current views are: 7

16 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση09:33

Κατρούγκαλος στον Alpha 98,9: Η κυβέρνηση απέτυχε να αποκρούσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι ΕΔ ξέρουν τι θα κάνουν, αν τους δοθεί η εντολή

«Δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της στο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 09:33’

«Δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της στο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση απέτυχε να αποκρούσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Αναφερόμενος στη χθεσινή ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, είπε: «Δεν ειπώθηκαν νέα πράγματα. Δεν ήταν βέβαια χωρίς σκοπιμότητα η ενημέρωση, καλό είναι να υπάρχει μάι επικοινωνία των πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής. Δεν έχουν εθνική στρατηγική, δεν έχουμε πετύχει στόχους σε σχέσεις με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά και δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της στο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση συσκοτίζει την ένταση των προκλήσεων της Τουρκίας, επειδή έχει αποτύχει να την αποκρούσει. Απέτυχε να αποκρούσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα αυτό (τις προκλήσεις) το εμφανίζει επικοινωνιακά σαν να είναι κάτι που δεν πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει η χώρα σε επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη, ο κ. Κατρούγκαλος είπε:

«Για το Ιόνιο, ο μοναδικός λόγος που δεν προχωρήσαμε εμείς το Προεδρικό Διάταγμα, ήταν γιατί το Σύνταγμα στο άρθρο 27 λέει ρητά ότι η μεταβολή των ορίων της επικράτειας – με την επέκταση των χωρικών υδάτων αυτό γίνεται, μεγαλώνει η επικράτεια – γι αυτό ζητά το Σύνταγμα τυπικό νόμο. Είχε καταρτιστεί το σχετικό νομοσχέδιο και τον Μάιο του 2019 ήταν έτοιμο να κατατεθεί, αλλά έγιναν οι πρόωρες εκλογές. Κια θυμίζω ότι το πολιτικό περιβάλλον της περιόδου εκείνη δεν ήταν τέτοιο που θα έπρεπε ένα πάγιο δικαίωμα να ασκηθεί. Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα».

Στην ερώτηση μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί την ένταση, μιλώντας για επέκταση στα 12 μίλια, εφόσον γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί casus belli για την Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Σίγουρα δεν πρέπει να προκαλούμε, αλλά δεν πρέπει να έχουμε και φοβικά σύνδρομα. Το casus belli στο Αιγαίο είναι παράνομο, εντελώς αντίθετο με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αφορά το Αιγαίο. Να το επεκτείνουμε εμείς μόνοι μας τώρα ως λόγο να μην προχωρήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο; (…) Πείτε αυτόν που είπε ότι οι Τούρκοι, ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι casus belli; Να το πούμε εμείς, μήπως το έχουν στο μυαλό τους; Είναι δυνατόν;».

«Εμείς είπαμε – και αυτό το είχε αναγγείλει και ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας – άμεσα επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Αυτό το έχει πει ήδη η κυβέρνηση, δεν ξέρουμε γιατί δεν το κάνει – και προοπτικά την επέκταση της αιγιαλίτιδας σε Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο και το συγκρότημα του Καστελόριζου», πρόσθεσε.

«Ξέρετε τι είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση; Μόνο τα 6 μίλια είναι; Αν έρθει το γεωτρύπανο ανατολικά της Κρήτης, είναι ή όχι;», υπογράμμισε.

Τι είναι κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ; «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικού δικαιώματος πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή(…) Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος σε αυτά τα ζητήματα».

Εφόσον δοθεί εντολή, η ευθύνη περνά στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ωστόσο, αν το Oruc Reis πάει στα 6,5 μίλια, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό; «Πάγια εθνική στάση είναι η αποτροπή χωρίς κλιμάκωση. Στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ το 2019, οι Τούρκοι επιχειρούσαν με γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ και διατυπώθηκε το ερώτημα τι θα κάνουμε. Η εντολή που είχε δοθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ίδια με αυτή που είχε δοθεί το φθινόπωρο του 2018: καμία ανοχή σε περίπτωση αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχουν οι ένοπλες δυνάμεις σχέδια για το πώς γίνεται αυτό. Και αυτό είναι δουλειά των ενόπλων δυνάμεων. Η δουλειά των πολιτικών και της κυβέρνησης είναι να πει αυτό που σας είπα. Κάθε αμφισβήτηση πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και είναι ευθύνη των ενόπλων δυνάμεων από τη στιγμή που πάρουν τη σχετική εντολή».


σχετικα αρθρα