ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ωμή πολεμική απειλή Τσαβούσογλου παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ: «Αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα» - Μάας: «Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»

Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2020, 20:36
Ωμή πολεμική απειλή Τσαβούσογλου παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ: «Αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα» - Μάας: «Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Facebook Twitter Whatsapp

Φορτισμένο το κλίμα στην Άγκυρα. Νέες προκλήσεις και απειλές Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, εξαπολύοντας μάλιστα νέες ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μάας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε ευθέως την Ελλάδα λέγοντας «Μην ρισκάρετε με ασκήσεις, αυτή τη φορά δεν θα προκληθεί κάποιο ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
 
 Απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι για διάλογο όμως μην μας φέρνεται ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις, με αυτούς του όρους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο».

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λέγοντας «ότι με αυτές τις δηλώσεις που έκανε  (σ.σ. μετά τη συνάντηση με τον Μάας) έδειξε το επίπεδό του». Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θέλει να αποχωρήσει από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμα, μίλησε για μειονότητα της Θράκης και είπε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο «κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε δύο φορές και τη Μέρκελ και τον Χάικο Μάας για τις προσπάθειες που κάνουν για διάλογο.

Μάας: Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Από την πλευρά, του ο Χαϊκο Μάας είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο. Συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη. 

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνομιλιών αλλά πρέπει να σταματήσει η ένταση στην περιοχή. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την εικόνα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ. 

«Ας μην ξεγελιόμαστε, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο, κανένας δεν θέλει στρατιωτική λύση του θέματος. Η σχέση Τουρκίας και ΕΕ έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο» υπογράμμισε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Αγκυρα μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Νίκο Δένδια. Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα το μεσημέρι, είπε ότι η κλιμάκωση δημιουργεί στη Γερμανία και στους Ευρωπαίους μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και βούληση για διάλογο».

Χαρακτήρισε παιχνίδι με τη φωτιά ό,τι συμβαίνει, μια σπίθα μπορεί να φέρει τη ζημιά, συνέχισε. Όπως είπε, είναι αδιανόητη η εικόνα που καταγράφεται μεταξύ δύο συμμάχων. Εκτίμησε ότι απαιτείται άμεσος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Όταν κάνω λόγο για συνομιλίες, μιλώ για συνομιλίες με σοβαρότητα και με βάση το διεθνές δίκαιο». Αυτές όμως μπορούν να γίνουν μόνο σε περιβάλλον «ησυχίας», τόνισε και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν σε καθεστώς εντάσεων.

Πηγές ΕΕ: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε εξ ολοκλήρου τις σχέσεις με την Τουρκία

Νωρίτερα, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου αναμένεται να παρουσιάσει «διαφορετικές επιλογές απέναντι στην παράνομη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο» αναμένεται να παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, όπως υπογράμμισε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

O ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφορικά με τις κυρώσεις, επισήμανε ότι ο όρος «επιλογές» καλύπτει μια πιο ευρεία έννοια.

Παράλληλα, τόνισε η ΕΕ πρέπει «να αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου τις σχέσεις με την Τουρκία», καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση.

Ευρύτερη συζήτηση και αποφάσεις αναμένονται στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.