ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης στον Alpha 98,9: Το ’21 δεν θα υπάρχει πλήρης κανονικότητα - Δύσκολος και ο  Σεπτέμβρης για τον τουρισμό

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2020, 13:58
Σκυλακάκης στον Alpha 98,9: Το ’21 δεν θα υπάρχει πλήρης κανονικότητα - Δύσκολος και ο  Σεπτέμβρης για τον τουρισμό
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Θ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι η ύφεση που θα έχουμε φέτος θα είναι σε μονοψήφιο νούμερο, γύρω στο 8%, αλλά αυτό θα είναι σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας.

«Το δημόσιο χρέος δεν κινείται πάνω από το 200% ούτε θα κινηθεί και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων», ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Alpha 98.9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

 «Η δομή του προϋπολογισμού όταν το ΑΕΠ θα επιστρέψει σε μια στοιχειώδη κανονικότητα, δεν θα είναι δομή ελλειμμάτων. Το ’21 δεν θα υπάρχει πλήρης κανονικότητα, γιατί δεν ξέρουμε τι απόνερα θα αφήσει η ύφεση του ’20.  (…) Το ’21 δεν θα είναι απολύτως τυπική χρονιά, αλλά η δομή προϋπολογισμού δεν είναι δομή πρωτογενών ελλειμμάτων και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε αυτή την εποχή», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος στους τύπους ανάκαμψης «V» και «U», τόνισε: «Το αν είχαμε V ή U ανάκαμψη ήταν συνάρτηση αν ο ιός ήταν εποχικός ή όχι. Αν ήταν εποχικός θα είχαμε V. Αν δεν ήταν, πάμε σε ένα U που περιλαμβάνει τον χρόνο μέχρι να έχουμε το εμβόλιο».

Εξαγγελίες Μητσοτάκη

Όσον αφορά τις εξαγγελίες που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να μπει σε αυτή τη συζήτηση, ωστόσο τόνισε πως «ότι ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός, θα υπάρχει ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος και είναι απολύτως κοστολογημένες».

«Το ‘20 και το ‘21 είναι δύο χρονιές στις οποίες έχουμε εξαίρεση πλήρη φέτος και πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό και του χρόνου  από τους συνήθεις κανόνες. Συνεπώς, δεν κάνουμε μακροχρόνιο δημοσιονομικό σχεδιασμό γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, πότε θα είναι το τέλος της πανδημίας», είπε.

«Είδατε ένα συμβάν, ένας άνθρωπος, άλλαξε όλη την προοπτική του εμβολίου (της Οξφόρδης) για τουλάχιστον έναν μήνα», πρόσθεσε, και επανέλαβε ότι «Δεν μπορείς να κάνεις μακροχρόνιο δημοσιονομικό σχεδιασμό . Περιμένουμε για να μπορούμε να σχεδιάσουμε».

«Η  θεωρία του 15,2% ανήκει στην κυβέρνηση, όταν είναι στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, δείχνει μια φτώχεια πολιτικών επιχειρημάτων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αν από όλα όσα συμβαίνουν αυτό βρήκε να πει, τότε δεν κάνει καθόλου καλά τη δουλειά της, για το δικό της συμφέρον. Βρες κάτι, βρε αδελφέ, να πεις, που να έχιε μια στοιχειώδη πειστικότητα. Λες ναι, συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα φταίει η κυβέρνηση και στις άλλες χώρες η πανδημία», υπογράμμισε.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

«Χρησιμοποιούμε εργαλεία ακριβείας και το πιο σημαντικό από αυτά για τους μικρούς κυρίως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σήμερα υπογράφουμε και μέσα στο επόμενο πενθήμερο το πολύ ελπίζουμε να ανοίξει η πλατφόρμα και να μπουν οι επιχειρήσεις και να βάλουν τον τζίρο τους από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, αφαιρουμένων των ποσών που έχουν ήδη πάρει και να έχουν μία πολύ σημαντική ενίσχυση ρευστότητας, η οποία μέχρι αρχές του επόμενου μήνα θα είναι στα iban των επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και αν θα έπρεπε να είναι πιο «γαλαντόμοι», όπως ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση, είπε: «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να είμαστε γαλαντόμοι. Είμαστε εδώ για να βοηθάμε τους ανθρώπους όσο πρέπει με βάση όσα έχουν συμβεί».

«Είναι ο τρίτος κύκλος και θα είναι από 1 έως 1,5 δισ.», πρόσθεσε.

«Δύσκολος και ο  Σεπτέμβρης για τον τουρισμό»

Μιλώντας για τα τουριστικά έξοδα της χώρας, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Ο Ιούλιος ήταν λίγο κάτω από τις προσδοκίες μας. Ο Αύγουστος ήταν ικανοποιητικός. Ο Σεπτέμβρης είναι δύσκολος μήνας, γιατί είχαμε διάφορα πλήγματα, σε σχέση με την Αγγλία κυρίως, αλλά και γιατί μετά τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο έχουμε συνήθως πολλούς ηλικιωμένους που έρχονται στη χώρα και αυτοί όπως καταλαβαίνετε, δεν βγαίνουν από το σπίτι τους».

Τέλος, εκτίμησε ότι η ύφεση που θα έχουμε φέτος θα είναι σε μονοψήφιο νούμερο, γύρω στο 8%, αλλά αυτό θα είναι σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας, όπως είπε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr