ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιόνιο: Τι σημαίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια - Ποιο μήνυμα στέλνει στον Ερντογάν

Δημοσίευση 26 Αυγούστου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 26 Αυγούστου 2020, 17:37
Ιόνιο: Τι σημαίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια - Ποιο μήνυμα στέλνει στον Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής. Τι σημαίνει και ποιο μήνυμα στέλνει στην Τουρκία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την απόφαση να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή του Ιονίου από τα 6 στα 12 μίλια ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, που συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι, σε μια θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση για διπλασιασμό της ελληνικής χωρικής θάλασσας, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Τι σημαίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Σημειώνεται πως η απόφαση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο έρχεται σε συνέχεια της συνομολόγησης συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Με βάση τα προβλεπόμενα από την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα αποκτά την κυριαρχία σε μία ζώνη περίπου 76.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο. Σε αυτή την ζώνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων με συγκεκριμένους όρους: Μόνον συγκεκριμένος αριθμός ιταλικών πλοίων θα μπορεί να κινείται στη ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, οι Ιταλοί ψαράδες θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται έλεγχο από τις ελληνικές αρχές και θα αλιεύουν αποκλειστικά συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών -βλέπε κόκκινη γαρίδα- οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες ψαράδες.

Ποιο μήνυμα στέλνει στην Τουρκία η επέκταση των χωρικών υδάτων

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και τον Ερντογάν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι προχωρά στις κινήσεις της για την διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μέσω της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, η Αθήνα στέλνει στην τουρκική κυβέρνηση το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να τραβήξει στα άκρα την κρίση με την Τουρκία.

Κι αυτό διότι ναι μεν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, παράλληλα με την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ταυτόχρονα όμως αποφεύγει να πράξει το ίδιο για την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Νίκος Κοτζιάς

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 κατά την παράδοση του υπουργείο Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα που θα επεκτείνουν την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη (τα «χωρικά ύδατα») στο Ιόνιο, από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα, στα 12 ν.μ., δηλώνοντας μάλιστα με εμφανή συγκίνηση ότι η χώρα για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια και την ένωση με τα Δωδεκάνησα αυξάνει την κυριαρχίας της.

Ο λόγος είναι τα χωρικά ύδατα ανήκουν στον στενό ορισμό της κυριαρχίας, αποτελούν δηλαδή τμήμα της επικράτειας μιας χώρας και δεν αποτελούν απλώς έκταση στην οποία μια χώρα ασκεί κάποια κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι οι εκτάσεις που ανήκουν στη ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα μιας χώρας.

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι ετοιμαζόταν και δεύτερη επέκταση που θα αφορούσε από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε είχε ριχτεί στη «μάχη» της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν προχώρησε στις σχετικές κινήσεις. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων με ψήφιση νόμου και όχι προεδρικό διάταγμα και ότι θα το έκανε μετά τις ευρωεκλογές.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr