ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική κούρσα για ημερομηνία διερευνητικών επαφών πριν την Σύνοδο Κορυφής - Τι θα γίνει με τις κυρώσεις - Σήμερα η 3η συνάντηση των στρατιωτικών ακολούθων στο ΝΑΤΟ

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2020, 15:00
Διπλωματική κούρσα για ημερομηνία διερευνητικών επαφών πριν την Σύνοδο Κορυφής - Τι θα γίνει με τις κυρώσεις - Σήμερα η 3η συνάντηση των στρατιωτικών ακολούθων στο ΝΑΤΟ
Facebook Twitter Whatsapp

Το Oruc Reis με την πρόφαση της διπλωματικής... συντήρησης επέστρεψε ξανά στην Αττάλεια, το Σάββατο το πρωί όταν άρχισε να αποκλιμακώνεται εμφανώς η τουρκική ένταση και να κλιμακώνεται η διπλωματική πρωτοβουλία.

Ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο τετράγωνο Αθήνα - Βερολίνο - Βρυξέλλες - Άγκυρα, με στόχο Ελλάδα και Τουρκία να ανοίξουν μεταξύ τους απευθείας δίαυλο επικοινωνίας ώστε να ανακοινωθεί ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πάντως πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου. Στην παρούσα φάση Αθήνα και Άγκυρα επικοινωνούν μέσω Βερολίνου. Η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέσβης Ελένη Σουρανή έχει συνεχείς συνομιλίες με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Γιαν Χέκερ, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή και με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν. Οι τρεις είχαν συναντηθεί στις 12 Ιουλίου με την πρώτη παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνο-τουρκική κρίση, μετά την οποία η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και φαινόταν να ανοίγει ένας δρόμος για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ο Τσαβούσογλου «έκαψε» την συνάντηση και ξαναβγήκε από την Αττάλεια το Oruc Reis με τη συνοδεία 10-15 πολεμικών πλοίων διότι η Τουρκία ενοχλήθηκε σφόδρα από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για κοινή ΑΟΖ.

Η νέα διπλωματική προσπάθεια ξεκίνησε με τους δυο στόλους παρατεταγμένους. Το Oruc Reis με την πρόφαση της διπλωματικής... συντήρησης επέστρεψε ξανά στην Αττάλεια, το Σάββατο το πρωί όταν άρχισε να αποκλιμακώνεται εμφανώς η τουρκική ένταση και να κλιμακώνεται η διπλωματική πρωτοβουλία.

Νέα τριμερής;

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST πιθανόν να προγραμματιστεί προηγουμένως τριμερής Σουρανή - Χέκερ - Καλίν η οποία και θα συζητήσει και τις ημερομηνίες. Εφόσον, όμως, ανακοινωθεί μια τέτοια συνάντηση, θα σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε πολύ προωθημένο στάδιο, δεν θα πραγματοποιηθεί με το ρίσκο ενός ναυαγίου.

Το τέλος και η αρχή

«Σε ό,τι αφορά εμάς ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές, τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά» τόνισε αναφερόμενος στις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα. «Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες» προειδοποίησε.

Ο Σαρλ Μισέλ κινήθηκε στην στρατηγική του μαστίγιου και του καρότου. «Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο» δήλωσε. «Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές.»

Αναστολή κυρώσεων

Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές και το παρασκήνιο ανοίξει το δρόμο στη διπλωματία και καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι δύο χώρες, μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε η Σύνοδος Κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου παίρνει άλλη μορφή. Πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα θέσει το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Το πιο πιθανό, όμως, είναι να προταθεί από τις άλλες χώρες η αναστολή της εφαρμογής τους, λόγω της έναρξης των συνομιλιών.

Στο ερώτημα του «NEWPOST» τι θα γίνει εάν αποδειχθεί προσχηματική η υπαναχώρηση της Τουρκίας προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής και μετά επιστρέψει στην ένταση και ξαναβγάλει το Oruc Reis, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής και θα ξαναμπεί στο τραπέζι η επιβολή των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλες διαφορές

Με πολύ δύσκολο σταυρόλεξο μοιάζουν οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα θέτει ως όρο για τις συνομιλίες το ένα και μόνο θέμα, (οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και υφαλοκρηπίδα) ενώ η Τουρκία αναφέρεται σε «διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις» όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στην «Καθημερινή». Σε αυτόν τον άτυπο «διάλογο» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνει στο δικό του άρθρο ότι «οι μονομερείς διεκδικήσεις κρατών δεν συνιστούν διακρατικές διαφορές». Ο Μεσούτ Μεβλούτογλου επαναλαμβάνει την πάγια θέση ότι «δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοιχτή θάλασσα και στις δικές της θαλάσσιες ζώνες, διεκδικώντας 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί όπως είναι το Μέις ή Καστελόριζο που είναι μόνο δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 από την ελληνική ηπειρωτική χώρα». «Ολόκληρα νησιά δεν εξαφανίζονται από τον χάρτη για να παραχθούν κατά βούληση καινοφανείς γειτονίες, νομικά εξαμβλώματα και τεχνητές παράνομες συμφωνίες, ούτε φυσικά τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο αποτελούν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις».

Τριμερής στο ΝΑΤΟ

Η τρίτη συνάντηση των στρατιωτικών ακολούθων, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται σήμερα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Γιενς Στόλτενμπεργκ σε συνεννόηση με την Μέρκελ, για την δημιουργία ενός μηχανισμού προς αποφυγήν ατυχημάτων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Στην πρώτη, ο διοικητής του ΝΑΤΟ τους παρέδωσε ένα έγγραφο 4-5 παραγράφων, με το οποίο ζητούσε από τις δυο χώρες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στη δεύτερη συνάντηση οι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι παρέδωσαν κάποιες πρώτες σκέψεις. Σήμερα πιθανόν να γίνει και μια πρώτη ανταλλαγή ενστάσεων.

Ουάσιγκτον

Στο κάδρο των διαπραγματεύσεων παραμένει σταθερά και η Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που επισκέφθηκε την Λευκωσία την περασμένη Παρασκευή, κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης, ακολουθώντας, πάντως, την τακτική των ίσων αποστάσεων αφού δεν είναι η Ελλάδα αυτή που προκαλεί την ένταση.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ' αυτή την περιοχή», τόνισε ο αμερικανός υπουργός στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.
«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνει προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα» τόνισε.