ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Χατζηδάκης στον Alpha 98,9: «Η κατάσταση με την Τουρκία πάει να ξεφύγει - Η Ελλάδα πρέπει να εξοπλιστεί»

Δημοσίευση 1 Σεπτεμβρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 1 Σεπτεμβρίου 2020, 11:50
Δ. Χατζηδάκης στον Alpha 98,9: «Η κατάσταση με την Τουρκία πάει να ξεφύγει - Η Ελλάδα πρέπει να εξοπλιστεί»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανανέωσης του εξοπλισμού της άμυνάς της, τη στιγμή που η Τουρκία έχει ανεβάσει την ποιότητά της, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής, Διονύσης Χατζηδάκης.

«Η κατάσταση πάει να ξεφύγει. Να μην πω ότι έχει ήδη ξεφύγει. Έγινε αντιληπτό ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή πάει να αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης με έναν φρενήρη εξοπλισμό. Το ’20-’21 η Τουρκία έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να φτιάξει στα τουρκικά ναυπηγεία, με τη βοήθεια της Ισπανίας, αεροπλανοφόρο, με σκοπό να κάνει και δεύτερο. Εξοπλίζεται από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ παίρνοντας εξοπλισμούς και τους λέει εγώ είμαι καλός πελάτης, έχω ένα πρόβλημα, είμαι 80 εκατομμύρια πληθυσμός, δεν μπορώ να αναπνεύσω, πρέπει να μπω στο Αιγαίο», τόνισε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Οι Τούρκοι είπαν ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο δεν ισχύει, το ίδιο είπαν και για την Ιταλία. Η Τουρκία προσπαθούσε χρόνια τώρα να κάνει συμφωνία με την Αίγυπτο, δίνοντάς τους πολλά περισσότερα τετραγωνικά μέτρα στην ΑΟΖ. Δεν τους βγήκε γιατί είχαν συνεννοήσεις και καλές σχέσεις με τη μουσουλμανική αδελφότητα».

Σχετικά με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τον Χρήστο Σταϊκούρα να κρατήσει χρήματα στον προϋπολογισμό για την άμυνα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Τάκη Χατζή θα είναι κοντά στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε:

«Πρέπει να εξοπλιστούμε. Η ισορροπία στο Αιγαίο, το 7 προς 10 έχει ανατραπεί. Οι Τούρκοι όλο αυτό το διάστημα έκανε βιομηχανία στρατιωτική, εξοπλισμών. Η ποιότητά τους έχει ανέβει. Το θέμα στο Αιγαίο δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα πάρουμε Exocet νέας γενιάς, τορπίλες βαρέως τύπου ώστε να αξιοποιηθούν τα υποβρύχια στο 100%, ανταλλακτικά για να έχουμε πιο πολλά ενεργά αεροπλάνα και έχει ξεκινήσει ήδη ο εκσυγχρονισμός των F-16. Αυτά είναι που πρέπει να γίνουν άμεσα και γίνονται. Αν μπορούσα να επηρεάσω τις αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας θα έλεγα “πάρτε Mirage 2000 και δώστε μας Rafale” και να κάνουμε συμφωνία Government to Government».