ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καφαντάρη στον Alpha 98,9: «Δίνουν ξανά χρήματα στα κανάλια ενώ πρέπει να αποζημιωθούν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές»

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2020, 14:35
Καφαντάρη στον Alpha 98,9: «Δίνουν ξανά χρήματα στα κανάλια ενώ πρέπει να αποζημιωθούν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν σε Κεφαλονιά και Ιθάκη που «χτυπήθηκαν» σφοδρά από την  κακοκαιρία «Ιανός» και παρουσίασε τις καταστροφικές εικόνες που αντίκρυσε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν στους κατοίκους και την αντιμετώπιση της κυβέρνησης.

Θυμό και αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, είδε η Χαρά Καφαντάρη κατά την επίσκεψη της στις περιοχές που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία «Ιανός».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για απουσία μιας εβδομάδας από τις περιοχές που «χτυπήθηκαν» τις προηγούμενες ημέρες και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει εκ νέου χρήματα στα κανάλια, τη στιγμή που χρειάζεται να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών.

«Οι εικόνες δεν περιγράφονται. Θα αναφερθώ σε δύο περιοχές της Κεφαλονιάς, στην Αγία Ευφυμία και την Άσσο. Οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές και υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και θυμός από τον κόσμο. Πήγαμε εκεί μας δέχτηκαν και τους ακούσαμε, γιατί αυτός ήταν ο στόχος. Υπάρχει σοβαρό θέμα στην Αγία Ευφυμία που προκύπτει από τα μπαζώματα σε ρέματα, τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν όπως έπρεπε αλλά και ο λάθος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Στην Άσσο, ο κόσμος ήταν αγανακτισμένος. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση και πήγαμε από την πρώτη στιγμή εκεί. Έμαθα ότι ενώ πήγαμε στην Κεφαλονιά, το ίδιο βράδυ ήρθε η περιφερειάρχης, έκανε μια επίσκεψη την επόμενη στις πληγείσες περιοχές και ουσιαστικά ήτα η περιφερειακή αρχή ήταν απούσα για έξι μέρες. Το πολύ σημαντικό θέμα της ηλεκτροδότησης απεγκαταστάθη χθες αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές και η ύδρευση, η  οποία έχει σχέση και με την ηλεκτροδότηση. Είδαμε ανθρώπους να μην έχουν νερό να πλυθούν ή να πιούν, υπήρχαν βέβαια συσσίτιά αλλά η αγανάκτηση ήταν μεγάλη».

«Πιστεύω ότι η πολιτική πρόληψη και από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, ειδικά της περιφέρειας Επτανήσων έπρεπε να είναι πιο αποτελεσματικός. Η πρόληψη δεν υπήρχε στον βαθμό που έπρεπε. Έπρεπε να υπάρχουν γεννήτριες έγκαιρα στα νησιά ενώ ήξεραν έγκαιρα για το φαινόμενο; Κάνουν προσπάθειες οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι όμως έφτασαν με καθυστέρηση γιατί δεν έγινε ένα δρομολόγιο πριν από το φαινόμενο για να είναι παρόντες και να προλάβουν», επεσήμανε η κ. Καφαντάρη.

Για τις αποζημιώσεις: «Το θέμα είναι πότε θα δοθούν. Αποζημιώνεται μόνο η πρώτη κατοικία και αυτό είναι κάτι που είχε γίνει και με τους σεισμούς. Οι δήμαρχοι έκαναν στον βαθμό που μπορούσαν ότι μπορούσαν. Η έγκαιρη ενίσχυση και σε υλικό ήταν και ευθύνη της περιφερειακής αρχής που υπάρχουν κονδύλια για κάποια έργα, τα οποία άφησε η προηγούμενη αρχή στον προϋπολογισμό. Έπρεπε να έχουν γίνει έργα. Υπάρχουν χωριά που από τις 100 κατοικίες μόνο οι 10 είναι μόνιμες. Οι άλλοι τι θα γίνουν που καταστράφηκαν τα σπίτια τους; Οι επιχειρήσεις του τουρισμού στην Ιθάκη κλπ. Η Πολιτική Προστασία όφειλε να πάρει τα μέτρα που έπρεπε, ήρθε ο κ. Χαρδαλιάς, είδε τις περιοχές, έχει και δικά της κονδύλια, αλλά το ζήτημα είναι η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και με διάφορα υπουργεία για την βραχεία αποκατάσταση η οποία πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Στην Ιθάκη υπάρχει ζήτημα με το οδικό δίκτυο. Θα είναι ασφαλείς τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο με το πούλμαν τη Δευτέρα; Πρέπει να γίνουν ταχύτατοι έλεγχοι».

«Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί ΠΝΠ που θα δώσει λεφτά στα κανάλια για το θέμα της ενημέρωσης του κορωνοϊού και αυτή τη στιγμή πρέπει να αποζημιωθούν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές. Είναι αντιφατικά αυτά τα δύο. Προέχει η κοινωνία, οι εργαζόμενοι. Εγώ δεν κάνω διαχωρισμό αν είναι δημοσιογράφος ή σερβιτόρος. Υπάρχουν όμως προτεραιότητες. Στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε ζητήσει διαφάνεια και κριτήρια για τις χρηματοδοτήσεις. Χθες ο Μητσοτάκης με το διάγγελμά του μετέθεσε ξανά την ευθύνη στον πολίτη, όταν αν αποτύχουμε θα φταίμε εμείς. Με τα σχολεία τι γίνεται; Δεν είναι θέμα οι καταλήψεις που εκφράζουν την αγανάκτηση των παιδιών, είναι αν πάρθηκαν  τα μέτρα που έπρεπε. Είχαν έξι μήνες να φτιάξουν ΜΕΘ και δεν τις δημιούργησαν».