current views are: 8

16 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση18:39

Επιμένει στις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου: Προαναγγέλλει νέα έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN Turk, μίλησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την πορεία του Oruc Reis και τις εντάσεις με την Ελλάδα.

Δημοσίευση 18:39’

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN Turk, μίλησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την πορεία του Oruc Reis και τις εντάσεις με την Ελλάδα.

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων μετά τη απόσυρση του Oruc Reis  από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Από την μία δείχνουν ότι είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν διάλογο με την Ελλάδα και από την άλλη συνεχίζουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN Turk, μίλησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την πορεία του Oruc Reis και τις εντάσεις με την Ελλάδα.

«Με όλες αυτές τις δηλώσεις που κάνει, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά. Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά. Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται», είπε αρχικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για τις επιχειρήσεις του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Ο υπουργός Ενέργειας καθορίζει πόσες έρευνες θα κάνει το πλοίο μας σε μια περιφέρεια. Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια. Βγάζουμε Navtex ανά περιοχή δράσης. Είπαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν διάρκεια 90 ημερών. Υπάρχει προκαθορισμένη περιοδική συντήρηση για τα πλοία αυτά. Έπειτα από τη συντήρηση αυτή, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και βγαίνει στις θάλασσες. Επιστρέφει στα καθήκοντά του. Τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιφέρεια και κάνουν τη δουλειά τους. Η συντήρηση κρατά μερικές εβδομάδες».

Επίσης σχολίασε και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο λέγοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για χρόνια και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, παραχωρώντας δικαιώματα σε διάφορες εταιρείες στις περιφέρειές τους. Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτές. Είδαμε πως οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν και ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία. Κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο, επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα, ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες. Και είπε στη Μέρκελ πως πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματά μας».

Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τετάρτης επικοινώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης με την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι ηγέτες Γερμανίας και Τουρκίας συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κρατήσουν ενιαία στάση, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει δυναμική πολιτική σε αυτό το κομμάτι.


σχετικα αρθρα