current views are: 9

30 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση10:18

Καιρίδης στον Alpha 98,9: Ο Ερντογάν αναδιπλώθηκε ύστερα από αμερικανική παρέμβαση – Κυρώσεις, αν υποτροπιάσει

Τι είπε ο βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, την τουρκική προκλητικότητα και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Δημοσίευση 10:18’

Τι είπε ο βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, την τουρκική προκλητικότητα και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Πήγε όσο καλύτερα μπορούσε να πάει. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή στήριξη της Ελλάδας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με την ένταση που προηγήθηκε με την Τουρκία» σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης σχετικά με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και στις προσδοκίες της Αθήνας, έκανε λόγο για «νοσηρή ηττοπάθεια εντός της Ελλάδας για την ελληνική διπλωματία» και άσκησε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων  ανέφερε ότι «δεν είναι τυχαίες οι κραυγές Τσελίκ και των υπόλοιπων εκπροσώπων της Τουρκίας, γιατί πρακτικά ο Πομπέο ξεπέρασε εαυτόν».

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, «ο Ερντογάν δεν υποχρεώθηκε τυχαία να αναδιπλωθεί. Βοήθησαν οι διπλωματικές και οι στρατιωτικές κινήσεις της Ελλάδας, αλλά υπήρξε και η παρέμβαση των Αμερικανών (το τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη, οι επισκέψεις Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα). Οι Αμερικανοί παίζουν τον καλύτερο ρόλο, ακόμα και στα δύσκολά τους και στην προεκλογική παραζάλη μπορούν και επηρεάζουν και ακούγονται. Υπήρκε στήριξη και στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης που προκάλεσε η Τουρκία και στην επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι. Ακόμα, στηρίζουν και τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην αναβάθμιση της Σούδας και στις ενεργειακές συμφωνίες».

«Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια αμηχανία και μια αμφισημία στις ΗΠΑ ως προς την Τουρκία, έλεγαν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην την απομονώσουμε. Αυτή την περίοδο η αμφισημία των Αμερικανών οδεύει προς το τέλος της. Πλέον φεύγουν από την πολτική ίσων αποστάσεων και στηρίζουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Είναι σημαντικό αυτό που κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί. Η εναλλακτική των Δημοκρατικών είναι ακόμα καλύτερη για εμάς. Το νερό μπαίνει στο αυλάκι. Η διαρκής επιθετικότητα έχει δημιουργήσει μια συσπείρωση που εκφράζεται και στη Γερουσία», ανέφερε ακόμα.

Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης, «η Τουρκία παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο ακόμα και σε βάρος των Αρμενίων, την ώρα που η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από όλους είτε πολιτικά είτε ιστορικά. Οι Τούρκοι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον προσεκτικοί. Είναι εξωφρενικό αυτό που γίνεται εναντίον των Αρμενίων. Ο φασίζων λόγος δεν έχει φύγει από την τουρκική κουλτούρα».

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, 85 εκατ. με μεγάλη οικονομία και με ρόλο στην περιοχή, αλλά παίζει τα ισχυρά της χαρτιά με τρόπο που μας επιτρέπει να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας. Ο Ερντογάν στηρίζει τον Λουκασένκο, τον Μαδούρο, υποδέχεται τη Χαμάς και τους τζιχαντιστές, βάλλει εναντίον των Κούρδων στη Συρία, αποσταθεροποιεί τον Καύκασο, φεύγει από τη σύμβαση για την προστασία των γυναικών, δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο, έχει μια θέση για τα νησιά που δεν έχει κανείς άλλος στον κόσμο» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ο Μητσοτάκης κέρδισε στην Κορσική, γιατί με τη στήριξη Μακρόν και το σωστό αφήγημακαι τα πήρε όλα, αναπτύσσοντας ένα μέτωπο του Νότου που ήταν αρκετά κοντά στην Τουρκία. Πέρα από το Καστελόριζο πρέπει να τα έχουμε όλα στο μυαλό μας».

«Η Τουρκία έχει αυτή τη γεωπολιτική θέση, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει παλιά σχέση με τη Δύση, που έχει τις δικές της αδράνειες. Η διπλωματία χρειάζεται χρόνο. Δεν έχω αμφιβολία ότι σιγά σιγά οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν το πρόβλημα Τουρκία, που έχει χαράξει τη δική της ρότα και απομακρύνεται ιδία βουλήση από τη Δύση». 

«Υπάρχει μια νοσηρή ηττοπάθεια εντός της Ελλάδας για τη διπλωματία μας και την προσπάθεια που κάνουμε στο εξωτερικό. Η Ελλάδα μπορεί με τον σωστό τρόπο, τον σωστό αγγελιοφόρο και το σωστό μήνυμα να κερδίζει» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Ο Ερντογάν έχει κάνει αναδίπλωση, υπάρχει το καρότο και το μαστίγιο. Η Ελλάδα έχει στηρίξει εδώ και 20 χρόνια όσο κανείς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Αλλά πρέπει να υπάρχει και το μαστίγιο με συγκεκριμένες κυρώσεις στο τραπέζι αν υποτροπιάσει. Πάντα υπάρχει και το ζήτημα της Κύπρου που είναι ανοιχτό και πρέπει να το προσέξουμε».

«Το πρόβλημα Τουρκία είναι εδώ για να μείνει, είναι μαραθώνιος και πρέπει να κρατάμε δυνάμεις, αλλά χωρίς ενθουσιασμούς ή ηττοπάθεια. Το αφήγημά μας πρέπει να είναι ευρύτερο, να βάζει γενικά την Τουρκία προ των ευθυνών της. Η υπερέκθεση του Ερντογάν είναι για εμάς δώρο, όπως ήταν ο Γκρουέφσκι στο μακεδονικό που έδειξε με την υπερβολή και την αμετροέπεια ότι το πρόβλημα είναι εκεί,ενώ η Ελλάδα κέρδισε τη διεθνή γνώμη. Αν το πρόβλημα παρέμενε ελληνοτουρκικό, ενδεχομένως να μην είχαμε αυτή την ευκολία, αν η Ελλάδα δεν έμπαινε μπροστά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και δεν υπερασπιζόταν τα σύνορα της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ασκώντας έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση: «Η Ελλάδα το 2015 έπαιξε το παιχνίδι του Ερντογάν και συνεβαλε στο να τιναχτεί η Ευρώπη στον αέρα. Οι μεγάλες ροές του 2015 είχαν να κάνουν με την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως έχουν ευθύνες και οι Γερμανοί. Τώρα προσπαθούμε με τον Μαργαρίτη Σχοινά να αλλάξουμε το Δουβλίνο, υπάρχουν οι προτάσεις της Κομισιόν, οι συμμαχίες, ενώ το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα είχε βρεθεί μόνη της και την έβριζαν άπαντες. Οι εικόνες χάους στα ελληνικά νησιά συνέβαλαν στη στροφή στον λαϊκισμό. Τώρα ξαναπιανουμε το νήμα και ευτυχώς τα βάζουμε σε μια σειρά. Η ανοσία δεν μπορεί να συνεχιστεί στα διεθνή θέματα».


σχετικα αρθρα