current views are: 7

1 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση12:52

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη: «Διάλογος ή μέτρα κατά της Τουρκίας – Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η προκλητικότητα»

«Η ΕΕ θα συζητήσει με θάρρος και ειλικρίνεια τι σχέση πρέπει να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα, είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσω μιας ακραίας ρητορικής δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δημοσίευση 12:52’

«Η ΕΕ θα συζητήσει με θάρρος και ειλικρίνεια τι σχέση πρέπει να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα, είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσω μιας ακραίας ρητορικής δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και αφού είχε μπαράζ επαφών.

«Η ΕΕ θα συζητήσει με θάρρος και ειλικρίνεια τι σχέση πρέπει να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα, είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσω μιας ακραίας ρητορικής δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο χωρών της ΕΕ αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορά θίγει γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από τη ΕΕ, εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο αλλά θα πρέπει να το πράξει με συνέπεια και σταθερότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει, πραγματικά, να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της Ελλάδας και της Κύπρου- αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.  

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα -αργά ή γρήγορα- θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο. Αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».

Επαφές Μητσοτάκη με Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Μια Σύνοδος, που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν. «Πολύ καλές συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης, τη μετανάστευση, και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα, στη διάρκεια του briefing η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σχολίασε: «Το κείμενο των συμπερασμάτων του συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί απόψε από τους ηγέτες στο δείπνο. Θυμίζω ότι στην πρόσκλησή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μισέλ υπογράμμισε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την υπεράσπιση των νομίμων συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών. Υπογράμμισε ακόμα ότι στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία με κατεύθυνση της σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και τη διασφάλιση της πλήρους κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

«Περιμένουμε να δούμε στην πράξη πως θα διασφαλιστεί αυτός ο σεβασμός», πρόσθεσε με νόημα. 


σχετικα αρθρα