current views are: 9

2 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση10:18

Κ. Φίλης στον Alpha 98,9: «Έδωσαν χρόνο στον Ερντογάν να κάνει τα δικά του» – Τα θετικά και οι «αστερίσκοι» της Συνόδου

Πώς ερμηνεύει ο διεθνολόγος το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Τα θετικά στοιχεία και οι αστερίσκοι. Τι είπε για τις διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας.

Δημοσίευση 10:18’

Πώς ερμηνεύει ο διεθνολόγος το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Τα θετικά στοιχεία και οι αστερίσκοι. Τι είπε για τις διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας.

Για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία μίλησε ο Κωνσταντίνος Φίλης, κάνοντας λόγο για έναν «συμβιβασμό μεταξύ των “27” με κάποια θετικά και κάποιους αστερίσκους».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο διεθνολόγος και Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σημείωσε ότι «στα θετικά είναι πως η ευρωτουρκική προσέγγιση τίθεται υπό όρους που σχετίζονται με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και παραμένει παγωμένη. Υπάρχει ο χρονικός ορίζοντας του Δεκεμβρίου, κάτι που ενδεχομένως να είναι μια προσπάθεια των Ευρωπαίων να δουν μέχρι τον Δεκέμβρη πού πηγαίνουν τα πράγματα με τις διερευνητικές κι αν η Τουρκία αρχίσει τα δικά της κι εκεί να ξαναδούν το ζήτημα με άλλο μάτι, αν κι εφόσον δεν έχει προκύψει κάτι θετικό.Υπάρχει και η αναφορά ότι οι διερευνητικές θα αφορούν μόνο τις θαλάσσιες ζώνες και υπάρχει και υιοθέτηση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου σε σχέση με παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Οσον αφορά στους αστερίσκους, είπε ότι «δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις, μόνο σε αποφάσεις που παραπέμπουν σε κυρώσεις. Η Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει τον Ερντογάν ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κι αυτός ήταν ο λόγος που η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis και τον τουρκικό στόλο από την Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «υπάρχει ζήτημα με τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό, που δεν τέθηκε καν στο τραπέζι. Πιθανολογώ ότι δεν θα τεθεί ούτε τον Δεκέμβριο, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα».

Σχολιάζοντας το πρώτο συμπερασμάτων της Συνόδου που απορρίφθηκε, ανέφερε ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό. Κάποιοι Ευρωπαίοι και πρωτίστως η Μέρκελ έχουν μπει στη λογική ότι έχουν αμεροληψία στον βαθμό που στηρίζουν δύο κράτη-μέλη τους.

Για το ζήτημα της πολυμερούς διάσκεψης, ο διεθνολόγος υπογράμμισε πως «αυτό παραμένει ομιχλώδες. Με ποιους θα γίνει; Ποιο θα είναι το στάτους; Ποια ζητήματα θα συζητηθούν; Θα αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες; Μόνο την ενέργεια; Η πολυμερής διάσκεψη σημαίνει ότι θα καθίσουν όλες οι χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη), αλλά για ποια θέματα και με ποια βάση θα γίνει η ατζέντα; Στις διερευνητικές δεν μπορούν να γίνουν δεκτά αυτά που ζητάη Τουρκία, που προσπαθεί να τα βάλει όλα από την πίσω πόρτα. Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγμάτευση. Στην πολυμερή το πρόβλημα δεν είναι αν η Τουρκία θα δεχτεί την Κύπρο, αλλά αν οι υπόλοιποι βρουν φόρμουλα να δεχτούν τους Τουρκοκύπριους. Το ερώτημα είναι ότι βάση θα είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας ή θα είναι μια συζήτηση που θα λέει ο καθένας τα δικά του;».

«Δεν του δίνουν τη δυνατότητα να βάλει τη δική του ατζέντα, αλλά τη δυνατότητα να κερδίσει χρόνο και να κάνει τα δικά του. Πάμε για τον επόμενο Δεκέμβρη. Αν το επόμενο διάστημα αρχίσουν οι διερευνητικές και δεν πάνε καλά και η Τουρκία επαναφέρει το Oruc Reis και συνεχίσει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, τότε οι ηγέτες θα ξαναβρεθούν να συζητήσουν το ζήτημα ή θα ενεργοποιήσουν τη λίστα Μπορέλ; Πόσο βαθιά σε παραβάσεις πρέπει να φτάσει η Τουρκία για να ληφθούν τέτοια μέτρα;» είπε ακόμα.

Σχετικά με την πρωτοκόλληση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου στα Ηνωμένα Έθνη, ο Κωνσταντίνος Φίλης ανέφερε ότι «δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν τυχαίο το timing, αλλά αυτό που δεν ήταν τυχαίο ήταν η ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ την ώρα της Συνόδου. Η πρωτοκόλληση είναι μια τυπική διαδικασία, εφόσον συντρέχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Ο ΟΗΕ έχει ένα αποθετήριο, γιατί μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν μυστικές συμφωνίες. Η πρωτοκόλληση δεν κρίνει τη νομιμότητα».


σχετικα αρθρα