current views are: 8

15 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση04:08

«Πόλεμος νεύρων» από την Τουρκία, παρά την απόσυρση του Oruc Reis – Ζητά… αποστρατικοποίηση της Χίου – Δεν εφησυχάζει η Αθήνα

Συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε εγρήγορση παραμένει η Αθήνα. 

Δημοσίευση 04:08’

Συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε εγρήγορση παραμένει η Αθήνα. 

Σε εγρήγορση παραμένει η Ελλάδα, παρά την απόσυρση του «Oruc Reis» στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τα επόμενα «βήματα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόσκαιρη αποκλιμάκωση της έντασης δεν επιτρέπει εφησυχασμό από την ελληνική πλευρά, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι επιδόθηκαν σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, θυμίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή η Άγκυρα μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου την ένταση.

H Τουρκία ζητά με αντι-NAVTEX την αποστρατικοποίηση της Χίου

Μπορεί η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας χαρακτηρίστηκε ως θετική κίνηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η ελπίδα για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο διήρκησε μόλις λίγες ώρες, καθώς το βράδυ της Δευτέρας, η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την αποστρατικοποίηση του νησιού της Χίου.

Όπως αναφέρεται στην τουρκική αντι-Navtex, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία, να θυμίσουμε, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αμφισβητήσει ουκ ολίγες φορές, με δημόσιες τοποθετήσεις του.

Δείτε την τουρκική αντι-Navtex που εκδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ:

Μετά το Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φέρεται να επαναφέρει μία ακόμη πάγια αξίωσή της, δηλαδή την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, εστιάζοντας στην παρούσα φάση στη Χίο.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Τη «σκυτάλη» πήρε πρώτος τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε καλό βήμα. Η Ελληνίδα πρόεδρος είπε υποχώρηση. Ας μας ρωτούσαν να το λέγαμε πως επέστρεψε για συντήρηση. Μάλλον μιλούν στο κοινό τους».

Ενώ για ακόμη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις.

«Η Ελλάδα ας πούμε τώρα μπορεί να πει πως δεν ισχύει ο χάρτης της Σεβίλλης και μαξιμαλιστικές θέσεις της δεν ισχύουν» και συνέχισε: «Η Ελλάδα λειτουργεί με τα κόμπλεξ μιας μικρής χώρας».

Καλίν: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας

O εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», ενώ κάνει λόγο για «ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ειδικότερα αναφέρει: «Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα. Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της».

Ακάρ: Προγραμματισμένη δραστηριότητα

Τις εντυπώσεις για την απόσυρση του Oruc Reis από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς το λιμάνι της Αττάλειας προσπάθησε να διασκεδάσει ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επιστροφή του ερευνητικού πλοίου.

«Το θέμα (με το Oruc Reis) έχει ως εξής, θα μπορούσαμε να πούμε: Εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο πλαίσιο των σχεδιασμών των αρμόδιων υπουργείων, βρίσκεται σε μία προγραμματισμένη δραστηριότητα. Και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, θα γίνονται μπρος πίσω κινήσεις. Επ’ ουδενί δεν τίθεται θέμα παραίτησης από τα δικαιώματά μας και του δίκιου μας εκεί. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη δραστηριότητα», εξήγησε, και αμέσως μετά αναφέρθηκε και στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Αγκυρα τις τελευταίες 15 ημέρες.

Ντονμέζ: Θα συνεχίσει τις εργασίες του

Το αφήγημά της για στην επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια «χτίζει» από τη Δευτέρα η Άγκυρα, με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας να εξηγεί πως το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για ανεφοδιασμό και συντήρηση και τον υπουργό Φατίχ Ντονμέζ να υποστηρίζει σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως έχουν συγκεντρωθεί σεισμικά δεδομένα από την περιοχή. Οι Τούρκοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φανούν ως υποχωρητικοί καθώς κάτι τέτοιο να «πλήγωνε» την εικόνα του Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε σε tweet του ότι το Oruc Reis, που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου, «έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Διεμήνυσε δε, πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του.«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο», σημειώνεται.


σχετικα αρθρα