ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: «Εξασφαλίσαμε 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια για το 2020» - Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2020, 14:57
Κικίλιας: «Εξασφαλίσαμε 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια για το 2020» - Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το αντιγριπικό εμβόλιο. Άρχισε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα.

«Ο εμβολιασμός αρχίζει στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ονίζοντας πως η χώρα μας εξασφάλισε 4.200.000 αντιγριπικά εμβόλια για το 2020.

Ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι από σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, άρχισε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και υπογράμμισε πως από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα αρχίσει ο εμβολιασμός «κατά κύριο λόγο» των ευπαθών ομάδων, προκειμένου, όπως τόνισε «να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ασθενείς με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και ζήτησε για άλλη μία φορά την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως είναι η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.

«Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πρέπει όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος και με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

🔴 Live | Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό - Υπουργείο Υγείας.

Δημοσιεύτηκε από Υπουργείο Υγείας στις Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας: «Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας».

«Υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς. Στη χώρα μας προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που αναφέρονται αναλυτικά στη σχετική εγκύκλιο» σημείωσε και διευκρίνισε «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».

«Με την πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φέτος θα έχουμε δεδομένα για το ποσοστό των εμβολιασμένων και τις ομάδες που εμβολιάζονται» είπε και αναφερόμενοι στα παιδιά εξήγησε πως πρέπει να εμβολιάζονται όσα πάσχουν από κάποιο νόσημα, όποια έχουν στο περιβάλλον τους μωρό λίγων μηνών ή άλλο ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

Άρχισε σήμερα η συνταγογράφηση – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης άρχισε σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το εμβόλιο θα αρχίσει να 

χορηγείται στις 15 Οκτωβρίου με βάση απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19.

Υπενθυμίζεται πως και φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών.

Με εγκύκλιο του το Υπουργείο Υγείας και για λόγους ορθού προγραμματισμού και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας γνωστοποιεί τα εξής:
Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

– Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

– Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης, καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).

– Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ, και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων.