current views are: 6

22 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση04:25

Αθήνα – Άγκυρα: Διερευνητικές σε κινούμενη άμμο – O Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με επιθετικές δηλώσεις

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα διατείνεται πως θέλει διάλογο, ο Ερντογάν για ακόμη μια φορά προκαλεί με τις επιθετικές του δηλώσεις και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. 

Δημοσίευση 04:25’

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα διατείνεται πως θέλει διάλογο, ο Ερντογάν για ακόμη μια φορά προκαλεί με τις επιθετικές του δηλώσεις και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. 

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπου και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα διατείνεται πως θέλει διάλογο, ο πρόεδρος της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμη μια φορά προκαλεί με τις επιθετικές του δηλώσεις και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, που έχουν σταματήσει από το 2016 με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

Τα βλέμματα στραμμένα στην τριμερή Ενρτογάν – Μισέλ – Μέρκελ

Σε κάθε περίπτωση, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Σαρλ Μισέλ, της Άνγκελα Μέρκελ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου πιθανότατα να συζητηθεί το ζήτημα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Το Βερολίνο τη Δευτέρα δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε όμως και διέψευσε την πληροφορία. «Δεν επιβεβαιώνω κανένα προγραμματισμένο ραντεβού και μιλάω για συνομιλίες αφού έχουν πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά. Όπως είχε μεταδώσει δε ο ΣΚΑΪ, η Τουρκία δεν έχει λάβει 100% διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες σχετικά με την μη επιβολή κυρώσεων και στην Άγκυρα υπάρχει ανησυχία ιδιαίτερα για τη στάση που θα τηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το παρασκήνιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Μια πρώτη γεύση για τη σκληρή γραμμή που θα ακολουθήσει η Λευκωσία στη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής δόθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο δεν κατάφερε τη Δευτέρα να σχηματίσει ενιαία θέση για τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις στους ηγέτες των κρατών – μελών.

Το Συμβούλιο δεν έλαβε αποφάσεις ούτε για τη Λευκορωσία, με την Κύπρο να ασκεί βέτο στις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο ζητώντας και την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ως προεδρεύοντες στο Συμβούλιο ότι είναι αναγκαίο να φέρουμε και τις δυο πλευρές στο τραπέζι (σ.σ Τουρκία – Ελλάδα), πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, έχουμε διπλωματικό παράθυρο ως το Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για διπλωματική λύση» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.  

 Η Λευκωσία έχει συνδέσει τη συναίνεση για τις κυρώσεις αυτές με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη παράνομη δράση της στην Κυπριακή ΑΟΖ, προϊδεάζοντας μάλιστα για τη στάση που θα κρατήσει και ενόψει της Συνόδου αρχηγών – κρατών.

Η συνέχιση της συζήτησης για την Τουρκία παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενημερώνοντας τον Τύπο ότι στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών θα ακολουθήσουν την καθοδήγηση των ηγετών.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «υπάρχουν θετικά βήματα», όμως σημείωσε ότι η επέκταση των Navtex και των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ως εκ τούτου, όπως είπε, το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει την παράλληλη διαδικασία κυρώσεις προς Τουρκία και Λευκορωσία (βάσει της απόφασης του Gymnich), ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι «η απόφαση ήταν ότι οι νέες καταχωρήσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο. Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο». «Το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε. «Και όπως βλέπετε δεν υπάρχουν σήμερα ούτε για τη Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία» σημείωσε. «Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη σχέση με τη Τουρκία» δήλωσε ο Μπορέλ και τόνισε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εκτελέσουν την καθοδήγηση που θα λάβουν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόσυρση του Oruc Reis, ωστόσο όπως είπε, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά, έγινε ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση».

Νέες απειλές Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, σε αλαζονικό ύφος υποστήριξε πως «όσοι μας αγνοούσαν τώρα έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στην Κύπρο, τη Μεσόγειο θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά δεν θέλουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας».

«Θέλουμε διάλογο με δίκαιες προτάσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποφύγουμε κανέναν αγώνα, και ο αγώνας μας ξεκίνησε εδώ και 2.000 χρόνια», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Όσοι υψώνουν ανάστημα απέναντί μας είναι σαν τα κούφια δέντρα και θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα, ετοιμάζουν το τέλος τους. Ο λαός μας ξέρει να πληρώνει τίμημα με κάθε κόστος».

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο πέμπτος γύρος τεχνικών συζητήσεων μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε, φυσικά, υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας, των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου. Τους υποστηρίζουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός [στην Ανατολική Μεσόγειο] », υποστήριξε ο Χούλουσι Ακάρ σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν Τούρκοι διοικητές.

Ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στην Ανατολική Μεσόγειο.


σχετικα αρθρα