ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελεσίγραφο Μητσοτάκη: Μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία πρέπει να καταλήξει πως θα κινηθεί - Ζήτησα από την ΕΕ να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020, 17:46
Τελεσίγραφο Μητσοτάκη: Μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία πρέπει να καταλήξει πως θα κινηθεί - Ζήτησα από την ΕΕ να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως τόνισε, Ελλάδα και Κύπρος κατάφεραν και ενέταξαν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου και ζήτησαν να υπάρχει ρητή αναφορά της Ε.Ε. με έντονη αποδοκιμασία των ενεργειών της Τουρκίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Το θέμα της Τουρκίας δεν επρόκειτο να συζητηθεί και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αν ανατρέξει τουλάχιστον στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Επιμείναμε και εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης και συζητήθηκε το θέμα. Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα η οποία να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει μία ρητή αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τόνισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ξεχωριστή σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες. Τόνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συνέχεια των συμπερασμάτων της Συνόδου της 2ας Οκτωβρίου», σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

«Αναφέρεται με σαφήνεια [στο κείμενο της συνόδου] ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει αυτές για ενέργειες», συμπλήρωσε.

«Έθεσα ένα ακόμα ζήτημα στους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία είχαν υπάρξει αποφάσεις όχι όλων των κρατών μελών αλλά κάποιων στις οποίες έκαναν μνεία τα συμπεράσματα σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Το υπενθύμισα αυτό διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη τα οποία δοκιμάζονται τέτοιες απειλές θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή ενδεχομένως πρωτοβουλία σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρώπης που να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλων που ενδεχομένως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών», σημείωσε.

Σε σχέση με το κλίμα σχετικά με κυρώσεις στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «Η ΕΕ δεν παίρνει γρήγορα αποφάσεις, αλλά όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει, τόσο χώρες πιο σκεπτικές θα πείθονται ότι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Ερωτηθείς για το αν ο Δεκέμβριος είναι ρεαλιστικό σενάριο για κυρώσεις στην Τουρκία ή πρέπει να επισπευσθεί ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θα το δούμε αυτό. Χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας για να πετύχουμε αυτή τη γραμμή. Μεσολάβησαν γεγονότα και πιο έντονη φραστική καταδίκη Τουρκίας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα 6 ή τα 12 νμ είναι η «κόκκινη» γραμμή της Ελλάδας ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα υπερασπίζετε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης στο Ιόνιο να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 νμ στα 12 νμ. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει και έχει δρομολογήσει δύο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τη σύναψη και τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζετε την κυριαρχία της και στη θάλασσα και στον αέρα. Όπου ο εναέριος εθνικός χώρος είναι τα δέκα μίλια και οποιαδήποτε παραβίαση του ΕΕΧ αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις με βάση τα γνωστά πρωτόκολλα και τις γνωστές διαδικασίες. Όλα αυτά είναι γνωστά. Όλη αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να γίνετε με αυτό τον τρόπο».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι «πολύ θετικό που σε επίπεδο ECDC έχουμε πια ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια, με κοινά κριτήρια που συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Έθεσα το ζήτημα προετοιμασίας από τώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο. Πολύ σημαντικό να καταλήξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε κοινά πρωτόκολλα, ώστε όλοι να μπορέσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Σκληρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Αποδοκιμάζουμε τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 15:00 (ώρα Ελλάδος) η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα της σημερινής δεύτερης ημέρας ήταν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αν και δεν βρισκόταν στην αρχική ατζέντα.

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατα τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου ΕΔΩ