ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Αξιωματούχος ΕΕ: «Προσπάθεια για ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία» - Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για πιο σκληρή απάντηση

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020, 14:33
Σύνοδος Κορυφής - Αξιωματούχος ΕΕ: «Προσπάθεια για ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία» - Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για πιο σκληρή απάντηση
Facebook Twitter Whatsapp

Στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τι δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που το συγκεκριμένο ζήτημα δεν βρισκόταν στην αρχική «ατζέντα». «Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε νωρίτερα χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με το Reuters, άσκησαν έντονη πίεση για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis.

«Την ανάγκη για μία ενωμένη και αποφασιστική απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας ώστε να αποκλιμακωθεί η τεταμένη ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Τη βεβαιότητά του ότι πολλές αντιπροσωπείες θα «φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο» -ιδιαίτερα μάλιστα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις- εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος νωρίτερα στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Από τη μία συζητήσεις κι από την άλλη... υπερπτήσεις

Εν τω μεταξύ, την ώρα που στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Τουρκία έχει μπει (εκτάκτως) στην ατζέντα, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητάνε για τις ενέργειές της στη Μεσόγειο, η Άγκυρα προχώρησε σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Τουρκικά μαχητικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης πετώντας πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 25.000 πόδια.

Τι προσδοκά η Αθήνα

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος την Πέμπτη στη Σύνοδο.

«Έχουμε ένα κλίμα, το οποίο δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε γιατί η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία» σημείωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με το τι περιμένουμε και το τι θα κάνουμε εμείς, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι υπάρχει «ένα πλαίσιο τριών αξόνων: Το πρώτο είναι μία σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου γιατί έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις δύο σημείων, του σημείου 18 και του σημείου 20 των προηγούμενων συμπερασμπάτων από την Τουρκία, άρα δεν μπορούμε να παραμείνουμε σταθεροί, και το τρίτο είναι να περιγραφεί ένα πλέγμα για το πώς θα εξειδικευθεί το πλέγμα τής στήριξης -αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις- ή των κυρώσεων εάν συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις». Πρόσθεσε πως ήδη από χθες είδαμε ότι υπάρχει κλίμα για ένα σαφές χρονικό πλαίσιο μίας εβδομάδας, όπως είπαν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι κι άλλες αντιπροσωπείες, «κι εμείς αυτό που κοιτάμε είναι πώς θα εξειδικευθούν αυτές οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν, αυτό το πλέγμα μέτρων και κυρώσεων, ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να επιβάλει κυρώσεις όταν η ίδια το κρίνει, μέσα από τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων εβδομάδων».