ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Επιστρέψτε τη χώρα σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική – Κάνετε κυβίστηση στο Ιόνιο όπως και με τις Πρέσπες»

Δημοσίευση 26 Αυγούστου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 26 Αυγούστου 2020, 18:13
Τσίπρας: «Επιστρέψτε τη χώρα σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική – Κάνετε κυβίστηση στο Ιόνιο όπως και με τις Πρέσπες»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και πως πραγματοποιεί κυβίστηση όπως έκανε και με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο σχετικά με τις ΑΟΖ.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει στρατηγικό σχέδιο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και τόνισε ότι κάνει κυβίστηση και για το Ιόνιο, όπως έκανε και με τις Πρέσπες.

«Είναι σαφές ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας. Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, με στόχο να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη ενός παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος.

Μια Τουρκία που δεν δίστασε να συνάψει ένα παράνομο Μνημόνιο με τον Λίβυο Πρωθυπουργό, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και σύντομα θα προκηρύξει, παρανόμως, οικόπεδα σε αυτήν την περιοχή. Έχουμε μια Τουρκία που εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και συνεχίζει τις παραβιάσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Μια Τουρκία που προέβη στην απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο για να εκβιάσει την ΕΕ.

Μια Τουρκία η οποία έχει προσχωρήσει σε μια αναθεωρητική αντίληψη απέναντι στις διεθνείς συνθήκες. Μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες.

Κυρίως, μία Τουρκία που παραβιάζει εδώ και 10 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Καστελόριζο και απειλεί καθημερινά την Ελλάδα», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: 

«Απέναντι σε μια Τουρκία, απαιτείται ενότητα. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι αλλά δεν αρκεί αυτό. Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος. Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία σας κ Μητσοτάκη, ελπίζοντας ότι έστω τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, θα μπορέσω να διακρίνω τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σε αυτήν την Τουρκία.  Λυπάμαι αλλά δεν το εισέπραξα.

Είναι υποχρέωσή μας να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας στα εθνικά θέματα.  Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική, με αρχή μέση και τέλος, μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους.

Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.  

Και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, που προωθεί ενεργά το διεθνές δίκαιο μέσω μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Αυτή, κ. Μητσοτάκη, ήταν η Ελλάδα που μετά από τριάντα χρόνια εγκατέλειψε τη πολιτική της ακινησίας και έλυσε προς το συμφέρον της το ζήτημα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ώστε σήμερα η αεράμυνα της Βόρειας Μακεδονίας να καλύπτεται από την ελληνική Πολεμική αεροπορία– όχι την Τουρκία. Αυτή ήταν η Ελλάδα που μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας – της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Αυτή, κ. Μητσοτάκη ήταν η Ελλάδα που έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. 

Και πάλεψε για το πολύτιμο κεκτημένο του πλαισίου Γκουτέρρες, κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης του κατοχικού στρατού από την Κύπρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αυτή ήταν η Ελλάδα που εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, καταδίκη της Τουρκίας για τις ενέργειές της στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και ένα πολύτιμο πλαίσιο κυρώσεων για το μέλλον που δεν αξιοποιήσατε. Αυτή ήταν η Ελλάδα που πρωταγωνίστησε το 2015-2016 στον ευρωτουρκικό διάλογο- με τρεις επισκέψεις μου στην Τουρκία – και που δέσμευσε για πρώτη φορά τη γείτονα να μειώσει δραστικά τις ροές και να δέχεται επιστροφές μεταναστών. Αυτή ήταν η Ελλάδα που καθιέρωσε μαζί με την Γαλλία τη Σύνοδο των Ευρωαικών Χωρών του Νότου,

  • που κίνησε το 2018 στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ,
  • που προώθησε πολυμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο,
  • που συμφώνησε στον αγωγό EastMed και κατοχύρωσε το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Αυτή λοιπόν ήταν η Ελλάδα:

  • που προάσπιζε αποφασιστικά την κυριαρχία της, μέσω των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων 
  • που ενισχύε τις συμμαχίες μας υπέρ των θέσεων της χώρας
  • που προωθούσε τον διάλογο για λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, που συνέφεραν τη χώρα».  

«Σας άκουσα λοιπόν σήμερα κ Μητσοτάκη και διερωτήθηκα, πού είναι αυτή η Ελλάδα σήμερα ;

Και πόσους κινδύνους διατρέχουμε από μία Κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς την σαφή εθνική στρατηγική που ανέφερα προηγουμένως;

Διότι αυτό που βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, εδώ και δέκα μέρες, είναι μια Κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τι αποφάσεις και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

Μια Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων. Μια Κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στην χώρα στο μέλλον.  

Μία Κυβέρνηση που προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο – αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν», επεσήμανε.

ΑΟΖ με Αίγυπτο

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο λέγοντας: «Aποφασίσατε να υπογράψετε τη Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και καλά κάνατε.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι όχι μόνο στήριξα την ελληνοιταλική συμφωνία παρά τους σοβαρούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίστηκε, αλλά έχουμε επίγνωση ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς. Όχι μόνο υποστήριξα δημόσια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο για να διεμβολίσει την παράνομη Συμφωνία της Τουρκίας με τον Λίβυο Πρωθυπουργό.

Αλλά ότι επιπλέον υπογράμμισα και ότι στηρίζω μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την  οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο. Είχα το θάρρος να πω σε συνομιλίες που να συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία», τόνισε.

Τα τρία σημεία της κριτικής

«Τι κάνατε όμως εσείς; Θα αναφερθώ σε τρία σημεία.

Πρώτον, υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.

Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018. Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων επιτέλεσαν και επιτελούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και ψυχραιμία. Τα στελέχη όμως δεν αποφασίζουν τον σχεδιασμό, αλλά η πολιτική ηγεσία. Οι αποφάσεις σας ήταν για τα μάτια του κόσμου, για την επικοινωνία. Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι επικοινωνία.

Και αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία.

Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις ;

Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πως θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει μπιτζάμες  στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Με τη λογική τη δική σας θα έπρεπε να μην μιλούν όσοι έχουν ενστάσεις.

Και το πιο τραγικό βέβαια, δεν είναι μόνο ότι αναγκάσατε σε παραίτηση τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφαλείας σας, όταν για λόγους αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας είπε την αλήθεια.

Το πιο τραγικό είναι αυτό που σας είπα: Ότι από μόνοι σας, με αυτή τη ρητορική, αποδυναμώσατε τα επιχειρήματα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Εκτός αν μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς πραγματοποιήθηκε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς η Τουρκία να πραγματοποιήσει έρευνες, όπως λέγατε».

Πάμε στο δεύτερο σημείο κριτικής :

«Υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό.

Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε Κοινή Δήλωση των 27. Όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες.

Εάν, όμως, μας είχατε ακούσει και είχατε ανοίξει τη συζήτηση για κυρώσεις τον Νοέμβριο, μετά την σύναψη του τουρκολιβυκού συμφώνου, αντί αρμόδιοι Υπουργοί σας να λένε ότι είναι στρατηγική απόφαση να μην τις θέσετε.

Αν είχατε αποφασίσει να πρωταγωνιστήσετε στον ευρωτουρκικό διάλογο που επανεκκινήθηκε τον Μάρτιο, αντί να είστε παντελώς απόντες, και είχατε πιέσει για Σύνοδο των Ευρωπαικών Χωρών του Νότου, ώστε να ενισχυθούν οι συμμαχίες μας στη Μεσόγειο  σήμερα, οι εξελίξεις μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικές.

Και στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω την απαράδεκτη η ΕΕ να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή σε αυτές τις εξελίξεις. Να αποφασίζει κάθε τρείς και λίγο κυρώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να σφυρίζει αδιάφορα ή στη καλύτερη να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της.

Τρίτο σημείο κριτικής, οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της.

Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας - την Κρήτη - και άλλα νησιά. ¨Η στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψιν μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση. Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας».

Σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν αρκεί η ενημέρωση για τα εθνικά θέματα.

«Αν θέλετε κ. Μητοστάκη, πραγματικά εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, με έναν γείτονα που κλιμακώνει την επιθετικότητά του, θα ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων. Εσείς ενημερώνετε, δεν έχω παράπονο σε αυτό. Δεν θέλετε συνεννόηση.

Και αν θέλετε συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη, όπως εμείς επιθυμούμε, θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η δική σας παράταξη είναι αυτή που απέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις.  Και εσείς μαζί με το ΚΙΝΑΛ ήσασταν, που ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας – σε αυτήν την περίπτωση του Καστελορίζου - είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού.

Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Και εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε. Εσείς τώρα έρχεστε να αλλάξετε το πλαίσιο της εθνικής μας γραμμής ;

Πείτε το ανοιχτά και καθαρά. Όχι κοροϊδία και ψέματα. Μια δε κάνει έρευνα γιατί το πήρε ο καιρός. Μια έχει φασαρία. Είστε οι τελευταίοι που θα μιλήσετε για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική.

Ο πρώην Πρόεδρός σας και πρώην πρωθυπουργός, ο κος Σαμαράς, και υψηλόβαθμα στελέχη της δικής σας παράταξης, διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, απευθείας. Και μιλούσαν κατά της τμηματικής συμφωνίας όλοι αυτοί. Που είναι σημερα; Κάνουν διακοπές.

Μην κουνάτε λοιπόν τώρα το δάχτυλο στην Αριστερά, που μέσα σε 4,5 χρόνια κατάφερε και την κυριαρχία μας να προστατέψει και τις συμμαχίες μας να εμπλουτίσει και τον διάλογο με την Τουρκία να κρατήσει ζωντανό και να αναβαθμίσει την γεωπολιτική της χώρα μας.  Φοβάμαι ότι τίποτα από τα τρία δεν καταφέρνετε σήμερα εσείς. Στα εθνικά θέματα δεν μπορεί να χαιρεκακούμε. Το πλοίο που επιβαίνουμε είναι κοινό. Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά.

Και αυτή η αδυναμία σας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κυνική πλέον αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων στο επίπεδο της επικοινωνίας.

Ούτε είναι ανεκτό, στο όνομα δήθεν του εθνικού συμφέροντος, να απαιτείτε και να στιγματίζετε όποιον σας κάνει κριτική ή όποιον λέει την αλήθεια», τόνισε. 

«Πριν λίγες μέρες, ο Κυβερνητικός σας εκπρόσωπος – ό ίδιος Κυβερνητικός εκπρόσωπος που είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι Δούρειος Ίππος της Τουρκίας, που πριν δύο μήνες έλεγε ότι οι εντάσεις με την Τουρκία είναι κυρίως λεκτικές - μας είπε ότι είναι ανεύθυνη η στάση μας.

Προφανώς εννοείτε ότι υπεύθυνή στάση είναι το κατά που τήρησε η παράταξή σας στις Πρέσπες, που τώρα και τηρείτε και τιμάτε. Και η ιστορία μακάρι να μη δικαιώσει τους φόβους μας.

Δε θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, για τη χώρα μας. Δεν πλειοδοτούμε σε εθνολαικισμό όπως κάνατε εσείς απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως κάνατε εσείς όταν μας λέγατε ότι για την προσφυγική κρίση φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως κάνατε εσείς σε κάθε ταξίδι μου στην Τουρκία και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Όπως κάνατε εσείς, όταν στελέχη σας δήλωναν ότι εμπιστεύεστε τον Ερντογαν περισσότερο από εμένα, τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό. Όπως κάνατε εσείς προσωπικά κ. Μητσοτάκη όταν τολμήσατε να πείτε ότι δήθεν πούλησα τη Μακεδονία για να πάρω τις συντάξεις και δεν είχατε το σθένος να ζητήσετε μια δημόσια συγγνώμη ενάμιση χρόνο μετά. Αυτοί είστε όμως, σημαία ευκαιρίας στα εθνικά ζητήματα.

Ακούω, τέλος, σήμερα να λέτε για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Καταθέτω λοιπόν όλες τις δηλώσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών σας, του κ. Κουμουτσάκου, όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση».

Ο κ. Κουμουτσάκος τον Οκτώβρη του 2018 με δήλωσή του είχε αναφέρει: «Με πρωτοφανή προχειρότητα και επιπολαιότητα ο κ. Κοτζιάς έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το υπουργείο Εξωτερικών χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα, με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα.

Έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της, ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδες θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».

 Πρέσπες όπως Ιόνιο

«Θέλετε λοιπόν, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών, όπως και στις Πρέσπες, να κάνετε κυβίστηση όπως κάνατε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο; Καλοδεχούμενη.  Να έχετε το θάρρος να το πείτε. Θέλετε να στηρίξουμε διάλογο με την Τουρκία. Να θέσουμε τους σαφείς, εγγυημένους όρους που επιτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας. Καλοδεχούμενο. Να έχετε το θάρρος να το πείτε και να μας ενημερώνετε. Και κυρίως να μας ενημερώνετε εκ των προτερων, αντί να το μαθαίνουμε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Και να έχετε το θάρρος να το παραδέχεστε αντί να λέτε ότι διεξάγoνται συνομιλίες, δήθεν μεταξύ υπρεσιακών παραγόντων.

Θέλετε εθνική συνεννόηση; Σταματήστε να βάζετε την επικοινωνία πάνω από όλα. Σταματήστε να διχάζετε τον ελληνικό λαό, μιμούμενοι τις χειρότερες παραδόσεις της Δεξιάς στη χώρα. Ούτε εσείς ούτε κανένας από την πατρίδα δεν έχει το δικαίωμα να ζητά πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από την Αριστερά και το δημοκρατικό κόσμο. Γιατί οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του εθνικισμού κατοικούν αποκλειστικά στο δικό σας σπίτι.

Σταματήστε, λοιπον, να απολύετε όποιον λέει την αλήθεια. Σταματήστε να διαπομπεύετε όποιον ασκεί κριτική στην εξωτερική σας πολιτική ως ανεύθυνο ή φιλότουρκο, που μπορεί δήθεν να δώσει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.  Αυτά είναι οι προϋποθέσεις για εθνική συνεννόηση και μια στιβαρή εθνική στρατηγική», πρόσθεσε για να καταλήξει:    

«Κύριε Μητσοτάκη, θέλω να κλείσω με τα λόγια ενός συντοπίτη σας που η πατρίδα του οφείλει πολλά.  Ξέρω ότι τον θαυμάζετε. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος λοιπόν, έλεγε πως: «Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πολύ πρωτύτερα από ότι βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στην συμφορά και την καταστροφή».

Σας το λέω λοιπόν τώρα, μιλήστε ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Γιατί πάντα, το εθνικόν είναι το αληθές».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr