ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά ΜΜΕ: Νέα επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής - Οι δύο όροι που θέτει

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2020, 10:46
Τουρκικά ΜΜΕ: Νέα επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής - Οι δύο όροι που θέτει
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος στη νέα του επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής. Δεν συμπεριλαμβάνονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη- απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδαν SABAH, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και παρουσιάζει τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή.

«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» υπογραμμίζει ο Ερντογάν και προσθέτει: «Η πολιτική μας για την Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο κύριους στόχους. Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων ως ίσοι εταίροι του νησιού της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» είχε φέρει στο «φως» την επιστολή που είχε στείλει ο Τούρκος πρόεδρος στους 25 Ευρωπαίους ηγέτες την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο υπενθυμίζεται αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου. 

Στην επιστολή εκείνη, ο Ερντογάν προέβαλε λίστα αξιώσεων, μιλούσε για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και παρουσίαζε το γνωστό αφήγημα ότι υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Πιο συγκεκριμένα, στην προηγούμενη επιστολή ο Ερντογάν διατύπωνε την πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού». Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Μισέλ για Τουρκία: «Στο τραπέζι όλες οι επιλογές» - Εκνευρισμένος ο Ερντογάν

Στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζει ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Brexit.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος και αρνείται μέχρι τώρα να δώσει ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ενώ το κείμενο είναι έτοιμο εδώ και μέρες όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newpost.

Επιδίδεται σε διπλωματικό σπριντπαζαρεύοντας το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και την ρήτρα αιρεσιμότητας -δηλαδή, να ενεργοποιηθούν εάν προβεί σε προκλητικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μάλιστα, ο «σουλτάνος» φρόντισε να υπενθυμίσει τις προκλητικές του θέσεις, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά με μια εξόχως προκλητική δήλωση: «Δεν είμαστε μουσαφήρηδες της Μεσογείου, αλλά ιδιοκτήτες της».

Μήνυμα Πομπέο σε Τουρκία: Μέσω διαλόγου η επίλυση των διαφορών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που βρέθηκε στην Κρήτη για δύο ημέρες, φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, στηρίζοντας στηρίζει την ατζέντα διαλόγου της χώρας μας. Ο Πομπέο, διαμηνύει μέσω της συνέντευξής του, ότι «ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν».

Επί της ουσίας, με την αναφορά για επίλυση των διαφωνιών μέσω των διεθνών συστημάτων, ο Πομπέο υπονοεί την προσφυγή με συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ από τη συνέντευξή του προκύπτει η πλήρης στήριξη στη θέση που έχει διατυπώσει η χώρα μας «για διάλογο με την Τουρκία» χωρίς απειλές ή εκβιασμούς. Ως γνωστό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει καταγγείλει πολλάκις την Άγκυρα ότι «διεξάγει την εξωτερική πολιτική της με όρους της διπλωματίας των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα».

«Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά. Δεν μιλάμε απλώς, πρέπει να βρούμε καλές λύσεις, πρέπει να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ελλάδας καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.