ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μήνυμα Πομπέο στην Άγκυρα: Με διάλογο η λύση στις διαφωνίες και όχι μέσω στρατιωτικών απειλών

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2020, 19:21
Νέο μήνυμα Πομπέο στην Άγκυρα: Με διάλογο η λύση στις διαφωνίες και όχι μέσω στρατιωτικών απειλών
Facebook Twitter Whatsapp

Από τη συνέντευξή του προκύπτει η πλήρης στήριξη στη θέση που έχει διατυπώσει η χώρα μας «για διάλογο με την Τουρκία» χωρίς απειλές ή εκβιασμούς. Ως γνωστό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει καταγγείλει πολλάκις την Άγκυρα ότι «διεξάγει την εξωτερική πολιτική της με όρους της διπλωματίας των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα».

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει μέσω συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος στηρίζει την ατζέντα διαλόγου της χώρας μας. Ο Πομπέο, διαμηνύει μέσω της συνέντευξής του, ότι «o τρόπος [επίλυσης] δεν είναι μέσω της ενίσχυσης των εντάσεων. Δεν είναι μέσω της επίδειξης ισχύος. Ούτε μέσω στρατιωτικής απειλής. Ο τρόπος είναι να προσφύγουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από τη συνέντευξή του προκύπτει η πλήρης στήριξη στη θέση που έχει διατυπώσει η χώρα μας «για διάλογο με την Τουρκία» χωρίς απειλές ή εκβιασμούς. Ως γνωστό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει καταγγείλει πολλάκις την Άγκυρα ότι «διεξάγει την εξωτερική πολιτική της με όρους της διπλωματίας των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα».

«Ο διάλογος είναι η λύση»

Ο κ. Πομπέο στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα, ότι ο «διάλογος είναι η λύση. Αυτό υποστηρίζουμε από την αρχή. Θα γίνει μία σημαντική Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Και ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα. Να αποτρέψουν κάθε έθνος να εμπλακεί σε αυτά τα αμφισβητούμενα σημεία. Όπου υπάρχει διαφωνία για το τι δικαιώματα ισχύον. Πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα μερικές φορές. Ο σωστός τρόπος επίλυσής τους δεν είναι η επίδειξη ισχύος. Αυτό πιστεύουμε. Αυτό πιστεύουμε ότι πιστεύει και η ελληνική κυβέρνηση. Και είμαι αισιόδοξος ότι και οι Τούρκοι θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα».

Επιπρόσθετα, στη συνέντευξή του εκφράζει την ελπίδα ότι «οι εντάσεις θα υποχωρήσουν. Πιστεύω ότι κάθε φορά που υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας όπως αυτό για τα θαλάσσια ζητήματα, ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν είναι μέσω της διπλωματίαw. Να καθίσουμε κάτω, να κάνουμε μία συζήτηση και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι αποδεκτό από κάθε πλευρά. Το διεθνές δίκαιο υπάρχει. Υπάρχουν τρόποι επίλυσης. Ο τρόπος [επίλυσης] δεν είναι μέσω της ενίσχυσης των εντάσεων. Δεν είναι μέσω της επίδειξης ισχύος. Ούτε μέσω στρατιωτικής απειλής. Ο τρόπος είναι να προσφύγουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να αρχίσουμε να έχουμε αυτές τις συνομιλίες».