current views are: 10

8 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση14:29

NATO – Ελληνοτουρκική κρίση: Στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θέτει η Ελλάδα την τουρκική επιθετικότητα – Όλο το παρασκήνιο

Αξίζει να σημειωθεί πως τα όσα είχαν ανακοινωθεί περί «διαλόγου» από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν τη δυσφορία της Αθήνας, ενώ έδωσαν την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να εμφανιστεί επικοινωνιακά ως ο δρων που επιδιώκει επίλυση της κρίσης μέσω του διαλόγου.

Δημοσίευση 14:29’

Αξίζει να σημειωθεί πως τα όσα είχαν ανακοινωθεί περί «διαλόγου» από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν τη δυσφορία της Αθήνας, ενώ έδωσαν την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να εμφανιστεί επικοινωνιακά ως ο δρων που επιδιώκει επίλυση της κρίσης μέσω του διαλόγου.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο στα ελληνοτουρκικά, καθώς κορυφώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φτάνει σε σημείο πλέον να εξαπολύει πολεμικές απειλές.

Σε συνέχεια της άτσαλης διαχείρισης από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ του εγγράφου που επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στις αντιπροσωπείες Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι που «βαφτίστηκε» από τον επικεφαλής του βορειοατλαντικού συμφώνου ως «συμφωνία για διάλογο», την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσουν τα τεχνικά κλιμάκια των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα όσα είχαν ανακοινωθεί περί «διαλόγου» από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν τη δυσφορία της Αθήνας, ενώ έδωσαν την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να εμφανιστεί επικοινωνιακά ως ο δρων που επιδιώκει επίλυση της κρίσης μέσω του διαλόγου.

Τι περιλαμβάνει το έγγραφο Στόλτενμπεργκ

Υπενθυμίζεται ότι το έγγραφο που επιδόθηκε από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, μεγέθους μιας σελίδας επί της ουσίας ζητούσε από τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών να καταθέσουν προτάσεις αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει προκληθεί μετά την έξοδο του Oruc Reis για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εντάσσεται επί της ουσίας στην πρόταση που έχει κατατεθεί από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ για δημιουργία μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων – επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα διαμηνύει σε κάθε τόνο πως είναι καλοδεχούμενος ο διάλογος, αρκεί βεβαίως να σταματήσει η Άγκυρα τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες στην περιοχή. Το μήνυμα της κυβέρνησης μετέφερε με εύγλωττο τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προ ημερών δήλωσε: «Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».

Αυτό όμως που πέτυχε η Αθήνα είναι πριν τη διμερή συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες που ήταν προγραμματισμένη για αύριο να μεταφερθεί για την Πέμπτη και να συγκληθεί πρώτα -κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας- το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο δηλαδή ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να ανακοινώσουν την διμερή συνάντηση της Πέμπτης. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως εκεί θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε πολιτικό επίπεδο.  Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επιτηρεί την πολιτική και στρατιωτική διαδικασία που σχετίζεται με ζητήματα ασφαλείας που επηρεάζουν ολόκληρη τη Συμμαχία. Συγκεντρώνει εκπροσώπους κάθε χώρας-μέλους για να συζητήσει θέματα πολιτικής ή λειτουργίας που απαιτούν συλλογικές αποφάσεις, παρέχοντας ένα φόρουμ για ευρείες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών για όλα τα θέματα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλειά τους.

Επί της ουσίας η Αθήνα θέλει να συζητηθεί πρώτα το πολιτικό σκέλος των προκλήσεων, να πέσουν οι μάσκες – δηλαδή να αποκαλυφθεί ποιος πραγματικά επιδιώκει την ένταση στην περιοχή και ποιος είναι υπέρ του διαλόγου – και έπειτα να τεθεί επί τάπητος το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, δηλαδή να εξευρεθούν τρόποι αποκλιμάκωσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικές πηγές: «Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί  πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα».

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν είχε αποφασιστεί μόνο η διμερής συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας όπως αρχικά επεδίωκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, θα επρόκειτο για μια εξέλιξη – βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας, γιατί επί της ουσίας θα αναγνωριζόταν το δικαίωμα της Τουρκίας να βγάζει όπου θέλει τα ερευνητικά της σκάφη, χωρίς να υπολογίζει αντιδράσεις.


σχετικα αρθρα