ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη δημοσκόπηση του Φθινοπώρου: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ 17 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης -Ανησυχία για τον κορωνοϊό και τα ελληνοτουρκικά

Δημοσίευση 5 Σεπτεμβρίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 5 Σεπτεμβρίου 2020, 08:10
Η πρώτη δημοσκόπηση του Φθινοπώρου: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ 17 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης -Ανησυχία για τον κορωνοϊό και τα ελληνοτουρκικά
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση της GPO για τα ΝΕΑ. Προβληματισμός υπάρχει για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση, ωστόσο πολιτικά παραμένει ισχυρή καθώς δεν διαφαίνεται να απειλείται η κυριαρχία της από την αξιωματική αντιπολίτευση η όποια ψάχνει τον βηματισμό της. Μάλιστα παρά τις δύσκολες κρίσεις, πανδημία και ελληνοτουρκικά, που καλείται να αντιμετωπίσει παραμένει πολιτικά ισχυρή και προς ώρας κανένας στο πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται ικανός να την απειλήσει.

Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα από όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό αλλά και από την πρώτη δημοσκόπηση του φθινοπώρου που ήρθε από την GPO για «ΤΑ ΝΕΑ» και παρά το γεγονός ότι είχαμε ένα θερμό καλοκαίρι σε πολλά μέτωπα.

Η παγίωση –παρά τις όποιες μικρές αυξομειώσεις- ενός δημοσκοπικού προβαδίσματος της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζει ακόμα και το double score. Συγκεκριμένα, η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό 39,5% και βρίσκεται 17 μονάδες μπροστά  από τον ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 22,5%. Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνοντας ποσοστό 7%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 5,2%. Η Ελληνική Λύση είναι στο 3,5 και το Μερα25 στο 2,5%.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια εξαιρετικά δύσκολη συνέχεια, με πολλά εμπόδια προκλήσεις. Η ύφεση που προκαλεί η πανδημία οδηγεί σε μια νέα οικονομική κρίση και ο εφιάλτης για νέα λουκέτα και ανεργία είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί.

Εξίσου κρίσιμο ζήτημα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι η εξελισσόμενη  κρίση στα εθνικά θέματα. Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία παραμένει υπαρκτός και η εξεύρεση ενός αδιεξόδου με τη γείτονα χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν φαντάζει ως ένα κοντινό σενάριο. Ωστόσο η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να υποστηρίζουν δικαιολογημένα ότι ενόψει όλων αυτών των προκλήσεων ότι έχουν ισχυρή πολιτική στήριξη.

Έχοντας ήδη διαχειριστεί αυτές τις σοβαρές κρίσεις στις πρώτε φάσεις, μια υγειονομική αλλά και την κρίση με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει στοιχεία απόλυτης παντοδυναμίας έναντι του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας (62,3%)

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κόμμα προς ώρας δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης από την εσωστρέφεια, το βασικότερο είναι πως σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει ικανός να πείσει ακόμα τους ψηφοφόρους ότι  διαθέτει εναλλακτική πολιτική πρόταση και ατζέντα για τα επίδικα της κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής και εθνικής. Για την κυβέρνηση η εμπιστοσύνη των πολιτών που μεταφράζεται και ως αναμονή θα κριθεί στο αποτέλεσμα των κρίσεων που έχει να διαχειριστεί. Παράλληλα έρχονται και τα πρώτα καμπανάκια καθώς το 52,5% δεν κρίνει επαρκή τα οικονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα το 17% απαντά θετικά, το 26,6% μάλλον ναι, όχι το 30,6% και μάλλον όχι το 21,9%.

Τα μέτρα για την Πανδημία κρίνονται θετικά από το 52,1%(30% θετικά και 22,1 μάλλον θετικά) αλλά με αστερίσκους. Και ένα 44,1% δεν τα κρίνει θετικά(21,1% αρνητικά και 23% μάλλον αρνητικά). Στα Ελληνοτουρκικά πολύ και αρκετά πιθανό θεωρεί το 63,7% το ενδεχόμενο σοβαρού επεισοδίου. Επίσης, περισσότεροι από 8 στους 10 ανησυχούν για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Τρεις στους τέσσερις (76,3%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πάντα μάσκα ενώ  διαιρεμένοι είναι οι πολίτες σχετικά με την επάρκεια των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr