ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Σοβαρή η ένταση Ελλάδας και Τουρκίας - Λεπτή η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2020, 14:54
Μέρκελ: Σοβαρή η ένταση Ελλάδας και Τουρκίας - Λεπτή η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση» σε κάποιες περιπτώσεις, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην πρόσφατη «σοβαρή» ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο «μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας».

Ενόψει της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η κ. Μέρκελ, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε από τη μία πλευρά στα παράπονα για τις εξελίξεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη στις «εκπληκτικές και αξιοσημείωτες» επιδόσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την φιλοξενία προσφύγων, καθώς, όπως είπε, είναι η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο - τέσσερα εκατομμύρια.

«Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα διευθετήσουμε τις εντάσεις και πώς θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», δήλωσε η Καγκελάριος και σημείωσε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίζουμε κάθε φορά τη σχέση με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στην συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.

 «Λύδια λίθος» για τη συνοχή της Ευρώπης η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της πολιτικής ασύλου

«Λυδία λίθο» για τη συνοχή της Ευρώπης θα αποτελέσει ο τρόπος εφαρμογής της μεταρρύθμισης της πολιτικής ασύλου, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τόνισε ότι ορθώς η Γερμανία ανέλαβε δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση στην Λέσβο, αλλά «αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του προβλήματος».

Πρέπει επειγόντως να προωθηθεί η προταθείσα μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, τόνισε η κυρία Μέρκελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό και επισήμανε ότι πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα το οποίο θα απασχολήσει την Ευρώπη «για τις επόμενες δεκαετίες».

Η Καγκελάριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προτάσεις που εκπόνησε, για να δηλώσει: «Το ερώτημα πώς θα εφαρμόσουμε αυτή την μεταρρύθμιση αποτελεί λυδία λίθο και για τη συνοχή της Ευρώπης». Αν δεν βρούμε μόνιμα μια κοινή βάση στο ζήτημα της μετανάστευσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, προειδοποίησε, «θα είναι ένα βαρύ φορτίο για την ικανότητα δράσης της Ευρώπης».

Η 'Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη σε «τρομερές εικόνες» από την Λέσβο. «Ήταν σωστό ότι η Γερμανία ανέλαβε εδώ δράση και βοήθησε σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του προβλήματος», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας σε μεγάλο βαθμό υπό ευρωπαϊκή διεύθυνση καταυλισμός για πρόσφυγες, ως «πιλοτικό» σχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ