ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης στον Alpha 98,9: «Έλλειμμα ενημέρωσης στα εθνικά θέματα» - Τι είπε για καταλήψεις και εσωκομματικά ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2020, 14:39
Σκουρλέτης στον Alpha 98,9: «Έλλειμμα ενημέρωσης στα εθνικά θέματα» - Τι είπε για καταλήψεις και εσωκομματικά ΣΥΡΙΖΑ
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Πομπέο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τις καταλήψεις και για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πυρά» στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πάνος Σκουρλέτης τόσο για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για τη διαχείριση της πανδημίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε ότι «για να κάνουμε ολοκληρωμένη αποτίμηση, πρέπει να είμαστε γνώστες του περιεχομένου των συνομιλιών. Σε αυτό το θέμα, αλλά και κατά το παρελθόν, υπάρχει πραγματικό έλλειμμα ενημέρωσης, που δεν διευκολύνει στη διαμόρφωση αρραγούς μετώπου και εξυπηρέτησης της εθνικής στρατηγικής, που πρέπει να επιδιώκει με τον διάλογο αλλά και με προϋποθέσεις. Το να μην υπάρχει επαρκής ενημέρωση στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και να μην έχει αξιοποιηθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι κάτι που εύχομαι να μην μας βγει σε κακό. Γιατί αν πάμε σε συζητήσεις, που θα τεθούν ζητήματα που δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται η Τουρκία να θέσει, είναι μεγάλη ευθύνη και την αναλαμβάνει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός. Το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να τεθεί».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Πομπέο, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Τα ελληνικά συμφέροντα είναι πρώτα ελληνικά και δεν ταυτίζονται πάντα με τα αμερικανονατοϊκά. Βεβαίως ανήκουμε στη συγκεκριμένη συμμαχία και πρέπει να αξιοποιούμε διπλωματικά όπλα που πρέπει να έχουμε στη φαρέτρα μας, αλλά οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη που κυρίως νοιάζεται για τα δικά της συμφέροντα. Δεν θα πρέπει να προσχωρήσουμε στη λογική του δεδομένου εκ των προτέρων συμμάχου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να εγκαταλείψουμε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο όπως είπε «κατά κόρον συζητήθηκε στην ελληνική πραγματικότητα, στο ελληνικό κοινοβούλιο που ψήφισε και στην ελληνική κοινωνία. Η παρούσα κυβέρνηση την κατήγγειλε και τώρα την ονομάζει ιστορική, δεν έχει προηγούμενο αυτό στην ιστορία της Ελλάδας. Ουσιαστικά ζούσαμε σε συνθήκες ενός ακήρυχτου εμφυλίου πολέμου με ευθύνη της ΝΔ, με επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών και τον τότε ΥΠΕΞ να παραλαμβάνει σφαίρα σε φάκελο. Δεν ξέρω ποιος τα καθοδηγούσε αυτά, αλλά ξέρω ότι συνέβαιναν και η ΝΔ πολιτικά τα κάλυπτε. Διάφορα στελέχη της ΝΔ τώρα άδειασαν το υπουγρείο Εξωτερικών και το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο το ψειρίζουν οι διπλωματικοί... Γελοιοποιούμαστε ως χώρα».

«Το δικό μας δόγμα στην εξωτερική πολιτική ήταν η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έγιναν ταξίδια στο εξωτερικό, συμπτήξαμε τις συμμαχίες που συμπύκνωναν τον ρόλο της Ελλάδας, κάναμε το βήμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αν δεν το κάναμε τώρα ο τουρκικός παράγοντας θα αλώνιζε σε μια χώρα στα βόρεια σύνορά μας» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις καταλήψεις στα σχολεία και στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες για να καλυφθούν οι χαμένες ώρες, δήλωσε: «Άλλη μια επιπόλαιη και άστοχη κίνηση του υπουργείου, που αθροίζεται με όλα τα προηγούμενα κενά των προηγούμενων μηνών. Δεν προετοιμάστηκαν για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ ήταν βέβαιο ότι θα ήμασταν αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Έκαναν εγκληματικά λάθη, που τροφοδότησαν δικαιολογημένα την αγανάκτηση στον μαθητικό κόσμο. Αντί να ανοίξουν διάλογο με τους μαθητές, μπαίνουν σε μια αντιπαράθεση και προσπαθούν να πουν στα παιδιά που στην πλειοψηφία τους λένε σωστά πράγματα ότι είναι κατά της μάσκας. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε πάντοτε την ίδια αδιανόητη εξήγηση για το θέμα των κινητοποιήσεων. Αυτό που υποκινεί την αναστάτωση στα σχολεία είναι η δική της ανοργανωσιά».

Για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» του Τσίπρα σε Μητσοτάκη και την παρέμβαση Τσακαλώτου σημείωσε: «Εμείς κάναμε μια σοβαρή ανοιχτή πολιτική συζήτηση, που επιβεβαιώνει τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κόμματος, το οποίο έχει βαθιά παράδοση συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών. Είναι κάτι ξένο αυτό σε σχέση με τη λειτουργία των υπόλοιπων κομμάτνω. Έχουμε μια κυβέρνηση που προφανώς με τα έργα της εξαπατά καθημερινά τον ελληνικό λαό. Έχω χρησιμοποιήσει και πιο βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Μητσοτάκη, στην αντιπαράθεση εντός του κοινοβουλίου έχουν χρησιμοποιηθεί κάθε είδους χαρακτηρισμοί. Δεν εχουν να κάνουν με το πρόσωπό του, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής αργκό χρησιμοποιούνται τέτοιοι χαρακτηρισμοί. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Όταν τους τελευταίους μήνες έχουμε αποδείξει ότι μπορούσαν να κάνουν μια σειρά πραγμάτων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και αυτοί τους έχουν εγκαταλείψει».

Τέλος, σχετικά με τις δημοσκοπήσεις σχολίασε: «Η δημοσκοπική εικόνα δείχνει παράλληλα ότι η ΝΔ αρχίζει να χάνει σε μεγάλο βαθμό τα ερείσματά της. Εμάς μας προβληματίζουν και οι δημοσκοπήσεις και προσπαθούμε να αποκτήσουμε πιο δυναμικό βηματισμό. Η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική μετά από μερικούς μήνες».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις