ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντούν για κορωνοϊό, ελληνοτουρκικά και Χρυσή Αυγή

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020, 07:36
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντούν για κορωνοϊό, ελληνοτουρκικά και Χρυσή Αυγή
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΝΔ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha και της Alco για το OPEN, καταγράφει άνετο προβάδισμα 19,7 και 15,3 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα. Και στις δύο δημοσκοπήσεις αποτιμούν θετικά την απόφαση για καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ επικρατεί ανησυχία για την πανδημία του κορωνοϊού.

Εδραιώνει την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό η Νέα Δημοκρατία, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha και της Alco για το OPEN, καταγράφει άνετο προβάδισμα 19,7 και 15,3 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα. Και στις δύο δημοσκοπήσεις αποτιμούν θετικά την απόφαση για καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ επικρατεί ανησυχία για την πανδημία του κορωνοϊού.

Η δημοσκόπηση της MARC

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της MARC, η ΝΔ συγκεντρώνει το 39,2% έναντι 19,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά 19,7 μονάδων. Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 6,5%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση 3,3% και το ΜέΡΑ25 2,5%. Στο 13,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος, το 3,6% απαντά πως δεν θα ψηφίσει. Στο 3,9% το λευκό/στο 2,7% στο άκυρο.

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης

Θετικά κρίνει το 31,8% των ερωτηθέντων το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 29,9% μάλλον θετικά. Αρνητικά κρίνει από την άλλη τα κυβερνητικά πεπραγμένα το 23,1%, ενώ μάλλον αρνητικά το 13,4%.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Τι δηλώνουν για ελληνοτουρκικά και δίκη Χρυσής Αυγής

Το 54,2% θέλει επιμονή στο διάλογο με την Άγκυρα, ενώ το 39,7% ζητεί πιο σκληρή στάση κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Το 78,9% απαντά πως μάλλον ικανοποιήθηκε για τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ το 8,1% δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο. Από την άλλη το 5,4% δηλώνει πως σίγουρα δεν ικανοποιήθηκε ενώ το 2,4% μάλλον δεν ικανοποιήθηκε.

Ανησυχία για τον κορωνοϊό

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για τον κορωνοϊό. Και αυτό γιατί το 35,6% των ερωτηθέντων ζητεί πιο αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ το 39,2% εκτιμά τα μέτρα είναι αυτά που αρμόζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 19% απαντά πως είναι πολύ αυστηρά τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Το 67,2% συμφωνεί απόλυτα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ το 7,7% μάλλον συμφωνεί. Το 19,8% διαφωνεί, ενώ το 3,8% μάλλον διαφωνεί.

Το 32% σίγουρα θα κάνει το εμβόλιο εάν βγει, το 17,7% μάλλον θα το κάνει. Στον αντίποδα, το 30,2% απαντά πως δεν θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 10,8% απαντά πως μάλλον δεν θα κάνει εμβόλιο.

Το 50,3% απαντά πως είναι αισιόδοξο για το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ το 43,8% δηλώνει απαισιόδοξο.

Η δημοσκόπηση της ALCO

Προβάδισμα άνω των 15 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της ALCO για τον Οκτώβριο, η οποία παρουσιάστηκε στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 38,2%, έναντι 22,9% του ΣΥΡΙΖΑ, με το Κίνημα Αλλαγής σταθερά στην τρίτη θέση, με 6,7%, το ΚΚΕ λαμβάνει 5,3%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 4,3% και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη 3,7%.

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με με 42%, «κανένας» απαντά το 30%, ενώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιλέγει το 23% 

Το 86% των ερωτηθέντων κρίνει ως «σωστή» την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ 6% διαφωνεί.

Το 48% των πολιτών στηρίζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, ενώ το 32% τούς θεωρεί «αποτυχημένους».

Και στις οικονομικές του προτάσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πείθει περισσότερο σε σχέση με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η πλειοψηφία εξακολουθεί να εμπιστεύεται της κυβέρνησης ως προς τον κορωνοϊό, η διαφορά με τους προηγούμενους μήνες είναι χαοτική: 30 μονάδες μείον από τον Μάιο και 6 μονάδες λιγότερες από τον Σεπτέμβριο.

Δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στην παιδεία, τα ΜΜΜ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά, στην Αττική τα ποσοστά δυσαρέσκειας με την κατάσταση στα ΜΜΜ και την παιδεία προσεγγίζει το 70%.

Ως βασικό πρόβλημα της χώρας οι πολίτες ιεραρχούν τον κορωνοϊό και ακολουθούν η ανεργία, τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, η Παιδεία και η Υγεία.

Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η ΝΔ άλλαξε τη στάση της ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr