ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοκολλήθηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο – Διπλωματικές πηγές: Τυπική και τεχνική διαδικασία, δεν προσδίδει νομιμότητα

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2020, 23:04
Πρωτοκολλήθηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο – Διπλωματικές πηγές: Τυπική και τεχνική διαδικασία, δεν προσδίδει νομιμότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η εν λόγω “συμφωνία” είναι  παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται και η καταδίκη από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταδικάσει τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Ερντογάν: Είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την Πέμπτη ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο». Επιπρόσθετα τόνισε πως «θέλουμε διάλογο για να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Μεσόγειο».  «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μας. Δε θέλουμε σύγκρουση, αλλά ούτε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας» σημείωσε και συνέχισε: «Η επίλυση των συγκρούσεων στη Μεσόγειο σε ισότιμη βάση, είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Δυστυχώς, η στάση της Ελλάδας και των Ελληνοκύπριων από το 2003 και έπειτα απέχει πολύ από αυτή την αρχή».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr