current views are: 9

4 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση16:46

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Τσαβούσογλου έπειτα από το βραχυκύκλωμα στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις. Μιλώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε εκφράσεις ότι «η Αθήνα λέει ψέματα σε ό,τι αφορά στη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ» και ότι «δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα το διάλογο».

Δημοσίευση 16:46’

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις. Μιλώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε εκφράσεις ότι «η Αθήνα λέει ψέματα σε ό,τι αφορά στη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ» και ότι «δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα το διάλογο».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη σκιά του βραχυκυκλώματος που προκλήθηκε την Πέμπτη, έπειτα από την ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ για έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αθήνας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις. Μιλώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε εκφράσεις ότι «η Αθήνα λέει ψέματα σε ό,τι αφορά στη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ» και ότι «δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα το διάλογο».

Επανέλαβε δε, ότι ο έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, απέρριψε πρόταση για «άνευ όρων» διάλογο σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα ας μην περιμένει να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας. Τους προτείνουν διάλογο και εκείνοι συνέχεια αρνούνται. Υπήρξαν πρωτοβουλίες και από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ. Εμείς λέμε ναι, αυτοί όχι αν και αρχικά είχαν δεχθεί» τόνισε.

Η στροφή του Στόλτενμπεργκ

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει» επεσήμανε νωρίτερα από την πλευρά του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφορικά με το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο -μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων- που αφορούν στην κατάρτιση ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων (deconfliction mechanism), με στόχο να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων στην περιοχή. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό αυτό.

Το παρασκήνιο πίσω από την άτσαλη ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης και χωρίς καμία εξέλιξη να συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε μέσω Twitter: «Μετά από τις συζητήσεις με τον Έλληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καθιερωθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης και να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στην Αν. Μεσόγειο».

Άμεσα σήμανε συναγερμός στην Αθήνα. Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα λεπτά και διπλωματικές πηγές διέψευσαν τα όσα ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (3/9) μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και εξεφρασε την  πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Όμως η Αθήνα δεν ενημερώθηκε πότε και ειδικά δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλντεμπεργκ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και φυσικά δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση από ελληνικής πλευράς.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν πως επί της ουσίας ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε ένα έγγραφο προτάσεων για αποκλιμάκωση και ζητούσε από τις δυο πλευρές σχόλια επ’ αυτού εντός εβδομάδας. Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν οι διπλωματικές πηγές«η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις του κ.Στόλτεμπεργκ, αλλά δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι συνομιλιών, αν δεν υπάρξει έμπρακτη  αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς με την αποχώρηση των στρατιωτικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο. 


σχετικα αρθρα