current views are: 12

26 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση05:41

Τορπιλίζουν τον διάλογο πριν καν αρχίσει οι Τούρκοι – Επιμένουν για αποστρατικοποίηση των νησιών – «Καμία περίπτωση», απαντά η Αθήνα

Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν δεν έγινε κάτι παραπάνω γνωστό πέραν της επανέναρξης με τον χρόνο διενέργειας της επόμενης συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη να μην έχει καθοριστεί προς το παρόν, ενώ παραμένει άγνωστη η ατζέντα.

Δημοσίευση 05:41’

Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν δεν έγινε κάτι παραπάνω γνωστό πέραν της επανέναρξης με τον χρόνο διενέργειας της επόμενης συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη να μην έχει καθοριστεί προς το παρόν, ενώ παραμένει άγνωστη η ατζέντα.

Έντονη διπλωματική κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά έπειτα από τη συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που είχαν διακοπεί το 2016. Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν δεν έγινε κάτι παραπάνω γνωστό πέραν της επανέναρξης με τον χρόνο διενέργειας της επόμενης συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη να μην έχει καθοριστεί προς το παρόν, ενώ παραμένει άγνωστη η ατζέντα. Οι Τούρκοι ωστόσο επιμένουν στις προκλητικές τους τοποθετήσεις, βάζουν διαρκώς ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, ενώ ο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος του Ερντογάν, αναφέρθηκε στον τρόπο διεξαγωγής των διαβουλεύσεων. Η Αθήνα από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους, διαμηνύοντας ωστόσο πως θα απαντήσει σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια και σε κάθε περίπτωση ότι δεν μπαίνει στο τραπέζι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Τορπιλίζουν τον διάλογο πριν ξεκινήσει ο Τούρκοι

Οι Τούρκοι μπορεί στη διεθνή κοινότητα να εμφανίζονται ως πρόθυμοι για διάλογο, ενώ ο Ερντογάν έδωσε σήμα για πιο μετριοπαθή πολιτική, ωστόσο οι προθέσεις τους είναι εμφανείς, ειδικά μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας της Πέμπτης. «Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα. Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στην στρατικοποίηση των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς», τόνισε, ο Ερντογάν βάζοντας επίσημα το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου.

Καλίν: Πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά του, ο  σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι εκτός από τις διερευνητικές επαφές, θα διεξάγονται παράλληλα πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις.

Όσον αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τον σύμβουλο του Ερντογάν, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

Για τις στρατιωτικές διαβουλεύσεις, ο Ιμπραχίμ Καλίν ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μία σειρά συναντήσεων, που θα περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς να συνεργάζονται στο Αιγαίο, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, καθώς και στα σύνορα. Πρόκειται ουσιαστικά για την επανέναρξη των συζητήσεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Καλίν έκανε αναφορά και στις συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. «Ελπίζουμε, περιμένουμε και σχεδιάζουμε την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη μορφή πολιτικών και στρατιωτικών επαφών». Ο ίδιος παραδέχτηκε πως δεν έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης των επαφών.

Περιγράφοντας το τι περιμένει η Άγκυρα από τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, ο Καλίν τόνισε πως αναμένεται η αναβάθμιση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση και η αναβάθμιση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ξεκάθαρη η κυβέρνηση για την αποστρατιωτικοποίηση: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση»

Η Αριστοτελεία Πελώνη, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τις φήμες που προκύπτουν από την Τουρκία για το ζήτημα τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να μπει σε συζήτηση και αυτό «είναι το αυτονόητο».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και αυτό είναι αυτονόητο. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα της στην αυτοάμυνα. Δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και να ζητηθεί σας είπα ποια είναι η απάντηση. Το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών θα γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο, εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, όταν διακόπηκαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Το αντικείμενο θα είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί στο τι μεταφέρεται από την Τουρκία, να σκεφτόμαστε και δεύτερη φορά και να μην θεωρούμε ότι ό,τι λέει η Τουρκία ισχύει, ή συζητείται, ή επιβάλλεται», τόνισε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

Μητσοράκης: Η Τουρκία υπονομεύει το διεθνές δίκαιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σημείωσε πως «χωρίς αμφιβολία οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών».

«Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους», τόνισε.

Κρίσιμη επίσκεψη Πομπέο

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη χώρα μας. Αναφερόμενος στο ταξίδι και στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε πως η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για την ανάγκη αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, είπε ότι ο Μάικ Πομπέο έχει καλωσορίσει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στον διάλογο. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Έτοιμη για συζήτηση με Ελλάδα, Μάλτα για καθορισμό θαλασσίων ζωνών η κυβέρνηση της Τρίπολης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και στον απόηχο της επικείμενης παραίτησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, η κυβέρνηση της Τρίπολης, δια του υπουργού Εξωτερικών Μουχάμαντ Σαγιάλα εμφανίζεται έτοιμη «να επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις τη Ελλάδας και της Λιβύης ώστε να διαπραγματευτεί για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και να φτάσει σε οριστικές αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι διαφανείς και ρεαλιστικές, αλλά και δεν θα βλάπτουν τα συμφέροντα της Λιβύης».

Αυτό προέκυψε κατά τη συνάντηση του Σαγιάλα με τον διευθυντή της Λιβυκής Εταιρείας Πετρελαίου, Μουσταφά Σανάλα. Σύμφωνα με την αραβική έκδοση του Russia Today, σε ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι συζητήθηκε «η επίλυση της διαφοράς με φιλικό τρόπο, με τρόπο που θα προστατεύει τα συμφέροντα του κράτους αλλά και όλων των μερών, πάντα σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα τονίζεται ότι η εταιρεία πετρελαίου «θα απαιτήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες που κάνουν έρευνες στα εν λόγω ύδατα να παύσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες καθώς είναι αντικείμενο διαμάχης, μια διακοπή που θα διαρκέσει μέχρι τη νομική επίλυση του ζητήματος με τρόπο που θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών».


σχετικα αρθρα