ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης στον Alpha 98,9: «Στόχος να δώσουμε άμεσα προκαταβολή της συνολικής αποζημίωσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους»

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2020, 14:12
Βορίδης στον Alpha 98,9: «Στόχος να δώσουμε άμεσα προκαταβολή της συνολικής αποζημίωσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πληγέντες από την κακοκαιρία στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Προκαταβολές και μάλιστα άμεσα ανήγγειλε ο Μάκης Βορίδης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ιανός» και μάλιστα με.. εντολή και κατεύθυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο γενικό λογιστήριο να δοθούν χρήματα στον ΕΛΓΑ για να τα χρησιμοποιήσει άμεσα για τις αποζημίώσεις.

«Έχουμε περίπου 300-350.000 θέματα που έχουν υποστεί ζημιές και περίπου 230.000 έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Τα υπόλοιπα είναι κατεστραμμένα κατά περίπου 50%. Οι καταστροφές εμφανίζονται κυρίως στο βαμβάκι και το καλαμπόκι. Είμαι πολύ άτυχοι σε αυτό γιατί βαμβακοπαραγωγή έδειχνε ότι θα πάει καλά και σε ποιότητα και ποσότητα και θα ήτα μια πολύ καλή χρονιά. Έχουμε επίσης καταστροφή ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων που πρέπει να αποκατασταθεί, ζημιές σε μηχανήματα και κάποιες εγκαταστάσεις υποστήριξης, αλλά και καταστροφές στο αρδευτικό δίκτυο», ανέλυσε ο υπουργός στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο για τη στήριξη των αγροτών:

«Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να δώσουμε άμεσα προκαταβολή έναντι στη συνολική αποζημίωση, η οποία θα βγει μέσα από τη διαδικασία του ΕΛΓΑ. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και εγώ θέλω να την επιταχύνω έτσι ώστε να λάβουν έναντι του ποσού μέχρι να βγουν οι αποζημιώσεις. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι αυτό να γίνει άμεσα και εννοώ μέσα στις επόμενες ημέρες. Η παράδοση στη χώρα μας είναι ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έρχονται μετά από ένα χρόνο. Αυτά γίνεται χάρη στη δυνατότητα που έδωσε ο πρωθυπουργός και υλοποιείται από το γενικό λογιστήριο και τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη, η εντολή και κατεύθυνση να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με χρήματα για να τα χρησιμοποιήσει ώστε να αποζημιώσει άμεσα».

Για τα αρδευτικά έργα: «Εδώ είναι που μετατρέπεται η καταστροφή σε ευκαιρία. Συζητήσαμε ότι έχουμε καταστροφές αρδευτικών αυλάκων, οι οποίες είναι παλιοί και η ιδέα είναι είτε να τους συντηρήσουμε, είτε να φτιάξουμε κάτι καινούριο. Αυτό που θα αλλάξουμε είναι όλο το πλαίσιο λειτουργίας της άρδευσης και εκεί χρειαζόμαστε επενδύσεις για να περάσουμε σε ένα κλειστό αρδευτικό δίκτυο, για να έχουμε την ελαχιστοποίηση της απώλειας του νερού. Έχουμε εκπονήσει ήδη αρδευτικό σχέδιο και θα βάλουμε προτεραιότητα τις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές».