current views are: 11

4 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση11:10

Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για διάλογο, μόνο συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο

Ένα βήμα πίσω έκανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σχετικά με τη δήθεν συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας για διάλογο. Είχε προηγηθεί το ξεκάθαρο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο και οι νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Δημοσίευση 11:10’

Ένα βήμα πίσω έκανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σχετικά με τη δήθεν συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας για διάλογο. Είχε προηγηθεί το ξεκάθαρο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο και οι νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου.

«Στροφή» σχετικά με τα όσα ισχυρίστηκε την Πέμπτη για δήθεν συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουκρία για διάλογο έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Αν και επέμεινε ότι έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Σκοπός των συζητήσεων είναι να διαμορφώσουν μηχανισμούς για μη σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περιστατικού ή ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη στον μηχανισμό, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε:  

«Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση».   

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

Είχε προηγηθεί το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. «Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή εκ μέρους του για τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα λέει ψέματα, όχι ο Στόλτενμπεργκ

Λίγη ώρα αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε τις προκλήσεις, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος και στη συνέχεια έκανε πίσω.

Ο Τουρκός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη χώρα μας πως δεν είναι ανοιχτή σε διάλογο. «Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μας έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, κάνοντας μια ακόμη απόπειρα να κατηγορήσει την Ελλάδα για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. «Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλόφωνη έκδοσή της.

Διπλωματικές πηγές: Να αποσύρει η Τουρκία το Oruc Reis για να γίνει διάλογος

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές με αφορμή τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνουν ότι «ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως “συνομιλίες” μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει». 

Το παρασκήνιο πίσω από την άτσαλη ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης και χωρίς καμία εξέλιξη να συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε μέσω Twitter: «Μετά από τις συζητήσεις με τον Έλληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καθιερωθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης και να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στην Αν. Μεσόγειο».

Άμεσα σήμανε συναγερμός στην Αθήνα. Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα λεπτά και διπλωματικές πηγές διέψευσαν τα όσα ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (3/9) μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και εξεφρασε την  πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Όμως η Αθήνα δεν ενημερώθηκε πότε και ειδικά δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλντεμπεργκ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και φυσικά δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση από ελληνικής πλευράς.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν πως επί της ουσίας ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε ένα έγγραφο προτάσεων για αποκλιμάκωση και ζητούσε από τις δυο πλευρές σχόλια επ’ αυτού εντός εβδομάδας. Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν οι διπλωματικές πηγές: «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις του κ.Στόλτεμπεργκ, αλλά δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι συνομιλιών, αν δεν υπάρξει έμπρακτη  αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς με την αποχώρηση των στρατιωτικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο. 


σχετικα αρθρα