current views are: 11

10 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση09:55

Σκουρλέτης στον Alpha 98,9: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κεφαλοποιήσει την “υποχώρηση” της ΝΔ»

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε τα δρώμενα στο εσωτερικό του κόμματός του, τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, αλλά και την κατάσταση στους δήμους.

Δημοσίευση 09:55’

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε τα δρώμενα στο εσωτερικό του κόμματός του, τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, αλλά και την κατάσταση στους δήμους.

Ο Πάνος Σκουρλέτης περιμένει τις νέες δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από περισσότερό από ένα χρόνο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο τόνισε ότι το κόμμα του δεν φαίνεται έτοιμο να κεφαλοποιήση την «υποχώρηση» της κυβέρνησης.

Για το αν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητική πρόταση για το μέλλον ο κ. Σκουρλέτης τόνισε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο: «Αυτή είναι η πεμπτουσία της όλης συζήτησης που διεξάγεται από την επομένη των εκλογών, η οποία σχετίζεται και με την εκτίμηση της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου, τα συμπεράσματα, την αυτοκριτική, την ανάδειξη των θετικών σημείων για να μπορέσουμε να επαναδιατυπώσουμε μια δυναμική πρόταση που θα ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς και θα οδηγήσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση»

Για το αν υπάρχει αποστασιοποίηση των μεγάλων στελεχών: «Δεν συμφωνώ. Σημασία έχει να συνεννοηθούμε στο τι είδους αντιπολίτευση έχει ανάγκη ο τόπος. Από αυτό το οποίου έχουμε ανάγκη είναι η δυναμική τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που θα επιβεβαιώνει τον πολιτικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος. Αυτή είναι η βάση που συγκροτεί τη δικιά μας πρόταση. Δεν έχει να κάνει πάντα με τους τόσους, όσο με το περιεχόμενο. Ως ένα βαθμό έχει επιτευχθεί, ως έναν άλλο όχι. Ακριβώς μέσα και από τις συλλογικές μας διαδικασίες, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα, με έναν τρόπο να ολοκληρώσουμε μια επικαιροποιημένη προγραμματική πρόταση και να αναδεικνύει όλη αυτή τη λογική. Βεβαίως στις κρίσιμες φάσεις του πρώτου lockdown της δεύτερης περιόδου, είχαμε διατυπώσει κάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά αυτά δεν συνιστούν μια συνολική αντιπρόταση. Ήταν αναγκαίες παρεμβάσεις τη δεδομένη συγκυρία για να μην πάθει την πλάκα της η ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση και τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δύσκολα».

Για τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις: «Έχει σημασία να περιμένουμε το νέο κύμα, έχοντας διανύσει πάνω από ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, μετά από αυτό το περίεργο καλοκαίρι, άρα τα ασφαλή συμπεράσματα θα τα βγάλουμε τις επόμενες μέρες και μετά τη ΔΕΘ. Το πιο ισχυρό συμπέρασμα μέχρι τώρα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε σοβαρά ποιοτικά πολιτικά προβλήματα που αφορούν την εντύπωση της κοινωνίας για την κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς, της εργασίας, της οικονομίας και της παιδείας στη συνέχεια. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται έτοιμος να κεφαλοποιήσει υπέρ του τα δείγματα υποχώρησης της ΝΔ. Εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο, πώς δηλαδή θα γίνουμε πιο συστηματικοί, πιο πειστικοί και πώς θα επανακτίσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ωριμάσει νωρίτερα από ότι περίμεναν: «Πιστεύω ότι οι προτάσεις βεβαίως έχει σημασία ποιος τις επικοινωνεί, αλλά σημασία έχει πώς μέσα από συλλογικές διαδικασίες διαμορφώνονται και ακουμπάνε τις πραγματικές αγωνίες του κόσμου και αντιστοιχούνται στα πραγματικά ζητήματα. Είναι μια συλλογική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, δεν συμφωνώ με την κούραση. Υπάρχει πάντα αυτή η διάσταση και γι αυτό υπάρχει ένας καταμερισμός ευθυνών και αρμοδιοτήτων».

Για το τι πρόγραμμα θα διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, αν δεν έχει γίνει προηγουμένως εντός του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς όλο αυτό το διάστημα και στο πλαίσιο μια επιτροπής που είχε επικεφαλής της τον Γιώργο Σταθάκη, έχει διατυπώσει μια πρόταση η οποία τώρα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο επεξεργασίας. Εγώ αναφέρθηκα σε μια συνολικότερη και στρατηγικού χαρακτήρα προγραμματική πρόταση, η οποία είναι αναγκαίο να περάσει μέσα από ένα συνέδριο, το οποίο δεν μπορέσαμε να κάνουμε . Είναι δύο πράγματα που δεν ταυτίζονται, αυτά που εξαγγέλλει κάθε φορά ο αρχηγός ενός κόμματος στη ΔΕΘ που μιλάει με ορίζονται έτους και διαφορετικό μια συνολική πρόταση που πρέπει να καταθέτει ένα μεγάλο κόμμα».

Για το αν ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο περνάει τα μηνύματά του κόμματος: «Από τα λίγα πράγματα τα οποία είναι σταθερά και κανένας δεν έχει αμφισβητήσει είναι την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Δεν χωράει κανενός είδους προσέγγιση, μάλιστα, για αναγκαίους καταμερισμούς μπορούν να προσδώσουν μια νέα δυναμική και ώθηση.

Για ένα κόμμα της αριστεράς πρέπει αυτή η πρόταση να πηγαίνει παράλληλά με μια πολιτική η οποία αποσκοπεί στο να διαπαιδαγωγήσει και την κοινωνία σε άλλους είδους σχέσεις και αξίες. Παραπέμπουν σε άλλους είδους ιδανικά και προτάγματα και αυτός είναι ο μεγάλος ιστορικός διαχωρισμός σε αυτό που ονομάζουμε αριστερά και δεξιά».

Για τις συγκρούσεις στο εσωτερικό και τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο: «Παρά τις δύσκολες και μνημονιακές συνθήκες, υπήρχαν πράγματα κορυφαίες συγκρούσεις που ανάδειξαν αυτή τη μεγάλη αντίθεση. Η εμπειρία της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο είχε πολλές αντιφάσεις και γι αυτό πάντα λέγαμε ότι είναι μια πολύ ειδικού σκοπού συνεργασία. Αναγκαία για να φτιαχτεί τότε μια κυβερνητική πλειοψηφία με προτάγματα την έξοδο από τα μνημόνια, το καταφέραμε, έκλεισε ο κύκλος και εκ των πραγμάτων ευρύτερη προγραμματική συμφωνία δεν υπήρξε ποτέ και γι αυτό αυτή η κυβέρνηση, μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν μακροημέρευσε. Προσωπικά έχω πει ότι θα έπρεπε αυτή η συγκυβέρνηση να έχει τερματιστεί νωρίτερα έτσι ώστε κι εμείς να έχουμε τη δυνατότητα απερίσκεπτοι να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που προέκυψε από την έξοδο από τα μνημόνια».

Για την αποχώρησή του από γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής: «Δεν με έχει δυσαρεστήσει το γεγονός της αντικατάστασης. Είχα την ευκαιρία σε αυτή την τελευταία συζήτηση να παρουσιάσω ένα πολιτικό απολογισμό της τελευταίας περιόδου, από τότε που ανέλαβα, τα τελευταία δύο χρόνια».

Για το γεγονός ότι του ρίχνουν ευθύνες για την ήττα στις δημοτικές εκλογές: «Εγώ απάντησα επικαλούμενος την ανάγκη μια συλλογικής συζήτησης η οποία δυστυχώς δεν έγινε για το θέμα των δημοτικών εκλογών. Εμείς στις δημοτικές εκλογές, με βάση το καταστατικό μας τις αποφάσεις για τις επιλογές πέρα από τις μεγάλες πόλεις και τις 13 περιφέρειες, τις παίρνει κάθε οργάνωση ξεχωριστά. Η κατάσταση και η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοτικές εκλογές δεν θα μπορούσε να ανατραπεί, διαχρονική ισχνή παρουσία υπήρχε ούτως ή άλλως, 6 – 7 μήνες πριν αναλάβω τη θέση του γραμματέα. Ήταν λάθος η επιλογή, οι δημοτικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτό συνέπεσε με ένα αντισύριζα κλίμα που υπήρχε τότε, με την υπερπολιτικοποίηση των ευρωεκλογών που ήταν και δικιά μας επιλογή, όπου συμπαρέσυρε και τα αυτοδιοικητικά σχήματα, ενώ δημιούργησε και πρόβλημα στο να κάνει συμμαχίες. Οι δήμοι καταρρέουν, είναι χωρίς χρήματα, δεν υπάρχει δημοκρατία στα δημοτικά συμβούλια, έχουμε πάει πολλά χρόνια πίσω. Η αυτοδιοίκηση είναι ο μεγάλος χαμένος από την κυβερνητική παρουσία της ΝΔ».


σχετικα αρθρα