current views are: 7

3 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση16:58

Ραγδαίες εξελίξεις: Διαψεύδει Στόλτενμπεργκ η Αθήνα για τα περί έναρξης τεχνικών συνομιλιών με Τουρκία – Το έγγραφο που προκάλεσε το «βραχυκύκλωμα»

Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές τα όσα ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για διάλογο Αθήνας – Άγκυρας. Τι είχε γράψει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο Twitter. Εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα Μέρκελ – Ερντογάν.

Δημοσίευση 16:58’

Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές τα όσα ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για διάλογο Αθήνας – Άγκυρας. Τι είχε γράψει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο Twitter. Εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα Μέρκελ – Ερντογάν.

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο πίσω από το αλαλούμ που προκλήθηκε με την ανακοίνωση του Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για έναρξη τεχνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μια παρέμβαση μέσω Twitter που διαψεύστηκε άμεσα από την Αθήνα, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως «αποκλιμάκωση συνιστά μόνο η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επί της ουσίας, το «βραχυκύκλωμα» -σύμφωνα με πληροφορίες- προκλήθηκε από ένα έγγραφο που δόθηκε στις δύο αντιπροσωπείες στο ΝΑΤΟ και που ζητούσε τις παρατηρήσεις τους εντός μίας εβδομάδας.

Τι είχε πει ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε ανάρτησή του είχε ισχυριστεί πως Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν σε συνομιλίες.

«Μετά από τις συζητήσεις με τον Έλληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο σε τεχνικό επίπεδο για να στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καθιερωθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης και να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στην Αν. Μεσόγειο», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η διάψευση της Αθήνας

Λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του κ. Στόλτενμπεργκ στο Twitter, διπλωματικές πηγές διέψευσαν τα όσα έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Το έγγραφο που προκάλεσε το «βραχυκύκλωμα» και το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (3/9) μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και εξεφρασε την  πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Όμως η Αθήνα δεν ενημερώθηκε πότε και ειδικά δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλντεμπεργκ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και φυσικά δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση από ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις του κ.Στόλτεμπεργκ, αλλά δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι συνομιλιών, αν δεν υπάρξει έμπρακτη  αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς με την αποχώρηση των στρατιωτικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο. 

Διπλωματικές πηγές εξάλλου τόνιζαν πως «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου»

Επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ

Λίγο νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία είχε η Άγνκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε προκλητικό τόνο είπε πως είναι απαράδεκτο η Γερμανία να στηρίζει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Hurriyet ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να υποστήριξε στην καγκελάριο ότι είναι μη αποδεκτή «η εγωιστική στάση της Ελλάδας και η άδικη στάση της υποστηρίζεται και από άλλες χώρες». Με την τελευταία αποστροφή ο Ερντογάν εννοούσε φυσικά τη Γαλλία που το τελευταίο διάστημα έχει υψώσει το ανάστημά της έναντι των τουρκικών προκλήσεων με το Παρίσι να στηρίζει διπλωματικά και στρατιωτικά την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες που στηρίζονται από το Βερολίνο και που έκαναν βήματα για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τη Μέρκελ έρχεται στον απόηχο των όσων φέρεται να είπε ο Ερντογάν, νωρίτερα σε στελέχη του κόμματός του περί προθυμίας της Άγκυρας για διάλογο με την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη “νότια Κύπρο” (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία). Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία». 

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας λέγοντας ότι «η συρρίκνωση στις ΗΠΑ ήταν 31,7%, αλλά σε εμάς 9,9%. Η οικονομία μας είναι μια χαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 14%. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Θα το δούμε την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε τα μεγέθη ανάπτυξης να είναι πάνω από 12-13%», ανέφερε.


σχετικα αρθρα