ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δάκτυλος» Μέρκελ για διερευνητικές επαφές «προσεχώς» - Ξεκλειδώνει τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Ερντογάν; - Κυπριακό «καρφί»

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2020, 14:54
«Δάκτυλος» Μέρκελ για διερευνητικές επαφές «προσεχώς» - Ξεκλειδώνει τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Ερντογάν; - Κυπριακό «καρφί»
Facebook Twitter Whatsapp

Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών θα αρχίσει μετά την Σύνοδο Κορυφής που αναβλήθηκε για τη 1-2 Οκτωβρίου γιατί ο σωματοφύλακας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρέθηκε με κορωνοϊό. Ο ίδιος έκανε το τεστ, βρέθηκε αρνητικός αλλά πρέπει να μείνει σε καραντίνα μιας εβδομάδας, με βάση τον βελγικό νόμο.

Ο πολιτικός χρόνος για την ελληνο-τουρκική κρίση είναι πιο πυκνός από ποτέ. Το κλίμα αλλάζει ενίοτε και από ώρα σε ώρα. Η Τρίτη ήταν μία τέτοια μέρα. Το υπουργείο Εξωτερικών με μία ανακοίνωση μόλις μιας φράσης 14 λέξεων στις 6.34 μμ, ενημέρωσε τα ΜΜΕ, την Τρίτη το απόγευμα, ότι «Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Η ουσία ήταν ότι δεν κατάφεραν Αθήνα και Άγκυρα να καταλήξουν σε ημερομηνία έναρξης των συναντήσεων. Αυτή αναμένεται «προσεχώς». Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών θα αρχίσει μετά την Σύνοδο Κορυφής που αναβλήθηκε για τη 1-2 Οκτωβρίου γιατί ο σωματοφύλακας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρέθηκε με κορωνοϊό. Ο ίδιος έκανε το τεστ, βρέθηκε αρνητικός αλλά πρέπει να μείνει σε καραντίνα μιας εβδομάδας, με βάση τον βελγικό νόμο.

Η αναβολή αυτή, όμως, αναμφισβήτητα διευκολύνει τους εταίρους καθώς η Κύπρος επιμένει στο βέτο της για κυρώσεις σε βάρος 40 προσώπων που συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας, που είναι να επιβληθούν στη Σύνοδο. Αν και συμφωνεί με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, το επιχείρημα της είναι ότι δεν μπορεί να μην ισχύει το ίδιο για την Τουρκία όταν συνεχίζει να κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Επειδή η Ελλάδα ξεκινάει διερευνητικές επαφές εμείς θα ανεχόμαστε την τουρκική προκλητικότητα;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Χθες υπήρξε και τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Αναστασιάδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς» δήλωσε.

Εάν η Κύπρος επιμείνει στην στρατηγική του βέτο, η Σύνοδος Κορυφής θα είναι δύσκολη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των χωρών - μελών είναι υπέρ των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας όχι όμως κατά της Τουρκίας. Στην ίδια γραμμή κινείται και η Γερμανία που επιμένει ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία και καλεί τις δύο χώρες - και την Ελλάδα!- να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να χαλάσουν το κλίμα συνεννόησης που κτίζεται με παρέμβαση της Μέρκελ.

Παιχνίδια Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί τακτική μια στο καρφί, μια στο πέταλο. Εμφανίζεται ένθερμος του διαλόγου αλλά την ίδια στιγμή, στο μήνυμα του στην 75η Συνέλευση του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι για τα προβλήματα στην περιοχή ευθύνονται «οι μονομερείς ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας από το 2003» και οι «μαξιμαλιστικές» τους θέσεις».

Μετά την τριμερή διάσκεψη Ερντογάν - Μέρκελ και Μισέλ, η Τουρκία ανακοίνωσε μεν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα αλλά εξέδωσε και navtex με την οποία παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης καθώς θέτει θέμα αποστρατικοποίησης της Λήμνου.

Τηλεδιάσκεψη;

Προκειμένου να κτίσει την εικόνα ότι είναι έτοιμος για διάλογο, σύμφωνα με την «Χουριέτ» δεν αποκλείεται να υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μητσοτάκη. Το σενάριο αυτό είχε τεθεί ως ενδεχόμενο, πριν η Τουρκία αρχίζει τις καθυστερήσεις με τις διερευνητικές επαφές. Συζητήθηκε μάλιστα ως ενδεχόμενο να γίνει αυτό το τηλεφώνημα ή η τηλεδιάσκεψη με την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Πέτσας δήλωσε ότι «όλα είναι στο τραπέζι». Οι πληροφορίες του NEWPOST, όμως, αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής και ενώ υπάρχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, δε διατυπώθηκε τέτοιο αίτημα από τουρκικής πλευράς, μετά την απόφαση για τις διερευνητικές επαφές.