current views are: 9

19 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:22

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Στόλτενμπεργκ: Πιο κοντά η έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνομίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Τι συζητήθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Δημοσίευση 08:22’

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνομίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Τι συζητήθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για την θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης. Κατά τη συνομιλία, διαπιστώθηκε πρόοδος επί ορισμένων πτυχών του εν λόγω δυνητικού μηχανισμού, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακιών Ελλάδας-Τουρκίας με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές επαφές

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, καθορίστηκε και το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Ελλάδα. Μάλιστα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πιθανή μια ακόμα επικοινωνία της κ. Σουρσνή με τον Καλίν για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών.

Οι εν λόγω επαφές αναμένεται να εκκινήσουν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε σε βάρος της Τουρκίας.  

Από την πλευρά του πάντως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πει τίποτα προς το παρόν για διερευνητικές επαφές, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια τρίτη χώρα ή να έχουν επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Νέες προκλητικές Navtex

Την ίδια ώρα η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με δύο ναυτικές οδηγίες προαναγγέλλει ασκήσεις με πυρά μεταξύ του κόλπου της Φωκαιας και του νότιου τμήματος της θαλάσσιας περιοχής της Λέσβου για το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά οι Navtex:

TURNHOS N/W : 1176/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 18-09-2020 18:55)

TURNHOS N/W : 1176/20

AEGEAN SEA

FIRING EXERCISE, ON 19 AND 20 SEP 20 FROM 0600Z TO 0730Z IN AREA BOUNDED BY;

38 51.00 N – 026 19.00 E

38 55.00 N – 026 05.00 E

38 43.00 N – 026 02.00 E

38 42.00 N – 026 19.00 E

CAUTION ADVISED.

CANCEL THIS MESSAGE 200830Z SEP 20.

TURNHOS N/W : 1175/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 18-09-2020 18:55)

TURNHOS N/W : 1175/20

AEGEAN SEA

FIRING EXERCISE, ON 19 AND 20 SEP 20 FROM 0300Z TO 0830Z IN AREA BOUNDED BY;

38 39.97 N – 026 44.10 E

38 41.93 N – 026 18.97 E

38 50.93 N – 026 18.97 E

38 50.93 N – 026 35.97 E

38 57.82 N – 026 47.78 E

38 57.40 N – 026 47.80 E

38 44.20 N – 026 45.30 E

CAUTION ADVISED.

CANCEL THIS MESSAGE 200930Z SEP 20.

Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Barbaros στην Ανατολική Μεσόγειο

Λίγο αργότερα, η Τουρκία με νέα NAVTEX με την οποία δέσμευσε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κύπρου, προαναγγέλλοντας έρευνες από το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros.

Η NAVTEX, η οποία εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, έχει ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου.

Προκαλεί ο Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη

Λάδι στη φωτιά έριξε και πάλι με νέες δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια πιθανή συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι υπέρ μιας συνάντησης ωστόσο αυτή θα πρέπει να είναι μέσα σε ένα πλαίσιο, διαφορετικά δεν χρειάζεται, ειδικά ένα η Ελλάδα τηρήσει την στάση που ακολούθησε στο Καστελόριζο.

«Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έγιναν μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις μας (σ.σ. με την Ελλάδα). Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε. Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση ή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη; Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις και τι θα συζητήσουμε. Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο: «Να τους δούμε, να έχουμε μια τηλεδιάσκεψη, να συναντηθούμε σε τρίτη χώρα. Αλλά αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελλόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη».

Νέα «πυρά» Ακάρ στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για απροθυμία και καθυστέρηση των ζητημάτων και ανέφερε ότι η Τουρκία στηρίζει πλήρως τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του στο αγγλικό κανάλι Channel 4, ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει κάποια νησιά του Αιγαίου αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, λέγοντας ότι ανάμεσά τους είναι και το Καστελόριζο. «Αν αυτό δεν είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών μεταξύ των κρατών, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι απειλή για μας, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι χτύπημα εναντίον των καλών σχέσεων γειτονίας τότε τι είναι; Όλα αυτά αγνοούνται και οι Έλληνες γείτονές μας με εγωιστικό τρόπο αναφέρονται στα δικά τους δικαιώματα. Έχουν την τάση να μην μας αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Εμείς θέτουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας ξανά και ξανά και περιμένουμε να τα σεβαστούν», ανέφερε.

Διπλωματικό σπριντ Ερντογάν για να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Κούρσα ταχύτητας ώστε η Σύνοδος Κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου να μην αναφερθεί σε λίστα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, τρέχει ο Ερντογάν, όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost.

Ηδη το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας έφυγε από την βασική ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα εστιάσει στην Λευκορωσία και την Κίνα και θα συζητηθεί στο δείπνο των «27» ηγετών, την Πέμπτη το βράδυ, το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, σε σχέση και με το μεταναστευτικό – προσφυγικό που αποτελεί το υπογάστριο πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Newpost δήλωσαν ότι η συζήτηση που γίνεται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αιρεσιμότητας ο οποίος θα ενεργοποιείται αμέσως και θα επιβάλλονται οι κυρώσεις σε μια χώρα – και την Τουρκία – όταν δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα δεν έχει κλείσει. Παραμένει ανοιχτή. Ο Ερντογάν δεν θέλει να ακούει για κυρώσεις. Πολλές πλευρές όμως αναρωτιούνται κατά πόσο είναι προσχηματική η κίνηση της Τουρκίας να προσέλθει στο διάλογο για να αποφύγει την επιβολή των κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής και μετά να κάνει πάλι τα ίδια, στέλνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis. Υπάρχουν φωνές που τονίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.

Την ίδια ώρα, το διπλωματικό παρασκήνιο οργιάζει. Ένα πρώτο στίγμα του πως θα εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα με την Λευκορωσία, όπως και η Λιβύη μετά την αναγγελία παραίτησης του Σάρατζ, του στενού συμμάχου του Ερντογάν.

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες». Η ίδια πηγή τόνισε ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος κάνει μπαράζ επαφών προκειμένου να πείσει ότι όντως θα δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία. Μετά την προσευχή της Παρασκευής δήλωσε ότι συνομίλησε (με τηλεδιάσκεψη που κράτησε μισή ώρα) με την Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε. Τόνισε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με φυσική παρουσία ή μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά έθεσε και πάλι θέμα Καστελόριζου για το οποίο κατηγορεί την Αθήνα προχώρησε σε στρατικοποίηση.

«Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», είπε απευθυνόμενος και στο εσωτερικό του ακροατήριο το οποίο είχε ντοπάρει με πολεμικές ιαχές όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα θα πρέπει να το προετοιμάσει για μια επιστροφή στον διάλογο.


σχετικα αρθρα