ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμπέιτ Μαρκόπουλου – Μπάρκα στον Alpha 98,9: Τι είπαν για ελληνοτουρκικά και Στόλτενμπεγκ

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2020, 19:21
Ντιμπέιτ Μαρκόπουλου – Μπάρκα στον Alpha 98,9: Τι είπαν για ελληνοτουρκικά και Στόλτενμπεγκ
Facebook Twitter Whatsapp

Για τις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά μίλησαν στο ραδιόφωνο Alpha 98,9 οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς σχολίασαν τη στάση του Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Θέση για τις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά πήραν στο ραδιόφωνο Alpha 98,9 και την εκπομπή Alpha αλλιώς με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, o βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.

Μαρκόπουλος: Δεν συζητούμε κάτω από το βάρος των τουρκικών απειλών

Ο κ. Μαρκόπουλος, επεσήμανε πως: «Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα . Η Ελληνική γραμμή είναι μία. Δεν συζητούμε κάτω από το βάρος των τουρκικών απειλών και των όσων η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάνει στο Αιγαίο. Θα πρέπει οποιοσδήποτε λοιπόν θέλει να συνομιλήσει με τη χώρα μας σοβαρά, θα πρέπει να σταματήσει τις όποιες ενέργειες, τις όποιες διεκδικήσεις όπως αυτές ορίζονται από την τουρκική διπλωματία και εξωτερική πολιτική. Είμαστε σαφείς σε αυτό. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και για να πάμε σε ένα διάλογο θα πρέπει η Τουρκία να επιδείξει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο. Τώρα σε ό,τι αφορά στο ΝΑΤΟ θα πω το εξής. Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκτιμώ ότι βρίσκεται σε μία αμηχανία τον τελευταίο καιρό. Μία αμηχανία που ενδεχομένως δημιουργείται και από την ίδια την τουρκική προκλητικότητα. Η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος ξέρει να αποφεύγει οποιαδήποτε λάθη ή οποιεσδήποτε λανθασμένες εκτιμήσεις ενδεχομένως υπάρχουν. Όμως θα πρέπει και το ΝΑΤΟ να αναλάβει πλήρως το ρόλο του», είπε.

Μπάρκας: Να είναι πιο σοβαρή η στάση Στόλτενμπεργκ

Από την του πλευρά ο κ. Κώστας Μπάρκας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Νομίζω ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στη διπλωματία την οποία κάποιοι ονομάζουν και μυστική και ο πρότερος βίος της μάλλον δεν είναι έντιμος. Με την έννοια ότι η κυβέρνηση ούτως ή άλλως έχει μπει σε μία διαδικασία αν θέλετε μυστικής διπλωματίας με την έννοια ότι έχουν έρθει σε επικοινωνία σύμβουλοι του πρωθυπουργού με συμβούλους του Τούρκου προέδρου και μέλη της ΕΕ για την εξεύρεση λύσης. Μάλιστα, τις συναντήσεις αυτές τις μαθαίνουμε από τρίτους, τον κ. Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Θέλω να πω εδώ ότι η στάση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ όσων αφορά την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να είναι σοβαρή και στα πλαίσια του ρόλου που έχει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Και τι θέλω να πω με αυτό. Να θυμίσω στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που αναλογικά σπαταλά τα περισσότερα χρήματα όσων αφορά τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε μία χώρα που υπερασπιζόμαστε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ χωρίς όμως να χάνουμε την Εθνική μας κυριαρχία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που οξύνουμε την αντιπαράθεση πουθενά. Εμείς ίσα ίσα που διεκδικούμε την εθνική μας κυριαρχία και ο κ. Στόλτενμπεργκ θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό. Δευτερεύοντος, ότι εμείς βεβαίως θέλουμε να μπούμε σε μία διαδικασία συνομιλιών με την Τουρκία».

«Εδώ έχουμε μία παραδοχή, πέραν του συμβούλου Άμυνας που εκπαραθυρώθηκε, ο οποίος είπε ας μην κοροϊδευόμαστε η Τουρκία κάνει έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έχουμε και μία παραδοχή από την κυβέρνηση που λέει ότι θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και μία από τις προκλήσεις αυτές είναι οι έρευνες που διεξάγει το τουρκικό ερευνητικό εδώ και 25 ημέρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα», συμπλήρωσε ο Κώστας Μπάρκας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr