ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2020, 11:48
Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που πληθαίνουν οι «φωνές» των επιστημόνων που λένε ότι η Αττική είναι ένα «βήμα» πριν από το lockdown, προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι προέχει η δημόσια υγεία και έπεται η οικονομία και εξήγησε πως η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown και πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία. 

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 FM επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει τα τοπικά lockdown.  «Οι ειδικοί σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μας προτείνουν. Από την την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας», είπε και πρόσθεσε πως «τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα».

Σχετικά με την ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου στο 8%, ωστόσο η αβεβαιότητα είναι τρομερή και ενδέχεται όπως είπε να τον ακούσουμε σε 15 ημέρες να αλλάζει τις εκτιμήσεις του.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μια ύφεση βαθιά του 8% δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού αλλά ρεαλισμού και πως αποδεικνύει πως δεν επιβεβαιώνεται το αρχικό σενάριο πως η Ελλάδα θα είχε την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρώπη.