πρώτη στιγμή την κατάπαυση του πυρός. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Συμβάλουμε ήδη στην ειρήνη στην περιοχή αυτή», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε:

«Είχαμε μια συζήτηση ενόψει του άτυπου συνεδρίου. Εκεί θα συζητήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά, σε προσπάθεια τετελεσμένων. Παρατηρούμε την υπονόμευση της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Ωστόσο να ξεκαθαρίσω ότι η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου. Υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών, αφορά όλη την ΕΕ. Τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλειά της. Την αξιοπιστία της. Δεν χωρούν διπλά σταθμά. Εξέφρασα στον συνάδελφο τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η ΕΕ θα πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση το στοιχείο που καθιστά την Ένωσή μας, το ελκυστικότερο στοιχείο του κόσμου», τόνισε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και πρόσθεσε:

«Προσβλέπουμε στην παρουσία καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτήσει ο Μπορέλ και να παρουσιάσει στο άτυπο συμβούλιο. Αν συνεχιστεί η παραβατικότητα θα επιφέρει συνέπειες στην Τουρκία».

«Χωρίς μεγαλοστομία και αλαζονεία, η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έχει την επιλογή του “άλλος πράττειν”.Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Υπό το καθεστώς απειλών και προκλήσεων δεν νοείται διάλογος. Δεν υπάρχει διάλογος. Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι απόδειξη ότι οι αναφορές της στον διάλογο είναι προσχηματικές», κατέληξε.

Μάας: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

«Η συνεχώς εντεινόμενη κλιμάκωση που παρακολουθήσαμε της τελευταίες εβδομάδες μας δημιουργεί – και σε μας και στους εταίρους, ανησυχία και προβληματισμό. Θα συνεχίσω του ταξίδι μου, θα μιλήσω και με την Άγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις αποσκευές μου έχει δύο μηνύματα», δήλωσε από την πλευρά τους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Το πρώτο, είναι ότι η Γερμανία και ολόκληρη η ΕΕ βρίσκονται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας, με αίσθημα αλληλεγγύης και δεύτερον, αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι η βούληση για διάλογο, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο». «Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και ακόμη και μία μικρή σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», τόνισε ο Χάικο Μάας.

Τάχθηκε κατά μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «πρόκειται για μια εικόνα αδιανόητο τον 21ο αιώνα». «Δεν μπορούν αυτά να αντισταθμιστούν με κοιτάσματα, φυσικό πλούτο και με τίποτα άλλο», υπογράμμισε με νόημα.

«Θέλουμε να συμβάλουμε στο να υπάρξουν ευκαιρίες για διάλογο, μέσω απευθείας συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που είχε συμφωνηθεί κάποτε κι έπρεπε να γίνονται εδώ και καιρό . Αν δώσουμε βάση στα λόγια της Τουρκίας, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να το πράξει. Κάθε καταστροφική δραστηριότητα και προκλητικότητα θα έπρεπε να διακοπεί το επόμενο διάστημα και να αναδειχθεί ότι όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας επίλυσης», τόνισε.

«Ελπίζω βήμα-βήμα να οδηγηθούμε σε πρόοδο και να πετύχουμε τον στόχο, που, όπως μου τονίζεται από κάθε πλευρά, είναι στο τέλος να υπάρξει λύση χωρίς βία ή στρατιωτική βία. Να είναι λύση καλής γειτονίας», τόνισε.


σχετικα αρθρα