ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυροποιείται η συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ στη Σούδα: Τα ηχηρά μηνύματα Πομπέο - Η Τουρκία ξορκίζει τις κυρώσεις - Μετά την Σύνοδο Κορυφής η ημερομηνία για τις διερευνητικές

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2020, 16:51
Ισχυροποιείται η συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ στη Σούδα: Τα ηχηρά μηνύματα Πομπέο - Η Τουρκία ξορκίζει τις κυρώσεις - Μετά την Σύνοδο Κορυφής η ημερομηνία για τις διερευνητικές
Facebook Twitter Whatsapp

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που συνοδεύτηκε και από φιλοξενία στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, γεγονός που προσδίδει μία ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με την προσέγγιση των δύο αντρών, ήδη προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.

Κινήσεις στρατηγικής σημασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, στο διπλωματικό σταυρόλεξο της Ανατολικής Μεσογείου, στέλνουν πολλαπλά μηνύματα από την Κρήτη. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που συνοδεύτηκε και από φιλοξενία στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, γεγονός που προσδίδει μία ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με την προσέγγιση των δύο αντρών, ήδη προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα κακότεχνο βίντεο έσπευσε να δηλώσει ότι αισθάνεται συνιδιοκτήτης της ανατολικής Μεσογείου και όχι επισκέπτης.

Παίζει καθυστερήσεις. Όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση της περιβόητης ημερομηνίας των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας που αναβάλλεται εδώ και 10 ημέρες -την τελευταία στιγμή πάντα κάνει πίσω η Τουρκία- πάει για μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 1-2 Οκτωβρίου, καθώς ο Ερντογάν είναι πασιφανές ότι θέλει να πιέσει μέχρι την τελευταία στιγμή την ΕΕ, ώστε να πέσει στα χαμηλά. Στην Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και η μορφή που θα έχει η ρήτρα αιρεσιμότητας σε περίπτωση που προβεί σε μονομερείς εχθρικές ενέργειες.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST στις επαφές που γίνονται ανάμεσα στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πρέσβη Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και των συνεργατών τους, για το κείμενο που θα αφορά στις διερευνητικές επαφές, σημειώνονται καθυστερήσεις με την πρόφαση αλλαγής λέξεων και φράσεων, που, πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζουν το αρχικό κείμενο που συντάχθηκε εδώ και μέρες, μετά τις πρώτες συνομιλίες των δύο εκπροσώπων.

Πηγές των Βρυξελλών εξέφρασαν στο NEWPOST την πεποίθηση ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα προχωρήσει στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνο, ανεξάρτητα από τις εθνικιστικές κορώνες που εκτοξεύονται από αξιωματούχους ως προς την θεματολογία των διερευνητικών επαφών στην οποία εντάσσουν και θέματα όπως είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών την οποία δεν συζητάει καμιά ελληνική κυβέρνηση ούτε βεβαίως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν ήταν ποτέ αντικείμενο των διερευνητικών επαφών από το 2002 που ξεκίνησαν μέχρι το 2016 που διακόπηκαν, παρά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όπως βεβαιώνουν γνώστες των απόρρητων συνομιλιών.

Σύνοδος με κυρώσεις;

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Bruegel δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, παρατηρούνται εντάσεις και απρόβλεπτα ενώ παράλληλα είναι εστίες ανασφάλειας και αστάθειας και η Λιβύη και η Συρία. «Ασκούνται πιέσεις στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε. «Η σχέση μας με την Τουρκία δοκιμάζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο».

Το μέτωπο Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας όπου η Τουρκία παίζει ρόλο στο πλευρό των Αζέρων είναι ένα ακόμη πεδίο κριτικής την οποίαν δέχεται από την ΕΕ γεγονός που δεν την ευνοεί παραμονές της Συνόδου Κορυφής.

«Όχι» μονομερείς ενέργειες

«Ο κ. Πομπέο γνωρίζει την ετοιμότητά μας, τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, όσο και για την τεχνική διαδικασία που εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κρήτη. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε για μια φορά ακόμη το μήνυμα ότι η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. «Όχι σε μονομερείς ενέργειες» δήλωσε. «Σε μία στιγμή που παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα απειλών και αντιπαλότητας» συνέχισε. «Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας. Κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, τελικά, δε συμφέρει κανέναν».

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τη συνάντηση Δένδια - Πομπέο, «Ελλάδα και ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν την κοινή τους πεποίθηση ότι τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η Σούδα

Η περαιτέρω Ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ καθιστά την Σούδα στρατηγικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. «Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ανακοίνωσε ότι η Σούδα θα γίνει μόνιμη έδρα ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel "Woody" Williams. «Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη» δήλωσε ο Μάικ Πομπέο. «Είστε ένα φως στην περιοχή και καλός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών» τόνισε.

Ναύσταθμος Σούδας

Στην πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να αναβαθμίσει τη Σούδα και να δημιουργήσει εκεί έναν δεύτερο ναύσταθμο μετά από εκείνον της Σαλαμίνας, προκειμένου να ανεφοδιάζονται τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα υποβρύχια.

«Αν η χώρα από δω και πέρα θελήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αναπτύξει λειτουργικό ναύσταθμο και στην Κρήτη και αυτό θα γίνει μέσα από αναβάθμιση της Σούδας» δήλωσε ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων όπου συζητήθηκε η κύρωση συμφωνίας ανταλλαγής καυσίμων με τις ΗΠΑ. Μάλιστα αποκάλυψε ότι έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα 15ετίας για υποδομές.

Στη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.