current views are: 7

10 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση18:48

Μακρόν: Μήνυμα υποστήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο – Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να σταματήσει τις προκλήσεις

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Δημοσίευση 18:48’

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση των ηγετών των του Νότου. Μήνυμα που αποτυπώνεται εύγλωττα και από τα συμπεράσματα που εκδόθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των επτά ηγετών. Τι είπαν στις δηλώσεις τους οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη.

Μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία

Ο κ. Μακρόν έστειλε μήνυμα «αλληλεγγύης και υποστήριξης προς Ελλάδα και Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις και τις απειλές των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Διαπιστώσαμε βούληση για διάλογο». «Ο διάλογος δεν είναι εφικτός εάν βασίζεται σε απειλές στην κυριαρχία άλλων κρατών». «Η ηγεμονική θέληση κάποιων δυνάμεων θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Ο ρόλος της Τουρκίας και της Ρωσίας μας απασχολούν» ανέφερε επίσης Μακρόν.

«Η δική μας ευθύνη είναι μία Μεσόγειος όπου θα υπάρχει μία πολιτική και εποικοδομητική αντιμετώπιση μία μεσογειακή ειρήνη που θα επιτρέψει τις ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σεβασμός για την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους» ανέφερε. «Δεν είμαστε αφελείς» αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Σήμερα έχουμε μια πολύπλευρη κρίση: Υγειονομικού χαρακτήρα, κοινωνική κρίση αλλά και οικονομική», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Εμανουέλ Μακρόν. «Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, μετά τις φωτιές στη Μόρια. Η Γαλλία θα είναι συνεπής στο ραντεβού της αλληλεγγύης μετά τα όσα έγιναν. Η Γερμανία και η Γαλλία θα προτείνουν να αναλάβουν τους ασυνόδευτους ανήλικους», ανέφερε ο κ. Μακρόν αναφορικά με τις φωτιές στη Μόρια.

«Επιμείναμε στην αναγκαιότητα στήριξης προς τη Λιβύη ώστε να αποκοπούν οι ροές προς την Ιταλία. Επίσης μιλήσαμε και για τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό», είπε επίσης. Aνέφερε ότι «είναι αναγκαίο να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ασύλου, επιστροφής, ευθυνών και συνθηκών υποδοχής, να γίνει μεταρρύθμιση της Σένγκεν και να εργαστούμε προληπτικά για τις χώρες διέλευσης, Τυνησία, Λιβύη, Μαρόκο».

Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να διχάσει την ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Συζητήσαμε για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χωρών της ΕΕ από την Τουρκία. Και απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Τα συμπεράσματα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν το δρόμο στην Τουρκία. Εάν η Τουρκία θέλει διάλογο, να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει δείγματα σεβασμού στο διεθνές δίκαιο. Η Μεσόγειο είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά. Πρόκειται για ευρωπαϊκή θάλασσα και θα αποτρέψουμε την προσπάθεια της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αναγνώριση του ότι διακυβεύνται στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Η Τουρκία έχει χρόνο να απέχει από επιθετικές ενέργειες και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών που αποχώρησε το 2016 μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Και υπάρχει πάντα ο δρόμος της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου εάν δεν συμφωνήσουμε», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με το μεταναστευτικό: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν για τη γόνιμη διμερή συνάντηση που είχαμε. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό, τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Λέσβο. Εκεί η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τις ταραχές που ξέσπασαν όταν μερίδα φιλοξενούμενων αντέδρασε στα μέτρα για τον κορωνοϊό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ηγέτες για τη στήριξη προς την Ελλάδα. Πρώτη μας μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που αποχώρησαν ήδη από τη Λέσβο. Και ευχαριστώ τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ για την πρωτοβουλία τους. (…) Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος του μεταναστευτικού. Η ΕΕ να περάσει στις πράξεις αλληλεγγύης».

Αναστασιάδης: «Σοβαροί κίνδυνοι διατάραξης της ειρήνης στη Μεσόγειο»

Ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε πως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας ελλοχεύουν τον κίνδυνο ατυχήματος στην περιοχή: «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι διατάραξης της ειρήνης στη Μεσόγειο, λόγω των ενεργειών της Τουρκίας και των πολεμικών της απειλών. Ενημερώσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλουμε μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων διαδικασιών για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης. Είναι γνωστό πως τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και σύνορα της ΕΕ. Χαιρετίζω την ομόφωνη θέση και την αποφασιστικότητα των ηγετών για την ανάγκη τερματισμού των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας. (…) Έχουμε καλέσει την Άγκυρα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και εάν δεν συμφωνήσουμε να προσφύγομε στο διεθνές δικαστήριο». Έκανε επίσης αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που δεν καταγραφεί αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σάντσεθ: Πρέπει να παίξουμε το χαρτί της αποκλιμάκωσης με την Τουρκία

Την αλληλεγγύη της Ισπανίας και του ισπανικού λαού στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη Μόρια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ξεκινώντας τη δήλωσή του μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Μιλώντας για την Τουρκία, είπε πως πρέπει να παίξουμε το χαρτί της αποκλιμάκωσης και σημείωσε: «Εδώ υπάρχει η ενέργεια έναντι δύο κρατών της ΕΕ, ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, στην ΕΕ, αλλά υπάρχει και κάτι πέρα απ’ αυτό, έχουμε κοινές δυσκολίες, υπάρχει πίεση, υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Ισπανός πρωθυπουργός προσυπέγραψε όσα είπαν νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κόστα και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει η διττή πτυχή της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωμεσογειακής ατζέντας με όλα τα σημεία σύγκλισης με όλα τα κράτη της Μεσογείου και στις δύο όχθες.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του ύπατου εκπροσώπου Ζ. Μπορέλ . Ο Αντόνιο Κόστα ανέφερε πως στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα πρέπει «να λάβουμε αποφάσεις ώστε η αλληλεγγύη να μην είναι ευχολόγια αλλά να είναι κάτι αποτελεσματικό».

Κόντε: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα – Κύπρο απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία» εξέφρασε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.

«Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου «μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί ο διάλογος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε «να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων», όπως είπε, αλλά και για να εξευρεθούν «πραγματιστικές λύσεις».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κόντε είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων αλλά και να θεσμοθετήσει μηχανισμούς τέτοιους που θα επιτρέπουν τον γρήγορο επαναπατρισμό των μεταναστών.

Αντόνιο Κώστα: Αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του ύπατου εκπροσώπου Ζ. Μπορέλ . Ο Αντόνιο Κόστα ανέφερε πως στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα πρέπει «να λάβουμε αποφάσεις ωστε η αλληλεγγύη να μην είναι ευχολόγια αλλά να είναι κάτι αποτελεσματικό».

Πρωθυπουργός Μάλτας: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα εξέφρασε και αυτός την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Αναστασιάδη. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη ανησυχία» ανέφερε.

Σημείωσε ότι «η Μάλτα σύμφωνα με το Σύνταγμά της έχει μια ρήτρα ουδετερότητας και, υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι η εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο διάλογος είναι ο μόνος διάλογος προς τα εμπρός και θα πρέπει να επικρατήσει», τόνισε ο κ. Αμπέλα ενώ για το μεταναστευτικό ανέφερε πως «είμαστε τρομοκρατημένοι με ότι συμβαίνει στη Λέσβο και πως το ζήτημα αξίζει μια σοβαρής δράσης» .

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν στη διμερή συνάντηση 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

«Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Έσπευδαν παράλληλα να σημειώσουν ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» κάτι που θα διαφανεί όπως προανήγγειλαν, και λίγο αργότερα κατά την κοινή συνέντευξη των χωρών του Νότου.

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες. Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.


σχετικα αρθρα