current views are: 11

6 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση05:16

Ελληνοτουρκική κρίση: Το δόγμα Μητσοτάκη απέναντι στις πολεμικές υστερίες του Ερντογάν- Η συνάντηση με Μακρόν – Το μήνυμα σε ΝΑΤΟ και Άγκυρα

Πως απαντά η Αθήνα στην πολεμική υστερία του Τούρκου προέδρου. Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και το καθαρό μήνυμα σε ΝΑΤΟ και Τουρκία.

Δημοσίευση 05:16’

Πως απαντά η Αθήνα στην πολεμική υστερία του Τούρκου προέδρου. Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και το καθαρό μήνυμα σε ΝΑΤΟ και Τουρκία.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται «καυτές» σχετικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με δύο ημερομηνίες ορόσημα. Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί  μία επίσκεψη με πολύ μεγάλο συμβολισμό στο Καστελόριζο από την Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που θα παραστεί στον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του νησιού αλλά και με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην αντίδραση της Τουρκίας. Από την ελληνική πλευρά δεν αποκλείουν νέο βήμα πρόκλησης της Τουρκίας μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν λήγει η ισχύουσα Navtex και όλα αυτά λίγο πριν τη δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία, την 24η Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με ξεκάθαρη τη θέση της Ελλάδας: εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, ενεργοποιείται ο κατάλογος κυρώσεων. 

Η Αθήνα κινείται διπλωματικά με κλιμακούμενη ένταση μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με ξένους ηγέτες. Το νέο επεισόδιο στην ελληνοτουρκική κρίση που δημιούργησε η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα αποδεχθεί αν  μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Η ενόχληση της Αθήνας ήταν έντονη καθώς σε πολιτικό επίπεδο δεν είχε συμφωνηθεί η έναρξη συνομιλιών με την Άγκυρα, ωστόσο η βεβιασμένη και άτσαλη παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ δείχνουν πως στο παρασκήνιο καταγράφεται έντονη κινητικότητα ώστε οι δύο πλευρές να «κάτσουν» στο τραπέζι του διαλόγου.

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και χαμηλούς τόνους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση στο διπλωματικό επίπεδο χωρίς να  πέφτει στην παγίδα των ρητορικών προκλήσεων. Συνειδητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην απαντά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική, που εκθέτουν την Τουρκία ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι σαφές: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», όπως τόνισε την Παρασκευή αποτυπώνοντας την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για διάλογο, υπό την προϋπόθεση του τερματισμού από την Άγκυρα των προκλητικών ενεργειών. Είναι σαφές για την ελληνική πλευρά ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει όσο η Τουρκία κρατά το ερευνητικό πλοίο και τον στόλο της στην περιοχή.

Το ίδιο μήνυμα απηύθυνε η Αθήνα και προς το ΝΑΤΟ, με αφορμή την πρόταση για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ σε επίπεδο στρατιωτικών ακολούθων, για την οποία αναμένονται παρατηρήσεις εντός μίας εβδομάδας. Οι συζητήσεις αυτές σε τεχνικό επίπεδο σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν συμφωνία για συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ενισχύει τις διπλωματικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα και τα μέτωπα, αναδεικνύοντας το διακύβευμα της τουρκικής συμπεριφοράς για ολόκληρη την περιοχή και τους κινδύνους για την σταθερότητα και την ασφάλεια. Αλλά και την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα τόσο σε επίπεδο ρητορείας, όσο και σε επίπεδο ενεργειών, καθώς προχώρησε στην έκδοση νέας παράνομης NAVTEX, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο υπό καθεστώς απειλών, ούτε με δημιουργία τετελεσμένων όπως επιχειρεί η Άγκυρα, ενώ κλιμακώνει την διπλωματική της αντεπίθεση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, καθώς είναι σαφές ότι η συζήτηση επί τομεακών κυρώσεων θα αποτελέσει μονόδρομο αν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση. Στη διπλωματική αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση με επιστολές του πρωθυπουργού προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, την οποία εγχείρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον κ. Γκουτέρεζ την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Στην επιστολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας και τις απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και θα συζητήσουν το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κορσική στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης. Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Αμυνας Ν.Παναγιωτόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία για τα εξοπλιστικά.

Στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις που είναι ήδη σε προχωρημένο και κορυφαίο επίπεδο σχετικά με ελληνογαλλικές συμφωνίες, που όπως αποκάλυψε το newpost,  δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν με τις υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν σε μία αμυντική συμφωνία σε μία ιδιαίτερα σημαντική κατ’ ιδίαν συνάντηση που έχει πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι πριν από τη σύνοδο των χωρών του Νότου που οργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος στην Κορσική, στις 10 Σεπτεμβρίου, μόλις ένα 24ωρο πριν από την πρωθυπουργική ομιλία στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Αυτή η συμφωνία θα εμπεριέχει όλο το πλαίσιο ενός ενιαίου αμυντικού και πολιτικού δόγματος  Ελλάδας – Γαλλίας απέναντι στην εμπρηστική τακτική του Ερντογάν, ο οποίος επιτίθεται ανοικτά πλέον και στο Παρίσι. 


σχετικα αρθρα