ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης στον Alpha 98,9: 2,5-3 μονάδες του ΑΕΠ τον μήνα το κόστος του lockdown - Τέλος στις παρατάσεις για τα αυθαίρετα

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2020, 14:03
Χατζηδάκης στον Alpha 98,9: 2,5-3 μονάδες του ΑΕΠ τον μήνα το κόστος του lockdown - Τέλος στις παρατάσεις για τα αυθαίρετα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, για τα αυθαίρετα και για την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Πόσο θα κόστιζε ένα δεύτερο lockdown.

«Ικανοποιητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας πως «η ΕΕ ενωμένη τοποθετήθηκε απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κόστος για την οικονομία ενός lockdown και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση για τα αυθαίρετα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η ΕΕ «πήρε το μέρος της Ελλάδας και ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, αλλά τη στιγμή που έχει αρχίσει με τη δική μας πλευρά μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ορισμένα κράτη της ΕΕ θα ήθελαν να δώσουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας στην Τουρκία, ώστε να το εκμεταλλευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα και να προχωρήσουν κάποιες θετικές εξελίξεις».

Για το ότι στο κείμενο συμπερασμάτων δεν αναφέρεται η λέξη «κυρώσεις», ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «η λέξη δεν υπάρχει, αλλά την ίδια στιγμή γίνεται παραπομπή σε συγκεκριμένα άρθρα συνθηκών που μιλούν για κυρώσεις. Είναι διπλωματική διατύπωση για να διευκολυνθούν οι διευρευνητικές επαφές. Δεν ξέρω πώς θα πάνε, αλλά το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και θα ξανασυζητηθεί τον Δεκέμβριο. Περιμένουμε την άλλη πλευρά, γιατί για τη δική μας καλοπιστία είμαστε σίγουροι. Υπήρξαν πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και άλλες μεσογειακές χώρες, που ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς. Η γερμανική προεδρία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, χρησιμοποιώντας τις εξελίξεις ως επιχείρημα για να μην εξαντλήσει την αυστηρότητα στην παρούσα φάση, για να υπάρχει κίνητρο στην άλλη πλευρά».

Για το Υπουργικό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει συνολική εικόνα για την κυβέρνηση και τοποθετείται. Στο υπουργικό υπάρχει μια συλλογική ευθύνη, που δεν έχει να κάνει μόνο με κανόνες δεοντολογίας αλλά και με το ίδιο το Σύνταγμα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης προχωρά και φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Παρόλο που έχουμε ανοιχτά τέσσερα μέτωπα, η κυβέρνηση πάει καλά. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι όλα γίνονται τέλεια, αλλά πρέπει να σκέφτεται κανείς ειδικά σε σχέση με τον κορωνοϊό που παγκοσμίως δεν έχει προηγούμενο. Πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά. Στο υγειονομικό σε σχέση με άλλες χώρες πάμε καλύτερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «επιχειρείται να μην επιβληθεί νέο lockdown, γιατί κάνει ζημιά σε όλες τις οικονομίες. Εδώ υπολογίζουμε ότι κάθε μήνας με lockdown θα μπορούσε να στοιχίζει 2,5-3 μονάδες στο ΑΕΠ κάθε μήνα. Επειδή έχει προηγηθεί και το πρώτο, επιχειρείται να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με όλα τα μέτρα. Αλλά απαιτείται και η Πολιτεία να κάνει τη δουλειά της και να συνεργάζονται οι πολίτες. Η προσπάθεια είναι για όλους τους Έλληνες.

Αναφερόμενος στα αυθαίρετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση, ούτε θα υπάρξει νέα ρύθμιση. «Κάνουμε κάποιες διευθετήσεις λογικές, δίνουμε παράταση σε περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από την κακοκαιρία, δίνουμε τη δυνατότητα στους μηχανικούς που μπήκαν στην πλατφόρμα και δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία να το κάνουν. Κανείς από όσους ενδιαφέρθηκαν να διευθετήσουν το θέμα δεν μένει εκτός ρύθμισης. Και για κάποιες περιπτώσεις που οι προηγούμενοι νομοθέτες τους είχαν εντάξει στην κατηγορία 5 ενώ δεν είχαν τόσο βαριά αυθαιρεσία θα γίνει μετάταξη στην κατηγορία 4. Λόγω της δικής μας καθαρής θέσης, μέσα στον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν 200.000 αιτήσεις. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους ελέγχους των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, για να δούμε αν οι δηλώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα αυθαίρετα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και προσπαθούμε να βάλουμε μια στοιχειώδη τάξη. Γύρω μας υπάρχει μια αρνητική εικόνα που υποβαθμίζει το περιβάλλον και τις περιουσίες. Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε 2 εκατ. σπίτια, αλλά δεν μπορούμε να τα αφήσουμε κι όλα στην τύχη τους. 

Όσον αφορά στις επενδύσεις στην ενέργεια είπε: «Δεν είχαμε μεγάλες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Στο φυσικό αέριο δεν είχαμε σχεδόν καθόλου, ενώ στην ηλεκτρική ενέργεια είχαμε μείωση της ζήτησης αλλά ελεγχόμενη. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχαμε απλουστεύσει το πλαίσιο για την αδειοδότηση και έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Προσπαθούμε να απελευθερώσουμε την αγορά ενέργειας από τις αγκυλώσεις και τις γραφειοκρατίες». 

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο φθηνό ρεύμα. «Δεν υπάρχει υπουργός που να μην έχει αυτή τη βούληση. Στην Ελλάδα δεν είχαμε απελευθερώσει έγκαιρα το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και υπάρχουν προστατευτικά μέτρα και στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας, που στη συνέχεια την πληρώνουν οι βιομηχανίες και οι καταναλωτές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε την υψηλότερη τιμή λιανικής. Έχουμε ένα πολύπλοκο μοντέλο που είναι επιζήμιο. Αυτό επιδιώκουμε να το διορθώσουμε με το target model, που θα εισαχθεί το επόμενο διάστημα. Θα κάνουμε τις κινήσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας».