ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνολόγος Κ. Φίλης στον Alpha 98,9: Αν η Τουρκία φθάσει στα 6 ναυτικά μίλια, είναι πιθανή η στρατιωτική χρήση - Μην ωραιοποιούμε την κατάσταση

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2020, 13:47
Διεθνολόγος Κ. Φίλης στον Alpha 98,9: Αν η Τουρκία φθάσει στα 6 ναυτικά μίλια, είναι πιθανή η στρατιωτική χρήση - Μην ωραιοποιούμε την κατάσταση
Facebook Twitter Whatsapp

«Ο Ερντογάν δεν θέλει τη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας, του χαλάει τα σχέδια», δηλώνει ο διεθνολόγος Κ. Φίλης.

Τύμπανα πολέμου ηχούν στα αφτιά του εκτελεστικού διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνου Φίλη, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» και η Τουρκία εκδώσει NAVTEX με την οποία θα δεσμεύει περιοχή στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και τη Ρόδο. 

«Σε αυτή τη στροφή, είναι πραγματικότητα ότι οι επόμενες ημέρες έχουν υψηλό βαθμό κρισιμότητας και επικινδυνότητας. Εφόσον κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν κι εφόσον υπάρχει προσδοκία ότι θα έχουμε συμφωνία ακόμα και συνολική αμυντικού χαρακτήρα, είναι  βέβαιο ότι αυτό θα πυροδοτήσει την αντίδραση της Τουρκίας και μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Ο Ερντογάν δεν θέλει αυτή τη συμμαχία, του χαλάει τα σχέδια», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι «εμείς επωφελούμαστε από το γεγονός ότι το Παρίσι δεν θέλει να δει την Τουρκία να ηγεμονεύει στην περιοχή και αν αποκτά στρατιωτικό μέρισμα στη Λιβύη».

Θεωρεί πιθανόν να αντίδρασει η Τουρκία όπως προαναγγέλλει με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με νέα Navtex στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο: «Αν συμβεί αυτό, είναι πιθανόν το σενάριο να βρεθούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θα έχει και στρατιωτικά χαρακτηριστικά και θα βάλει τη διπλωματία σε δεύτερη μοίρα».

«Αν είναι πέρα των 12 νμ, δεν υπάρχει συζήτηση, γιατί μιλάμε για διεθνή ύδατα, σε περίπτωση βέβαια που δεν διεξάγονται έρευνες. Γιατί αν διεξάγονται έρευνες, πρόκειται για παραβίαση της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αν το Oruc Reis φθάσει στα 6 ή κοντά στα έξι ναυτικά μίλια, από το Καστελόριζο , τη Ρόδο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της ελληνικής νησιωτικής χώρας, τότε οι επιλογές θα είναι πολύ συρρικνωμένες και θα είναι μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Θα είναι επιλογές οι οποίες, εφόσον δεν έχει λειτουργήσει η διπλωματία για να το αποτρέψουμε αυτό, είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνουν και στρατιωτική χρήση», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τη στάση Στόλτεμπεργκ, είπε: «Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να συρθεί σε έναν διάλογο άνευ όρων. Αυτό που έγινε από την πλευρά των Μισέλ και Στόλτενμπεργκ ήταν τουλάχιστον άστοχες έχει χάσει κάθε έννοια αξιοπιστίας. Κάποιος που έχει βρει λόγια στήριξης απέναντι στην Τουρκία για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων απέναντι στη Λιβύη,  καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πρόσωπο που η Ελλάδα δεν μπορεί να εμπιστευτεί».

«Μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία ενώ  το Oruc Reis παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ενδεχομένως να παραβιάσει σε λίγες μέρες και ελληνική κυριαρχία; Σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

«Αν ο διεθνής παράγοντας, επειδή προτάσσει τη σημασία της Τουρκίας,  ή επειδή φοβάται ότι η Τουρκία μπορεί να παρεκκλίνει προς τη Ρωσία ή οπουδήποτε αλλού, θέλει να μας επιβάλλει τους όρους, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τους δεχτούμε. Στο δικό μου μυαλό, όσο μεγάλη είναι η πίεση, υπάρχει ένα όριο για τις κυβερνήσεις», είπε.

Αφησε αιχμές για «ελλιπή» δημόσια διπλωματία, τονίζοντας: «Στο κομμάτι της δημόσιας διπλωματίας, είτε γιατί οι εταίροι μας δεν το επιθυμούν είτε γιατί εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, κάτι πάντως δεν πηγαίνει καλά. Η Τουρκία δεν προκαλεί με την απειλή χρήσης βίας . Παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, με την απειλή χρήσης βίας. Όταν δηλαδή ο Ερντογάν λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις, άκουσον-άκουσον, σε διεθνή ύδατα και αν τις κάνει, θα υποστεί τις συνέπειες, αυτό συνιστά καθαρή και ευθεία χρήσης βίας. Όπως συνιστά χρήση βίας και το casus belli το οποίο είναι σε ισχύ από το 1995».

«Μην ωραιοποιούμε την κατάσταση. Δεν μιλάμε για προκλητικές ενέργειες. Μιλάμε για επιθετικές και παράνομες ενέργειες», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι ακόμα και η δέσμευση (Navtex) είναι παράνομη ενέργεια: «Όταν μία χώρα εκδίδει Navtex για να δεσμεύσει μια περιοχή για σεισμικές έρευνες, η οποία περιοχή αυτή δεν έχει οριοθετηθεί, είτε μια διακρατική συμφωνία, μεταξύ δηλαδή των όμορων κρατών, είτε με απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, συνιστά παραβίαση του Δικαίου της θάλασσας. Δεν υπάρχουν ούτε αστερίσκοι ούτε κόμματα. Αν εμείς θέλουμε να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι για τους δικούς μας λόγους, είναι δικό μας θέμα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr