ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ - Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας και οι επόμενες κινήσεις – Οι όροι του διαλόγου και το μήνυμα στον Ερντογάν

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 30 Αυγούστου 2020, 10:48
Τραμπ - Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας και οι επόμενες κινήσεις – Οι όροι του διαλόγου και το μήνυμα στον Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Το newpost φωτίζει όλο το παρασκήνιο της διπλής τηλεφωνικής συνομιλίας Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις. Τι είπε ο «πλανητάρχης» στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το παιχνίδι που επιχειρεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο με τις προκλητικές ενέργειες ξεπερνούν το μπόι του. Η Ελλάδα τον πιέζει διπλωματικά, διατηρώντας την ψυχραιμία της και επιμένοντας στην ανάγκη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση των διαφορών μας, εκθέτοντας την τουρκική προκλητικότητα στο διεθνές ακροατήριο. Με διπλωματικές κινήσεις αλλά και αποφασιστικότητα δείχνει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και σε όλους τους συμμάχους μας τον Ερντογάν. Εκείνος προκαλεί, παραβιάζει, κουρελιάζει το διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Την ίδια ώρα έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και να αποφευχθεί ένα ατύχημα που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Από το βράδυ της Τετάρτης πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ – την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το προεκλογικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων – μίλησε διαδοχικά τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση» ήταν το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης. Η τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε 20-25 λεπτά έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να εκφράσει το ενδιαφέρον του για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. Η ψύχραιμη και μετρημένη στάση που έδειξε εξαρχής η κυβέρνηση, κινητοποιώντας τη διπλωματία και τις συμμαχίες της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αποδίδει καρπούς.

Είναι πλέον σαφές σε εταίρους και συμμάχους ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και τερματισμό των μονομερών ενεργειών της στην περιοχή. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι το βράδυ της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε και πάλι τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ίδιο βράδυ με τον Ερντογάν.

Με τη στάση που θα ακολουθήσει η Τουρκία μετά και την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου και τη σαφή θέση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση, αναλαμβάνει και τα ανάλογα ρίσκα. Η Ελλάδα τηρώντας ψύχραιμη στάση τόσο διπλωματικά όσο και επιχειρησιακά, δεν πέφτει στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα. Δεν παρασύρεται σε κινήσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν επιχειρήματα και προσχήματα στην Τουρκία για να οδηγηθεί σε υπεραντίδραση, κάτι που δεν αποκλείεται να επιδιώκει, όπως έδειξε με τη νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε για την περιοχή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση, κινητοποιεί συμμάχους και εταίρους και προχωρά σε χειρουργικές κινήσεις της τόσο στο διπλωματικό όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο, χωρίς κορώνες και εμπρηστική ρητορική. Και καθιστά σαφές ότι είναι  η Τουρκία που θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω για να καταστεί εφικτή η αποκλιμάκωση στην περιοχή. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι μετά την αποκλιμάκωση θα πρέπει να υπάρξει ένα ικανό διάστημα ηρεμίας. Αυτό προκειμένου να αποδειχθεί η συνέπεια της άλλης πλευράς στην αποφυγή προκλητικών ενεργειών,  κάτι που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις συνθήκες που θα επέτρεπαν μια επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Η Συμφωνία με την Αίγυπτο

Η κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο από τη Βουλή, επισφραγίζει και θέτει σε εφαρμογή την στρατηγική της κυβέρνησης να ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο μέσω διαπραγματεύσεων και συναινέσεων με τις γειτονικές χώρες, καλή τη πίστη και προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας κα την ασφάλεια και συνεργασία των χωρών της περιοχής. Μιλώντας για τις δύο συμφωνίες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο «του εγγυητή των ανατολικών συνόρων και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο, τον ρόλο του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή».

Η συμφωνία με την Αίγυπτο, αποκαθιστά τη νομιμότητα στην περιοχή, διεμβολίζει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο επιβεβαιώνοντας την ακυρότητά του και ενισχύει τη διπλωματική θέση της χώρας, καθώς αναδεικνύει το ανεδαφικό και παράνομο των τουρκικών αξιώσεων. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdelfattah Sisi υπέγραψε την Παρασκευή και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

«Η Ελλάδα μεγαλώνει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας από τη Βουλή ότι άμεσα κατατίθεται νομοσχέδιο με το οποίο η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια – συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Προχωρά έτσι στην άσκηση του αδιαμφισβήτητου δικαιώματός της που απορρέει από το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το δικαίωμα επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Με την απόφαση αυτή επεκτείνεται σημαντικά η επικράτεια στην οποία η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η χώρα επικαλείτο για 46 χρόνια «κυριαρχικά δικαιώματα στα οποία δεν δώσαμε ποτέ νομική υπόσταση». «Η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα, συχνά οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να γίνουν αυριανοί οδυνηροί συμβιβασμοί», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην ενεργή διπλωματία που ακολουθεί η κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Εδώ και ένα χρόνο, η Κυβέρνηση αυτή μιλά λίγο, αλλά δρα πολύ. Εντάσσει τα συμφέροντα του τόπου στη συγκυρία. Συνδυάζει αποφασιστικότητα με ευελιξία. Συγκροτεί συμμαχίες με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Και, κυρίως, δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες,που φέρνουν αποτέλεσμα σε όλες τις ανοιχτές προκλήσεις».

Επίσης στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, γεγονός που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Αγκυρα, αφού περιλαμβάνει και το οικονομικό σκέλος σε μια εποχή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.