ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι – Χρειάζεται κλειστή δομή - Εντοπίστηκαν οκτώ από τα 35 θετικά κρούσματα κορωνοϊού

Δημοσίευση 9 Σεπτεμβρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 9 Σεπτεμβρίου 2020, 20:01
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υπουργός εξήγησε πως καταστράφηκαν τα καταλύματα περίπου 3.500 αιτούντων άσυλο και τόνισε: «Οι πλέον ευάλωτοι περίπου 1.000 στον αριθμό θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο που διέθεσε η Blue Star Ferries. Επίσης αύριο θα καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά για προσωρινή φιλοξενία τους».

Κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στο νησί της Λέσβου για να πραγματοποιήσει αυτοψία στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο ως γνωστό τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της Τρίτης. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου και έδωσαν λεπτομέρειες για το συμβάν.

Μηταράκης: Χρειάζεται κλειστή ελεγχόμενη δομή

«Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται κλειστή, ελεγχόμενη δομή. Μια δομή ασφαλής που θα προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες και μικρότερη από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως τα οκτώ από τα 35 κρούσματα εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στο δεύτερο χώρο απομόνωσης. «Έχουν καταστραφεί οι χώροι διοίκησης, άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος μόνο από τον χώρο φιλοξενίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή αγνοούμενους. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα». Ξεκαθάρισε επίσης πως «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα». Υποστήριξε επίσης πως η πυρκαγιά ξεκίνησε – τουλάχιστον από τα μέχρι στιγμής στοιχεία- από διαμένοντες στον καταυλισμό.

Πού θα μείνουν οι άστεγοι της Μόριας

Ο υπουργός εξήγησε πως καταστράφηκαν τα καταλύματα περίπου 3.500 αιτούντων άσυλο και τόνισε: «Οι πλέον ευάλωτοι περίπου 1.000 στον αριθμό θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο που διέθεσε η Blue Star Ferries. Επίσης αύριο θα καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά για προσωρινή φιλοξενία τους».

Οι υπόλοιποι θα μείνουν σε σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια, σε κομμάτι του ΚΥΤ που δεν καταστράφηκε. Επίσης θα μείνουν σε τρίτους χώρους, σε σημεία που θα υποδειχθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας , Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας, με συνέπεια να μείνουν άστεγοι 3.500 μετανάστες.

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια και η δημόσια υγεία

«Στην περιοχή της Αναβύσσου επιχειρούν πολύ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και υπάρχει απόλυτος συντονισμός με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η τοποθέτησή του:

«Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι με τη δουλειά τους, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα αντιμετωπίσουν δραστικά και αποτελεσματικά αυτήν την κατάσταση και ότι από αύριο οτιδήποτε χρειαστεί από την πλευρά της κυβέρνησης για τη συνδρομή, την αλληλεγγύη και την αποζημίωση των πολιτών, για τις περιουσίες τους, θα υπάρξει. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και σε αυτό το μέτωπο. 

Η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου, εδώ, με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έρχεται να συμβάλει και να εμπεδώσει το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού μας. Ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αφορά το επιχειρησιακό σκέλος. Αφορά, όμως, τον συντονισμό των δυνάμεων των κρατικών υπηρεσιών με την Αυτοδιοίκηση τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τους δύο Δήμους που υπάρχουν στη νήσο της Λέσβου, στους οποίους ύστερα από μία πολύ αναλυτική σύσκεψη που είχαμε, εκφράσαμε απολύτως με πράξεις την αλληλεγγύη μας, συνδράμοντας σε μια σειρά από θέματα για τη βελτίωση και αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Η κρίση που αντιμετωπίζουμε, μετά τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, εδώ στην Λέσβο, απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Και η διαχείριση αυτής της κρίσης έχει τη σφραγίδα του συντονισμού όλων των κρατικών υπηρεσιών και ασφαλώς των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Και αυτό έχει τεράστια σημασία,  ιδίως την περίοδο που διανύουμε. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί, πλήρως, η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα. Ασφαλώς το ζήτημα έχει σημαντική υγειονομική διάσταση και αφετηρία και βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία των πολιτών ολόκληρου του πληθυσμού του νησιού τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό.

Καταλήγοντας, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, η εθνική ασφάλεια, η δημόσια υγεία, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη είναι αδιαπραγμάτευτα για την κυβέρνησή μας, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είμαστε απολύτως σίγουροι πως έχουμε την απόλυτη υποστήριξη των κατοίκων, για να δοθούν, απόψε κιόλας, οι απαραίτητες λύσεις. 

Οι θέσεις μας ήταν και είναι πως την εθνική αξιοπρέπεια, την εθνική ασφάλεια και την ειρηνική ζωή τις υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά και δεν τις διαπραγματευόμαστε». 

Αρκουμανέας: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε πως «κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα θα παραμείνουν σε καραντίνα. Επίσης, όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, σε συνεργασία με τον δήμαρχο του νησιού από αύριο Πέμπτη θα γίνουν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους. Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στείλει από αύριο Πέμπτη αριθμό ιατρών και νοσηλευτών για την ενίσχυση της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και του ελέγχου της πανδημίας στο νησί».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr